• A vulkáni hamu hatása az egészségre - A fül-orr-gégész válaszol

    WEBBeteg - Dr. Horváth Tamás
    Szerző:
    WEBBeteg

    Ártalmas-e egészségünkre a hamufelhő? Az allergiások jobban ki vannak téve a negatív egészségügyi hatásnak? - A hazánk fölé érkező vulkáni hamu egészségügyi hatásairól kérdeztük Dr. Horváth Tamás fül-orr-gégész szakorvost.

    Asztma teszt
    Töltse ki Asztma tesztünket! >>

    Bár az izlandi vulkánkitörés kapcsán, remélhetőleg jelentős mértékű hamu nem éri el Magyarországot, azért nem árt felkészülni rá, mivel annak egészségügyi következményei is lehetnek. Ez a fül-orr-gégészetet is érinti, hiszen a légutakba kerülő, finom szemcséjű hamu okozta panaszokkal hozzánk is fordulhatnak betegek.

    Hirdetések

    Az orrlégzés során az orrnyálkahártyán fennakadt mikroszkópikus méretű részecskék irritációt okoznak, mely egy nem fertőzéses eredetű gyulladásos állapotnak felel meg.

    Az izlandi vulkán kitörése 
    Forrás: FH/AFP

    A steril gyulladás miatt, az orrnyálkahártya megduzzad, ödémássá válik, orrdugulást okozva ezzel. A hamut eliminálandó, a nyáktermelő mirigyek működése is fokozódik, ez orrváladékozáshoz vezet.

    Az orrváladék ilyen esetben tiszta, vízszerű, esetleg sűrűbb, de sosem masszív sárga vagy zöld. 

    A nagy mennyiségű váladék nemcsak előre, de hátra, a garat felé is nagyobb mennyiségben ürül, ezt pedig garati váladékcsorgás formájában észlehetjük.

    Az irritációnak része lehet a tüsszögés is, amely reflex ilyenkor a légutak tisztítása miatt indulhat be.

    A torokba és a gégébe jutott hamu is a fentiekhez hasonló mechanizmusok: irritáció és következményes steril gyulladás révén, okozhat panaszokat.

      Vulkáni hamu a légtérben: Kérdés-válasz


    • Allergiás vagyok, a hamu ronthatja-e a tüneteket?
    • Igen, a hamu ronthatja az allergiás betegek panaszait.
    • Nemrég volt mandulaműtétem, tartózkodhatom-e hosszú ideig szabadban?
    • Jelenleg nem gond, ha egyhetes mandulaműtét után a szabadban tartózkodik valaki.
    • Gyerekekre veszélyesebb-e a hamufelhő?
    • Igen, valószínüleg a gyermekek jobban megsínylik, ha esetleg komolyabb mennyiségű hamu jut el hozzánk.
    • Ronthatja-e a már meglévő bakteriális/vírusfertőzés okozta tüneteimet?
    • Igen, a fertőzések okozta panaszok is nagy valószínűséggel romlanak.

    Az irritált toroknyálkahártya tünetei: száraz kaparó érzés

    Az irritált toroknyálkahártya száraz, kaparó érzéssel jár, és a gyulladás itt fájdalmat is okozhat. A gégébe jutott részecskék köhögési ingert okoznak, és rekedtség is felléphet. Fontos, hogy önmagában a hamu lázat, hőemelkedést nem okoz, annak fellépte esetleges felülfertőződés jele lehet!

    A panaszokot legegyszerűbben, az irritáló ágensek elkerülésével lehet megelőzni. Érdemes figyelni a híradásokat, és ha kifejezetten nagy mennyiségű hamut jósolnak, akkor lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjunk a szabad ég alatt, viseljünk maszkot, amennyiben van ilyen otthon. Ha a panaszok már kialakultak, akkor érdemes a hamut az irritált nyálkahártyáról rendszeresen lemosni.

    Ez legegyszerűbben az orrba és a torokba permetezhető sóoldattal történhet. Kifejezett orrdugulás vagy orrfolyás esetén, átmenetileg szabad lohasztó hatású orrcseppeket is alkalmazni, illetve túlzott mértékű tüsszögés esetén allergiaellenes orrspray, esetleg antihisztamin tartalmú tabletta használata is szóba jöhet.

    Tartós panaszok, vagy a fentiek hatástalansága esetén mindenképpen javasolt szakorvosi vizsgálat, hiszen a hamu okozta panaszok aspecifikusak, más betegségek is járhatnak hasonló tünetekkel!

      Továbbra is érkezhet vulkáni hamu Magyarország fölé


    A változatlan észak-nyugati áramlás és az izlandi vulkán aktivitása miatt, továbbra is hamuval szennyezett levegő érkezik Magyarország fölé, de ennek koncentrációja nagyon alacsony, a légteret emiatt nem fogják ismét lezárni. Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa azt mondta: reggel 8 órai állapot szerint, 6 ezer méter alatt a Győr-Mohácsi-sziget tengelytől keletre van hamu a légtérben, ennek szennyezettsége nem ismert, koncentrációja pedig alacsony, ez a szennyeződés várhatóan délutánra kivonul az országból.
    Hozzátette: 6 ezer méter felett tiszta a levegő. Elmondása szerint, az éjszakai órákig nem érkezik újabb hamufelhő az ország fölé, csütörtökön és szombaton este, viszont elérheti az országot egy újabb felhő, de ez - amennyiben nem változik a vulkán működésének intenzitása - nem fogja a 6 ezer méter feletti repülési útvonalakat érinteni. Fehér Imre, a HungaroControl szóvivője a sajtótájékoztatón azt mondta: ebben a helyzetben nincs ok arra, hogy korlátozást rendeljenek el, a magyar légtér nyitva van, Ferihegy indít és fogad járatokat.
    A légi irányítás arra számít, hogy nem éri el Magyarországot olyan koncentrációjú hamufelhő az elkövetkezendő napokban, amely miatt újra le kell zárni a légteret - tette hozzá. A szóvivő kitért arra is, hogy a magyar légtérben, egy átlagos áprilisi naphoz képest 40 százalékos volt a forgalom kedden. Ferenczi Zita, az OMSZ levegőkörnyezet-elemző osztályvezetője elmondta, nincs összefüggés az országban az elmúlt napokban tapasztalt szállópor-koncentráció növekedésének a vulkáni hamuhoz, ezt a meteorológiai szolgálat elemzései is alátámasztják. Hangsúlyozta, nincs a légkörben olyan szennyezés, amely az egészséget veszélyezteti.
    A szálló por mértéke még az egészségügyi határértéket sem érte el - tette hozzá. Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet megbízott igazgatóhelyettese ezt megerősítve elmondta: a hamu nem jelent egészségügyi kockázatot Magyarországon, és nincs ülepedő porszennyezés sem. A légúti betegségben szenvedők az elmúlt napokban azért volt több panaszuk, mert megkezdődött a fák és füvek virágzása. Hozzátette: az elkövetkezendő napokban sem várható egészségkárosodási kockázatnövekedés.
    (MTI)

    (WEBBeteg - Dr. Horváth Tamás fül-orr-gégész, Weblap: http://www.enthouse.hu/)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról II.

    A saját és családunk egészségének megőrzése érdekében a legtöbb, amit tehetünk, a tudatos vásárlás. Az összetevőket kötelező a dobozokon feltüntetni, ezt mindig érdemes elolvasni.

    A természet erejével a légutak tisztaságáért

    A hideg, nyirkos idő beköszöntével megkezdődött a náthaszezon is, ami évente átlagosan 2-3 alkalommal dönti le lábáról az embert. Ilyenkor kiemelten fontos légzőszerveink felkészítése a kórokozókkal, baktériumokkal szemben, ugyanis a külső időjárási körülmények és a zárt terek klímája miatt nagyobb eséllyel lehetünk náthásak vagy influenzások. (x)

    10 tanács szülőknek: Vigyázzon gyermekei egészségére télen is!

    Minden szülő szeretné megóvni gyermeke egészségét a téli hónapokban is, ám ez nem mindig egyszerű feladat. A nappalok rövidek, hideg van. Könnyen el lehet kapni a náthát. Ebben az időszakban sokan köhögnek, tüsszögnek. Mit tehet Ön szülőként, hogy gyermekét megvédje a betegségektől? Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük a dolgát.

    Élet krónikus obstruktív légúti betegséggel

    Együtt élni a COPD-vel nehéz feladat. Előfordulhat, hogy bizonyos tevékenységeket, amelyeket korábban élvezett, egészsége érdekében abba kell hagynia.

    Vulkáni hamufelhő - Mégsem ártalmas a tüdőre?

    A hamu a légtér magasabb rétegeiben van, de még a héten jellemző esős, zivataros időjárás esetén sem száll hatezer méter alá.

    Vulkáni hamu - Mire ügyeljen az egészsége érdekében?

    A hamufelhő mikroszkopikus méretű, belélegzett szemcséi megtámadhatják a tüdőt, és légzési panaszokat okozhatnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.