Köhögés pszichés okok miatt? - Az orvos válaszol

Dr. Balogh Andrea
szerző: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Lányom múlt hónapban kezdett el köhécselni. Két nap múlva lázas lett és kapott antibiotikumot. Pár nap múlva teljesen megszűnt a köhécselés. Most újra elkezdte a torkát köszörülni, azt mondta valami folyik a torkán, azért köszörüli. Éjszaka egyáltalán nem köhög. Ha rászólok, hogy ne csinálja, abbahagyja. Esetleg pszichésen csinálja?

Kedves Kérdező!

Első megközelítésből én mindig keresem azt, hogy van-e valamilyen betegség a panasz mögött, és ha nincs, akkor gondolok a lelki dolgokra (persze sok esetben a betegséget is lelki okok váltják ki).

Szóval az első gondolatom az, hogy nem lehetetlen, hogy kislányának volt egy arcüreggyulladása, melyből nem gyógyult ki tökéletesen, mely visszatért neki. Az arcüreg rendszere nagyon zeg-zugos, és a bacik könnyen elbújnak benne. Ha nem pusztulnak ki onnan a kezelés hatására, akkor sajnos vissza-vissza térnek.

Az arcüreggyulladás kezeléséről

Minden egyes arcüreggyulladásnál érdemes 1,5-2 hétig orrnyálkahártya összehúzó orrsprayt használni, illetve az orrspray befúvása után 5-10 perccel elkezdett infralámpázást, naponta 3 alkalommal elvégezni. A hajszárító és egyéb melegítési módszerek nem igazán hatékonyak.

Szerintem érdemes lenne a kicsit a háziorvosnak megmutatni, hogy lát-e a hátsó garatfalon váladékcsorgást, lehetne röntgent is kérni, bár szerintem ez nem szükséges.

Tehát első közelítésben krónikus arcüreggyulladásként kezelném, és utána gondolnék a pszichés dolgokra. Ha belegondolunk, ha váladék folyik hátulra, köszörüljük a torkunkat, de ha ránk szólnak, azt is abba tudjuk hagyni akaratból egy ideig.

A köhögés okai és kezelése

Ha érdes, rekedt a köhögés, az a hangszalagok érintettségét jelzi, ami lehet gyulladásos vagy daganatos eredetű. Tartósan fennálló köhögés leginkább tüdődaganatra utal, ám nagyon jellemző a dohányos emberekre is.

Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos

Cikkajánló

Az orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz)

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Arcüreggyulladás
Az enyhe orrmelléküreg- (arcüreg-, homloküreg-) gyulladás házilag is jól kezelhető. Ha azonban súlyosak a tünetek vagy elhúzódik a betegség, mindenképpen forduljon orvoshoz, mivel a gyulladás súlyosabb fertőzést is előidézhet, illetve krónikussá válhat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.