• Fülsérülést okozhatnak a hullámvasutak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Orvosok szerint, nem csak hányinger lehet a hullámvasutazás egyetlen mellékhatása.

    Sokan panaszkodnak hányingerre és szédülésre hullámvasutazás után, de most egy új tanulmányból kiderült, hogy a nagy sebesség és a hirtelen kanyarok fülsérülést is okozhatnak.

    Hirdetések

    Barotraumát okozhat a gyorsulás

    A maga nemében az egyik első ilyen jellegű esettanulmányban, melyet a detroiti Henry Ford Kórház orvosai végeztek, egy 24 éves férfi kezelését vitatták meg, aki fül barotraumát (a középfülben, a dobhártya két oldalán eltérő légnyomás által okozott sérülés) szenvedett, miután olyan hullámvasúton ült, mely négy másodperc alatt éri el a 190 km/óra sebességet.

    Fül barotrauma akkor következik be, mikor a gyors légnyomásváltozás befolyásolja a középfülben a dobhártyát és a nyomást. A jelenség gyakran fordul elő búvárkodás, légi közlekedés során, vagy robbanóanyagok közelében.

    A Henry Ford Kórház által jelentett esetben, a férfi harminchat órával a hullámvasutazás után, a fül fájdalom és teltítettség érzetére panaszkodva fordult orvoshoz. A fizikális vizsgálat során kiderült, hogy jobb füle károsodott, ami duzzadt hallójárat és gyulladt dobhártya formájában jelentkezett. A dobhártya nem lyukadt ki.

    A beteg bal füle sértetlen volt, ami arra utal, hogy a jobb fülét érte a hullámvasút mozgásának minden hatása, mialatt elfordította a fejét. A kutatók szerint a beteg füle körülbelül 0.1 kg nyomásnak volt kitéve négyzetcentiméterenként, mikor a hullámvasút gyorsított. A beteg végül nem kapott kezelést, és tünetei három napon belül elmúltak.

    Gerincsérülésekkel is járhat

    „Mivel a hullámvasutak egyre gyorsabbak, a fül-orr-gégészeknek tisztában kell lenniük a fül barotrauma eme új lehetséges okával”– mondta sajtóközleményében Dr. Kathleen L. Yaremchuk, a kutatás vezetője. „Kutatásaink alapján azt javasoljuk, hogy a hullámvasút utasai az út ideje alatt előrefele nézzenek, ne forgassák a fejüket, így kerülve el azt, hogy a gyorsulás hatása a fülüket károsítsa."

    A hullámvasutak által okozott egyéb típusú sérülésekről, mint véraláfutások és gerincsérülések (pl. porckorongsérv vagy a gerinc körüli szövetek szakadása) már korábban is írt az orvosi szakirodalom, ám a fülsérülések eddig nem voltak jellemzőek a vidámparki látogatásokra.

    Természetesen nem minden hullámvasút okoz fülsérülést. Ebben az esetben sok tényező együttes közrejátszása okozta a sérülést: a beteg pont akkor fordította el a fejét, mikor a gyorsulás hatása a legerősebben hatott. Ennek ellenére az orvosok szerint fontos, hogy mindenki, aki hullámvasútra ül,  tisztában legyen azzal, hogyan előzheti meg a barotrauma bekövetkeztét.

    Az esetet  Las Vegasban, egy fül-orr-gégészeti találkozón ismertették.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; WebMD
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Milyen esetben fontos foniáterhez fordulni, még az iskolakezdés előtt?

    A fiatal életkorban jelentkező halláscsökkenés jelentősen nehezíti a gyermek beszédértési és nyelvhasználati képességeinek megfelelő fejlődését, így ha korábban nem tettük, az iskolakezdés előtt mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ha azt gyanítjuk, hogy gond lehet a gyermek hallásával.

    Fülzsírdugó - Ezért alakul ki nyáron gyakrabban

    A melegben a fülben található verejték- és faggyúmirigyek intenzívebben dolgoznak, ezért ebben az időszakban azoknál is jelentkezhet, akik egyébként nem hajlamosak a fülzsírdugó kialakulására.

    Hallóideg-daganat a fülzúgás, halláscsökkenés hátterében?

    A hallásért és egyensúlyérzékért felelős agyidegen lassan kifejlődő, jóindulatú tumor az életet nem veszélyezteti, áttétet nem ad, de idejében történő felismerése fontos. Egyoldali hallásromlás, fülzúgás és szédüléses panaszok esetén ezért akusztikus neurinóma irányában is vizsgálódni kell.

    Előzzük meg a nyári fülbetegségeket!

    A fülgyulladásról azt gondoljuk, hogy az őszi-téli évszakok betegsége. Fülfájdalom azonban nyáron is jelentkezhet. Gyakoriak a tavaszi elhúzódó náthás megbetegedések például allergia szövődményeként, de a panaszokat a medencék, tavak, tengerek vize is okozhatja.

    Fülzúgás, úszófül, barotrauma - A leggyakoribb nyári fülbajok

    A téli fülbetegségek főként a náthás-hurutos betegségek szövődményei, a nyári fülbajok okozója pedig döntően a víz, de kellemetlen szövődményeket okozhat a repülés, koncertek vagy akár a meleg is. Az ebben az időszakban gyakori fülészeti problémákra dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter hívja fel a figyelmet.

    Veszélyes lehet a fültisztító pálcika használata

    Egy, a Henry Ford Kórházban készült tanulmány, közvetlen összefüggést mutatott ki a fülpiszkáló pálcika használata és a dobhártyasérülések között. A vizsgálat 1540 beteg bevonásával készült, akiknél 2001 és 2010 között diagnosztizáltak sérülést a hallójáratukban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.