• Hallásmegóvó új műtéti megoldás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy újszerű technológiával mostantól úgy lehet elvégezni a cochleáris implantáció műtétet, hogy az adott hallásmaradvány ne károsuljon általa.

    Így a betegeknek lehetőségük nyílik arra, hogy a jövőbeli technikai vívmányok lehetőségével élni tudjanak, ha például a belső fül helyreállítása lehetővé válik.

    Hirdetések

      A nagyothallás


    A kor előre haladtával viszonylag gyakran alakul ki nagyothallás.
    Mi az oka a nagyothallás kialakulásának?>>

    Az eddigi műtétek során, ugyanis a belső fülben még meglévő hallásmaradvány óhatatlanul megsemmisült, mert a beavatkozás során a csigába bevezetett elektróda, súrolta a maradék hangérzékelő szőrsejteket, és ezzel működésképtelenné tette azokat - magyarázzák a hannoveri orvosi főiskola szakértői.

    Jobb műtéti módszer, a jobb hallásért

    Rövidebb elektródákkal, és jelentősen jobb műtéti módszerekkel ezt most sikerült megakadályozniuk, ezzel új normát vezettek be az összes cochleáris implantáció számára - tudósít a Der Standard című osztrák lap internetes változata (www.derstandard.at).

     A fültisztításról


    Jelenleg elterjedt az úgynevezett fültisztító (vattapálca) mindennapos használata.  Hogyan tisztítsa helyesen a fülét?>>

    A betegek ezenfelül úgynevezett hibridkészülékeket kapnak, a cochleáris implantátum és a hallókészülék kombinációját.

    A hallókészülék a mély, az implantátum pedig a magas hangok közvetítéséért felel. A beteg így elektromos és akusztikai úton is hall. Ez javít a beszédértésen, a környezeti zajok észlelésén és a zenehallgatás élményén is.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A külsőfül-gyulladás tünetei és kezelése

    A külsőfül-gyulladás orvosi értelemben egy nagy betegségcsoport, melybe a hallójárat és a fülkagyló számos specifikus és nem specifikus gyulladásos kórképe, rendszerbetegségeket kísérő gyulladásos állapota tartozik.

    Zúg a füle? Ezek lehetnek az okai

    Zúgás, csengés, ciripelés, duruzsolás - ha tapasztalta már ezeket a hangokat egy csendes szobában ülve, ahol a zajok nem külső forrásból eredtek, akkor valószínűleg fülzúgásban szenved.

    Orrsövényferdülés - Tünetek és az operáció

    Kismértékű orrsövényferdülés (deviatio septi nasi) rendszerint nem okoz panaszokat, az orrüreget lényegesen szűkítő ferdülések viszont akadályozzák az orrlégzést, amely a rossz közérzeten, horkoláson kívül esetleg arcüreggyulladásra, légúti fertőzésekre is hajlamosíthat.

    Súlyos szövődményeket okozhat az orrpolip, ha nem kezelik időben

    A krónikus melléküreg-gyulladások ötödénél alakulhatnak ki orrpolipok, amelyek a tévhitekkel ellentétben nem daganatos, hanem gyulladásos elváltozások, kialakulásukban genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak - mondja Dr. Fent Zoltán.

    Arcfiatalítás műtét nélkül

    Az ultrahang képes a hám és a bőr közé hatolni, házhoz szállítva a korábban a felszínen rekedt hatóanyagokat.

    Közép-Európában egyedülálló hallássegítő műtét vált elérhetővé Szegeden

    Közép-Európában egyedülálló hallássegítő műtét vált elérhetővé a Szegedi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinikáján: kívülről nem látható középfül-implantátum beültetésével tudnak a vezetéses és kevert halláscsökkenéssel élő betegeken segíteni - közölte Kiss József, az intézmény tudományos tanácsadója pénteken az MTI-vel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.