• A csecsemőkori gyomorkimenet-szűkület (pylorus stenosis)

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amikor csecsemő gyermekünk folyamatosan éhes, ritkán gondolunk arra, hogy ez akár egy súlyos betegség tünete is lehet. Azonban ha sugárhányás, súlyvesztés, valamint a székletek számának csökkenése is tünetként jelentkezik, valószínű, hogy pylorus stenosis (gyomorkimenet-szűkület) állhat a háttérben.

    A pylorus stenosis leginkább újszülöttek és 3-5 hetes csecsemők körében fordul elő. Kórképére jellemző, hogy a gyomorkimenet ürülését szabályozó izomzat megduzzad, és elszorítja a gyomorból a patkóbélbe átvezető rövid pyloruscsatornát. Így az étel nem tud eljutni a vékonybélbe. Ez súlyos állapotot eredményez, amelyet műtéti úton lehet csak korrigálni. A pylorus stenosis kiváltó okai ismeretlenek, leginkább genetikai tényezők sejthetők hátterében.

    Figyelemfelkeltő tünetek - Azonnal forduljon orvoshoz!

    •  A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája


     Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők! Ha tisztában van a leggyakrabban elkövetett hibákkal, illetve azzal, hogyan kerülheti el őket, talán könnyebb lesz a szülőszerepbe beleszokni. Bővebben a kezdő szülők hibáiról >>
     Sugárhányás. Pylorus stenosisban szenvedő csecsemők az étkezést követően fél órán belül hánynak. Hányásuk először enyhe, majd fokozatosan erősödik, és olyan intenzív is lehet, hogy gyakran több méteres távolságba lövell ki, előfordul, hogy vért is tartalmaz.
    • Állandó éhség. A babák gyakrabban kívánnak enni, röviddel a hányást követően is.
    • Gyomor-összehúzódások. Evés után, hányás előtt megfigyelhető, hogy a babák hasának felső része hullámszerűen mozog. Ilyenkor a gyomor izmai perisztaltikus mozgással próbálják a gyomorkimenet felé kényszeríteni az elfogyasztott ételt.
    • Kiszáradás. A beteg baba könnyek nélkül sír, letargikus, vagy szokatlanul ingerlékennyé válik; vizelete is kevesebb az elvártnál.
    • Megváltozott székletürítési szokások. A pylorus stenosis megakadályozza, hogy az étel eljusson a belekbe, ezért a babának székrekedése lesz.
    • Fogyás. Pylorus stenosisban szenvedő csecsemők súlya nem gyarapodik, betegségük inkább testsúlycsökkenést okozhat.
    Hirdetések

      A pylorus stenosis


    A betegséget a gyomor pylorus nevű izmának megnagyobbodása eredményezi: külső átmérője ennek következtében nagyobb a normálisnál, míg a belső átmérője túl szűk, így a táplálék nem tud rajta áthaladni. A has vizsgálatakor a fejlett pylorus általában dudor formájában tapintható a gyomortájékon, illetve nem egyszer a gyomor visszafele irányuló mozgása is látható a hasfalon keresztül. Hasi ultrahang vizsgálattal meg lehet mérni a pylorus átmérőjét, mely a normál értéktől nagyobb.
    Miért hányhat gyermekünk>>

    Kockázati tényezők

    • Nem. Pylorus stenosis fiuk körében gyakoribb.
    • Születési sorrend. Pylorus stenosisban szenvedő csecsemők egyharmada elsőszülött.
    • Családi előfordulás. Tíz beteg csecsemőből, több mint egynek a családjában már előfordult ez a betegség
    • Antibiotikum-használat. Nagyobb a kockázat a pylorus stenosis kialakulására azoknál a babáknál, akik születésük utáni első hetekben bizonyos antibiotikumokat kaptak, például eritromicint. Ezen kívül azok a babák is jobban veszélyeztetettek, akiknek édesanyja kapott antibiotikumot a terhesség kései szakaszában.

