• Agyhártyagyulladás, azaz meningitis - megelőzés

    Szerző:
    WEBBeteg

    Meningococcus- C típusa ellen van védőoltás, nem kötelező, hanem választható oltás, és a TB támogatja.

    Gyermekkori védőoltások - Amit tudnunk kell róluk


    A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal. Gyermekkori védőoltások - Amit tudnunk kell róluk>>

    Van úgynevezett tetravalens oltás is az A, C,Y,W-135 ellen, ez főleg külföldi utaknál vagy bizonyos élethelyzetekben tanácsos, például katonaságnál. B típusa ellen egyelőre csak kísérletek folynak.

    Streptococcus pneumoniae (Pneumococcus)- van ellene védőoltás, pontosabban az oltás a baci 13 típusa ellen véd, ezzel a pneumococcus-meningitisek 2/3-a megelőzhető. Választható oltás, nem kell érte fizetni, 2, 4 és 15 hónapos korban kapja a baba. A poszt írójának gyermekénél a 4 hónapos oltás helye 2 napig piros volt és egy kis göb keletkezett a helyén, amely pár nap múlva maradéktalanul felszívódott. 2 hónappal előtte, a 2 hónapos Pneumococcus oltásnál nem volt semmi:-)
     
    Hirdetések
     

    Védekezzen ellene! - A gennyes agyhártyagyulladás


    A gennyes agyhártyagyulladás az egyik legrettegettebb, nemritkán halállal végződő, baktériumok által okozott betegség. A kórképet gyakran okozó Neisseria meningitidis (ebből is a B és C szerotípus) állandóan jelen van környezetünkben, tünetmentesen hordozhatjuk, tehát bárhol megfertőződhetünk és súlyosabb tünetek (agyhártyagyulladás, szepszis) is kialakulhatnak. Védekezzen ellene! - A gennyes agyhártyagyulladás>>

    Haemophilus influanzae B- van ellene védőoltás, ez 1999 óta kötelező, azóta Magyarországon gyakorlatilag nincs ilyen baci okozta agyhártyagyulladás hál’Istennek.

    Mellékhatások
     
    természetesen, mint minden gyógyszernek, oltásnak, az agyhártyagyulladás elleni oltásoknak is lehetnek mellékhatásaik, szövődményeik, melyeket a betegtájékoztatók részletesen felsorolnak.
    Ha csak a számokat nézzük, talán azt mondod, ez nem egy gyakori betegség, biztos nem a te gyermeked kapja el. Vajon ezt mondták azok a szülők is, akik elvesztették gyermeküket? A C-típusú meningococcus által okozott halálesetek a vaccinával megelőzhetők lettek volna.
    A fentiek tükrében és a gyerekorvossal történt megbeszélés után mérlegelje minden szülő, beadatja- e az oltást, vagy nem.
     
    A blog szerzőinek álláspontja: egyértelműen az oltás (mind a Meningo-, mind a Pneumococcus) mellett vagyunk!
     
     
    Tudtátok? A kötelező MMR (Morbilli, Mumps, Rubeola) oltás óta nem fordult elő Morbilli (kanyaró) és Rubeola (rózsahimlő) okozta agyvelőgyulladás Magyarországon!
     
    Sokat vitatott téma az oltások beadatása a bárányhimlő és a rotavírus ellen.
    Ha kíváncsi vagy, hogy mi köze a bárányhimlőnek és a rotavírusnak az agyvelőgyulladáshoz, hamarosan válaszolunk.
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    9 kérdés, amire minden szülő tudni szeretné a választ

    A gyermeket nevelő szülők számára igen fontos, hogy a gyermekük egészsége érdekében tájékozódjanak a kicsik számára kötelező, valamint ajánlott védőoltásokkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legtöbb aggodalmat okozó kérdéseket a témában. (x)

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Európai Immunizációs Hét: minden védőoltást kapott ember hozzájárul egy mindenki számára egészségesebb jövőhöz

    A védőoltások hatásosak. Az elmúlt 60 év során több gyermekéletet mentettek meg, mint bármilyen egyéb orvosi beavatkozás. A WHO Európai Régiójának többi országával együtt Magyarországis április 23. és 29. között ünnepli az Európai Immunizációs Hetet, hogy felhívja a figyelmet: minden embernek joga és felelőssége, hogy védve legyen az oltások által megelőzhető betegségekkel szemben.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Kanyaróval fertőződött meg Budapesten egy 14 hónapos magyar kislány

    Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz. Legyőzöttnek hitt betegség tért újra vissza, ezúttal nem a román határ mentén, hanem Magyarország szívében.

    Országos hiány van a rotavírus elleni oltásból

    Március végéig nem is lehet megrendelni. A vakcinahiány azok számára okozhat komoly problémát, akik már elkezdték beadatni gyermeküknek a három részből álló oltássorozatot. Ugyanis ennek a harmadik elemét nem lehet beszerezni a gyógyszertárakban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA