A csecsemőkori gyomorkimenet-szűkület (pylorus stenosis)

szerző: N. N. - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Schlick-Szabó Anna, Bethesda Gyermekkórház frissítve:

Amikor csecsemő gyermekünk folyamatosan éhes, ritkán gondolunk arra, hogy ez akár egy súlyos betegség tünete is lehet. Azonban ha sugárhányás, súlyvesztés, valamint a székletek számának csökkenése is tünetként jelentkezik, valószínű, hogy pylorus stenosis (gyomorkimenet-szűkület) állhat a háttérben.

A pylorus stenosis leginkább 2-8 hetes csecsemők körében fordul elő. Kórképére jellemző, hogy a gyomorkimenet ürülését szabályozó izomzat megduzzad, és elszorítja a gyomorból a patkóbélbe átvezető rövid pyloruscsatornát. Így az étel nem tud eljutni a vékonybélbe. Ez súlyos állapotot eredményez, amelyet műtéti úton lehet csak korrigálni. A pylorus stenosis kiváltó okai ismeretlenek, leginkább genetikai tényezők sejthetők hátterében.

Figyelemfelkeltő tünetek - Azonnal forduljon orvoshoz!

  • Sugárhányás. Pylorus stenosisban szenvedő csecsemők az étkezést követően fél órán belül hánynak. Hányásuk először enyhe, majd fokozatosan erősödik, és olyan intenzív is lehet, hogy gyakran több méteres távolságba lövell ki, ritkán vért is tartalmaz.
  • Állandó éhség. A babák gyakrabban kívánnak enni, röviddel a hányást követően is.
  • Gyomor-összehúzódások. Evés után, hányás előtt megfigyelhető, hogy a babák hasának felső része hullámszerűen mozog. Ilyenkor a gyomor izmai perisztaltikus mozgással próbálják a gyomorkimenet felé kényszeríteni az elfogyasztott ételt.
  • Kiszáradás. A beteg baba könnyek nélkül sír, letargikus, vagy szokatlanul ingerlékennyé válik; vizelete is kevesebb az elvártnál.
  • Megváltozott székletürítési szokások. A pylorus stenosis megakadályozza, hogy az étel eljusson a belekbe, ezért a babának székrekedése lesz.
  • Fogyás. Pylorus stenosisban szenvedő csecsemők súlya nem gyarapodik, betegségük inkább testsúlycsökkenést okozhat.

A pylorus stenosis és hányás

A betegséget a gyomor pylorus nevű izmának megnagyobbodása eredményezi: külső átmérője ennek következtében nagyobb a normálisnál, míg a belső átmérője túl szűk, így a táplálék nem tud rajta áthaladni. A has vizsgálatakor a fejlett pylorus általában dudor formájában tapintható a gyomortájékon, illetve nem egyszer a gyomor visszafele irányuló mozgása is látható a hasfalon keresztül.
Miért hányhat gyermekünk?

Kockázati tényezők

  • Nem. Pylorus stenosis fiuk körében gyakoribb.
  • Születési sorrend. Pylorus stenosisban szenvedő csecsemők egyharmada elsőszülött.
  • Családi előfordulás. Tíz beteg csecsemőből, több mint egynek a családjában már előfordult ez a betegség
  • Antibiotikum-használat. Nagyobb a kockázat a pylorus stenosis kialakulására azoknál a babáknál, akik születésük utáni első hetekben bizonyos antibiotikumokat kaptak, például eritromicint. Ezen kívül azok a babák is jobban veszélyeztetettek, akiknek édesanyja kapott antibiotikumot a terhesség kései szakaszában.

Szövődmények

  • Elektrolit-egyensúlyzavarok. Az elektrolitok ásványi anyagok, mint például a kálium-klorid, melyek a szervezetünkben keringő folyadékokban találhatók és számos létfontosságú funkciót szabályoznak, így a szívverést is. Amikor a baba minden étkezést követően hány, kiszárad, és végül felborul a szervezetében az elektrolit-egyensúly is.
  • Gyomorirritáció. A gyakori hányás irritálja a baba gyomrát és ez vérzéshez is vezethet.
  • Sárgaság. A pylorus stenosis ritkább szövődménye lehet a bőr és szemfehérje (sclera) sárgás elszíneződése, melyet a máj által kiválasztott bilirubin okoz.

Vizsgálatok és diagnózis

A panaszok észlelése esetén mindenképp indokolt az orvosi vizsgálat. Mivel a csecsemőkori hányás és a pylorus stenosis egyéb tünete más betegségre is utalhat ezért fontos a betegség pontos diagnózisa. Pylorus stenosis esetén a baba hasán egy kisebb dudort tapinthatunk ki. Az elektrolit egyensúly aktuális állásáról vérvizsgálattal tájékozódhatunk. Az érintett területről pontos képet kaphatunk ultrahang vizsgálattal.

A pylorus stenosis kezelése

A pylorus stenosis diagnosztizálása után a műtétet mihamarabb el kell végezni, ám mindenekelőtt gondoskodni kell a baba folyadékpótlásáról, és a műtétre csak a só-víz háztartás rendezését követően kerülhet sor.

Napjainkban leginkább laporoszkópos műtétet végeznek, mialatt a pyloruscsatornát szűkítő izmokat bevágással nyitják meg, így a táplálék útja nem lesz tovább akadályoztatva. A műtét után a baba a táplálás fokozatos felépítése alatt infúziót kap, és néhány napig még előfordulhat nála hányás. Ha nem lépnek fel komplikációk – vérzés vagy fertőzés –, a műtétet követően a legtöbb csecsemőt 48 órán belül hazaengedik.

WEBBeteg logó Bethesda Gyermekkórház logóSzerző: WEBBeteg - N. N., fordító, Forrás: mayoclinic.com
Lektorálta, aktualizálta: Dr. Schlick-Szabó Anna, gyermekgyógyász, Bethesda Gyermekkórház

Hasznos linkek

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.