    Szövődmények

    • Elektrolit-egyensúlyzavarok. Az elektrolitok ásványi anyagok, mint például a kálium-klorid, melyek a szervezetünkben keringő folyadékokban találhatók és számos létfontosságú funkciót szabályoznak, így a szívverést is. Amikor a baba minden étkezést követően hány, kiszárad, és végül felborul a szervezetében az elektrolit-egyensúly is.
    • Gyomorirritáció. A gyakori hányás irritálja a baba gyomrát és ez vérzéshez is vezethet.
    • Sárgaság. A pylorus stenosis ritkább szövődménye lehet a bőr és a szem alatti rész sárgás elszíneződése, melyet a máj által kiválasztott bilirubin okoz.

    Vizsgálatok és diagnózis

    Mivel a csecsemőkori hányás és a pylorus stenosis egyéb tünete más betegségre is utalhat ezért fontos a betegség pontos diagnózisa. Pylorus stenosis esetén a baba hasán egy kisebb dudort tapinthatunk ki. Egy vérvizsgálat tájékoztathat minket az elektrolitok hiányáról. Az érintett területről pontos képet kaphatunk ultrahang, vagy kontraszt anyagos röntgenvizsgálat után.

    A pylorus stenosis kezelése

      Hasznos linkek!


    A pylorus stenosis diagnosztizálása után a műtétet mihamarabb el kell végezni, ám mindenekelőtt gondoskodni kell a baba folyadékpótlásáról, és a műtétre csak a só-víz háztartás rendezését követően kerülhet sor.

    Napjainkban leginkább laporoszkópos műtétet végeznek, mialatt a pyloruscsatornát szűkítő izmokat bevágással nyitják meg, így a táplálék útja nem lesz tovább akadályoztatva. A műtét után a baba infúziót kap, és néhány napig még előfordulhat nála hányás. Ha nem lépnek fel komplikációk – vérzés vagy fertőzés –, a műtétet követően a legtöbb csecsemőt 48 órán belül hazaengedik.

    (WEBBeteg - N.N. Forrás: mayoclinic.com)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Bőrvédelem piciknek - Milyen fényvédő készítményt válasszunk csecsemőknek, kisgyerekeknek?

    A napsugárzás rendkívül nagy veszélyt jelent a babák és kisgyermekek érzékeny bőrére. Ezért fontos, hogy a szabadban való tartózkodáskor árnyékban is speciális napvédő készítménnyel védje gyermeke bőrét. A kicsik bőre magas faktorszámú, jól tolerálható krémet igényel. Milyen termékek felelnek meg a csecsemőknek és kisgyerekeknek, és hogyan tudja a leghatékonyabban megvédeni őket a napégéstől? Cikkünkből megtudhatja.

    Szülés utáni szorongás

    Természetes dolog, hogy a kisbaba megszületése után az újdonsült szülők szoronganak. Ennek sok oka lehet, a leggyakoribb, hogy az édesanya attól fél, hogy nem fogja tudni ellátni gyermekét, nem ismeri fel annak jelzéseit.

    Sokat síró kisbabák: a három hónapos kólika

    A bélgázok képződése teljesen természetes folyamat. A problémát az okozza, ha túl sok termelődik, vagy a kisbaba túl sok levegőt nyel, vagy a bélgázok nem tudnak szabadon távozni.

    A West-szindróma okai, tünetei és kezelése

    A West-szindróma egy ritka, csecsemőkori betegség, a gyermekkori epilepszia szindrómák egyik típusa.

    Az anyatejes táplálás jelentősége

    A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kicsik 6 hónapos koráig kizárólagos anyatejes táplálást ajánl.

    Hogyan segíthet a babának, hogy átaludja az éjszakát?

    Sok szülő belefáradt már abba, hogy éjszakáról éjszakára órákat van ébren kisbabája sírása miatt. Az alábbi tippekkel segíthet gyermekének átaludni az éjszakát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA