• Szüksége van a gyermekemnek idén influenza elleni védőoltásra?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A legtöbb esetben igen. A Járványkezelési- és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) javasolja a hat hónapnál idősebb gyermekek évenkénti influenza elleni oltását. Ideális esetben a vakcina beadásának időpontja az az időpont, mikor az adott évi influenza elleni oltóanyag már elérhető.

    Az influenza elleni védőoltás hat hónapos vagy idősebb gyermekeknek adható. A védőoltás mellékhatásaként (oltási reakció) előfordulhat fájdalom, bőrpír, vagy duzzanat az oltás helyén, illetve hőemelkedés, esetenként izomfájdalom.

    Meg kell fontolni azt is, hogy az influenza vakcinából hány dózis szükséges ahhoz, hogy az Ön gyermeke védettséget szerezzen:

    Influenza elleni védőoltás: Kinek érdemes beadatni?


    Ősz végén, télen megkezdődik az influenza szezonja. Aki biztos védettséget szeretne a vírusokkal szemben, idejében oltassa be magát! Főleg az időseknek, a krónikus betegeknek és a munkájuk során sokakkal kapcsolatba kerülő embereknek ajánlott a védőoltást beadatni. Influenza elleni védőoltás: Kinek érdemes beadatni?>>
    • Két oltás (dózis): Ha az Ön gyermeke élete során még nem kapott influenza elleni védőoltást, és fiatalabb, mint 9 éves, két oltást kell tervezni, úgy hogy a vakcinák beadása között minimum 4 hét teljen el. Az immunizálást minél hamarabb érdemes elkezdeni. Ha az Ön gyermeke ki van téve az influenza-fertőzésnek, mielőtt a második dózist megkapta volna, vagy más okból nem tudja felvenni a második oltást, nagyobb eséllyel kaphatja el az influenzát. Ha az Ön gyermeke a 2010-2011-es influenzaszezon előtt kapta meg utolsó influenza elleni védőoltását, úgy neki szintén szüksége lehet a vakcinából két dózisra.
    • Egyetlen védőoltás: Ha az Ön gyermeke részesült már korábban influenza elleni védőoltásban, vagy az első influenza elleni oltását 9 évesen vagy idősebbként kapja, úgy egyetlen vakcina beadása is elegendő. A vakcinázás ideje nagyon fontos, hiszen gyermeke a vakcina beadását követő két hét elteltével lesz teljesen védett a fertőzéssel szemben. Az influenza-szezonban minél hamarabb kapja meg gyermeke a védőoltást, annál hamarabb válik védetté.

    Konzultáljon gyermekorvosával, ha kérdései vannak az influenza elleni védettségről, vagy kíváncsi arra, hogy melyik vakcina lenne a legmegfelelőbb gyermekének.

    Hirdetések

    Egyeztessen gyermekorvosával, ha:

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?


    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek. Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?>>
    • Gyermeke nincs jól. Ha gyermekének láza, hőemelkedése van, halasszák el az influenza elleni védőoltás beadását, míg teljesen felépül.
    • Gyermeke nemrég kapott más vakcinát. A gyermekorvos megfontolhatja, hogy elhalasztja az influenza elleni védőoltás beadását, ha a gyermek az elmúlt négy hétben más védőoltást is kapott.
    • Gyermeke allergiás a tojásra. Az influenza vakcina kis mennyiségben tartalmaz tojásfehérjét. Ha az Ön gyermeke allergiás a tojásra, valószínűleg felveheti az influenza vakcinát, azonban speciális óvintézkedésekre szükség lehet.  Például, hogy az oltás beadását követően minimum 30 percig az orvosi rendelőben kell tartózkodni, az esetlegesen fellépő allergiás reakciók miatt.
    • Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     Gyermekénél az előző influenza védőoltás beadását követően súlyos reakció lépett fel. 
     Az influenza vakcina beadása nem javasolt senkinek, akinél korábban súlyos reakció lépett fel az oltást követően. Egyeztessen gyermekorvosával, mivel egyes oltást követő reakciók nem biztos, hogy összefüggésben vannak a vakcina beadásával.

    Nem szabad elfelejteni, hogy az éves influenza védőoltás felnőtteknek is ajánlott, különösen, ha közeli kapcsolatban vannak gyermekekkel.

    (WEBBeteg - M. Zs.; Forrás: mayoclinic; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    Már féléves kortól beadható az influenza elleni védőoltás

    Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg az oltás alkalmazhatósági határát.

    A nátha és az influenza hatékony megelőzése

    Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel a megfázás teljes bizonyossággal megelőzhető lenne, ám mégis tehetünk a kockázat csökkentése érdekében. Az influenza ellen azonban van védőoltás, amelynek beadatása az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA