Koffein és fülzúgás: van összefüggés?

MTI
megjelent:

A koffein fogyasztásától nem romlik a fülzúgás, elhagyása pedig nem javít rajta - állapították meg brit kutatók.

Az International Journal of Audiology című szaklap januári számában megjelent tanulmány szerzői, kis létszámú, 66 fős vizsgálatban tesztelték a koffeinfogyasztás összefüggését a fülzúgással.

A fülzúgásra panaszkodó páciensek sokszor kapják orvosuktól azt a tanácsot, hogy mondjanak le a koffeint tartalmazó italokról, így a kávéról, teáról, üdítőkről. A vizsgálatban részt vevő önkéntesek, legalább napi 150 milligramm koffeint fogyasztottak, ez három adag átlagos presszókávénak felel meg.

A csoport egyik felénél a 30 napos vizsgálatban, fokozatosan csökkentették italuk koffeintartalmát, másik felénél először megvonták, majd fokozatosan növelték. Az önkéntesek természetesen nem tudták, melyik csoportba tartoznak.

A Bristoli Egyetem kutatói megállapították, hogy a páciensek fülzúgását nem befolyásolta a magukhoz vett koffein mennyisége. A koffeinmegvonás ráadásul fejfájást, hányingert, ingerlékenységet okozott rövid távon.

(MTI)

Cikkajánló

A fülzúgás okai és kezelése

Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
Fülzúgás
A fülzúgás (tinnitus) búgó, csengő, csiripelő, esetleg zakatoló hang hallása külső hang hiányában. Lehet egy- vagy kétoldali, de sokszor a fejében érzi a beteg - mintha belülről szólna.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Fül-orr-gége Központ - Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.