• Fülzúgás - Bele kell törődnöm?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az én koromban bele kell törődnöm a helyzetembe, vagy esetleg van lehetőség a fülzúgás megszüntetésére? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      Tisztelt Doktornő!


    64 éves vagyok, és egy ideje erős fülzúgást vettem észre a bal fülemben. A jobbról nem tudok véleményt mondani, mivel a másik azt elnyomhatja. Voltam szakrendelésen, onnét elküldtek hallásvizsgálatra, ahol kiderült, hogy halláskárosodásom nincs. A doktor úr valami vérellátási zavarról beszélt, és felírt egy gyógyszert, amely eredménytelennek bizonyult. Kérdésem: tényleg bele kell törődnöm a helyzetembe, vagy esetleg van lehetőség ennek a kellemetlen állapotnak a megszüntetésére?

    Tisztelt Kérdező!

    A fülzúgás hátterében számos betegség állhat. A kivizsgálás hallásvizsgálattal kezdődik, de folytatódhat ún. tinnitometriával (ahol a fülzúgást igyekszűnk kimérni), sokszor neurológiai vizsgálattal, képalkotókkal, hogy a koponyán belüli okokat kizárhassuk. Fontos a nyaki gerincszakasz vizsgálata, az ott észlelt eltérések fizioterápiás kezelése, mert ez sokat számít a belsőfülkeringés szempontjából.

    Ennek ellenére a leggyakoribb ok valóban a keringési zavar, melyet gyógyszerekkel igyekszünk kezelni, sajnos általában kevés sikerrel. A betegek nagyrészének együtt kell élnie ezzel a kellemetlen tünettel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Amit tehet a fenti készítmény alkalamazásán kívül:

    • ginko biloba és ginseng tartalmú készítmények szedése,
    • vitaminok szedése (főleg B-, A-, E-vitaminok),
    • keringés javító torna (gógytornász segítségével a legmegfelelőbb),
    • mozgás (főleg szabadban végzett mozgás, pl. séta, kocogás, kerékpározás, fizikai kondíciójának megfelelően),
    • megfelelő táplálkozási szokások kialakítása.

    Üdvözlettel,
    Dr. Piros Zsuzsanna

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Fülzsírdugó - Ezért alakul ki nyáron gyakrabban

    A melegben a fülben található verejték- és faggyúmirigyek intenzívebben dolgoznak, ezért ebben az időszakban azoknál is jelentkezhet, akik egyébként nem hajlamosak a fülzsírdugó kialakulására.

    Hallóideg-daganat a fülzúgás, halláscsökkenés hátterében?

    A hallásért és egyensúlyérzékért felelős agyidegen lassan kifejlődő, jóindulatú tumor az életet nem veszélyezteti, áttétet nem ad, de idejében történő felismerése fontos. Egyoldali hallásromlás, fülzúgás és szédüléses panaszok esetén ezért akusztikus neurinóma irányában is vizsgálódni kell.

    Mi a teendő fülzúgás esetén? - Amikor nyaki eredetű a probléma

    A fülzúgás sajnos 100 emberből négyet-ötöt is érint, megkeserítheti a mindennapokat, és gyakran teszi lehetetlenné a nyugodt pihenést is. Az esetek jó részében a tünetek mögött stressz, zajártalom, fertőzés vagy fül-orr-gégészeti probléma áll, de gyakran előfordul, hogy mozgásszervi okokra, leginkább a gerinc nyaki szakaszának érintettségére vezethető vissza az idegőrlő búgó, zúgó vagy zakatoló hang jelentkezése.

    Zúg a füle? Ezek lehetnek az okai

    Zúgás, csengés, ciripelés, duruzsolás - ha tapasztalta már ezeket a hangokat egy csendes szobában ülve, ahol a zajok nem külső forrásból eredtek, akkor valószínűleg fülzúgásban szenved.

    A fülzúgás okai és kezelése

    A fülzúgás (tinnitus) búgó, csengő, csiripelő, esetleg zakatoló hang hallása külső hang hiányában. Lehet egy- vagy kétoldali, de sokszor a fejében érzi a beteg - mintha belülről szólna.

    Szeretné elkerülni a fülzúgást? Fogadja meg a tanácsokat

    A fülzúgás tünetei gyakrabban jelentkeznek idősebbeknél, de nem a kor az egyetlen rizikótényező.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.