• Magyarországon nem kaphatók a Japánban betiltott oltóanyagok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Magyarországon nincsenek forgalomban a Japánban négy csecsemő halálával összefüggésbe hozott oltóanyagok - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

    A japán egészségügyi minisztérium a vizsgálatok befejezéséig felfüggesztette a két világszerte használt csecsemőoltás, a "Prevenar" és az "ActHIB" használatát. A hónap első napjaiban négy olyan - fél és két év közötti - kisgyermek halt meg Japánban, akik nem sokkal korábban kapták meg a két oltás valamelyikét.  Japánban két éve használták a két oltóanyagot, azóta mintegy másfélmillió gyereknek adták be.

    Hirdetések

    Magyarországon 2008 októberében a pneumococcus elleni védőoltást a "Prevenar" oltóanyaggal vezette be az egészségügyi kormányzat a két évnél fiatalabb kisgyermekek részére, de ezt tavaly márciusától fokozatosan lecserélték a "Prevenar 13" nevű készítményre. Magyarországon "jelenleg nem szerezhető be más, csak a "Prevenar 13" gyári nevű készítmény" - közölte az ÁNTSZ.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A másik oltóanyag, az ActHIB gennyes agyhártyagyulladás ellen véd. Az ÁNTSZ közleménye szerint Magyarországon 2006 januárjától nem egykomponensű oltóanyagot alkalmaznak, ezt csupán az ötkomponensű oltóanyag egyik alkotórészeként kapják meg a gyermekek.

    Kiemelték: az egykomponensű oltóanyagot hazánkban rutinszerűen nem alkalmazzák, és patikai forgalomban sem hozzáférhető. Az ÁNTSZ megjegyezte: Magyarországon az oltások után nem tapasztaltak a várhatóktól eltérő reakciót.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Hogyan előzzük meg a tüdőgyulladást?

    A tüdőgyulladás leggyakrabban azért alakul ki, mert immunrendszere valami miatt (átmenetileg vagy tartósan) gyengébb. Egészsége megőrzésével vagy akár védőoltással sokat tehet azért, hogy megelőzze a betegség kialakulását.

    A gennyes agyhártyagyulladás tünetei és megelőzése

    A nyári és őszi időszak ritka, ámde igen súlyos betegségei az idegrendszert megtámadó fertőzések, például a gennyes agyhártyagyulladás. A kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltást sokan ismerik, és sokan be is adatják gyermeküknek vagy maguknak. Tévedés azonban azt hinni, hogy ez az oltás védelmet nyújt a gennyes agyhártyagyulladás egyéb kórokozói ellen is.

    Gyermekorvosok a meningococcus okozta gennyes agyhártyagyulladás támogatott megelőzéséről

    A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete (HGYE) üdvözli az egészségügyi államtitkárság döntését, amellyel a jövő évtől térítésmentessé teszi a két év alatti gyermekek számára a gennyes agyhártyagyulladást okozó meningococcus C elleni védőoltást.

    Kötelező lett a pneumococcus elleni védőoltás

    A kötelező oltási rend része lett a pneumococcus baktérium elleni oltás, amellyel középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg; a hatályos rendelet a Magyar Közlöny 2014. évi 46. számában jelent meg.

    Kötelező lesz a pneumococcus elleni védőoltás

    Jövőre kötelezővé teszik a pneumococcus elleni védőoltást, a humán papilloma vírus (HPV) elleni vakcina pedig kötelezően felajánlandó lesz - jelentette be Beneda Attila, az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke hétfőn Budapesten.

    Miért érdemes beoltatni magunkat a gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    A gennyes agyhártyagyulladás igen súlyos, az idegrendszert megtámadó fertőző betegség. Sokan ismerik a kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltást, és sokan be is adatják gyermeküknek vagy maguknak. Ez az oltás azonban nem nyújt védelmet a gennyes agyhártyagyulladás kórokozóival szemben!(x)

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA