A gyermekkori migrén és jelei

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
frissítve:

Tünetek lehetnek a 0,5-72 óráig tartó féloldali, lüktető jellegű fejfájás, mely a gyermeket akadályozza a szokványos tevékenységének elvégzésében.

A fejfájás lépcsőn járáskor fokozódik, gyakran kíséri valamilyen bevezető tünet ún. aura, hányinger, hányás, fény- és hangkerülés. Az aurát 1 órán belül követi a fejfájás megjelenése.

Milyen tünetek előzhetik meg a migrénes fejfájást?

Bevezető tünet lehet: látási élmény (szikralátás, fényjelenségek látása), látótér kiesés, átmeneti bénulás, torzuló testformák észlelése, melyek átmeneti és nyom nélkül múló jelenségek, melyek hátterében nincsen semmiféle kóros szervi eltérés, betegség.

A migrént megelőző, illetve kísérő idegrendszeri tünetek rendkívül rémisztőek tudnak lenni, ugyanakkor közel sem ritkák. Nem nehéz elképzelni, hogy mekkora riadalmat okoz mind a gyermeknek, mind a környezetének a látóterének átmeneti kiesése, vagy az időleges bénultság érzése!

Sajátos formája a gyermekkori migrénnek, az úgynevezett gyermekkori periodikus szindróma jelensége, a hirtelen jelentkező, átmeneti szédülés.

Mit tehet a szülő migrén esetén?

Gyermek-ideggyógyászati vizsgálatra kell a migrénre gyanús gyermeket vinni. Gyakran jelentkező migrénes rohamok esetében megelőző gyógyszeres kezelés mellett dönthet az ideggyógyász. Többfajta gyógyszercsoportba sorolható készítményt lehet ilyen célzattal adni. Akkor tekinthető eredményesnek ez a típusú kezelés, ha a rohamok száma legalább 50%-kal csökken.

Mi válthat ki migrénes fejfájást?

Fontos, hogy a gyermek és a szülők lehetőség szerint kerüljék a tapasztalatuk szerint migrénes rohamot provokáló tényezőket. Ilyenek lehetnek a megszokottnál több vagy kevesebb alvás, bizonyos ételek fogyasztása (kínai fűszerek, zsíros sajtok, csokoládé, mogyoró, kóla), vakító, változó intenzitású fények (tv-nézés, mozi, disco). Vannak kikerülhetetlen provokáló tényezők is, mint például az időjárási frontok, menstruáció, esetükben a rohamra való felkészülés, az időben elkezdett rohamoldás jelenthet segítséget.

A migrénes roham jelentkezésekor fektessük le a gyermeket elsötétített, csendes szobában. Adjunk neki fájdalomcsillapítót, szükség esetén hányingercsillapítót is. Koffein adása (kávé itatása, koffein tartalmú fájdalomcsillapító) előnyös hatású a fájdalom mérséklésében.

Tovább Allodynia - Érintésre való érzékenység

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.