Nehezen kapok levegőt! Orrsövényferdülésem lehet?

szerző: Dr. Nedró Zoltán - WEBBeteg
megjelent:

Gyermekkoromban kivették az orrmandulámat, mert nagyon szuszogtam. Akkor a probléma megoldódott, viszont serdülőkoromban ismét előjött a szuszogás. Nem vagyok se náthás, se allergiás. Lehet, hogy orrsövényferdülésem van? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Bizony a gátolt orrlégzés nem csak gyermekkorban okozhat problémát. Az orrgaratban lévő orrmandula túltengése, a leggyakoribb a gyermekkori okok között. Ilyenkor - mint az Ön esetében - szükség esetén az orrmandula eltávolítása megoldja a problémát. Felnőtt korban viszont gyakrabban fordul elő az orrsövényferdülés, és az orrüregben lévő polip a rossz orrlégzés okaként.

Az orrsövényünk több porcból és csontból tevődik össze. Mivel ezek a képletek folyamatosan növekednek, találkozásuknál elhajlások, kitüremkedésk léphetnek fel, amik természetesen szűkíti az orrüregben lévő adott teret, és gátolt orrlégzést okoznak.

Az orrüregi polip a második leggyakoribb oka a felnőttkori "szuszkaságnak". Ezek vizenyős nyálkahártya kitüremkedések, melyek akár az egész orrüreget kitölthetik.

Mind az orrsövényferdülés, mind az orrpolip megoldása a műtét. Altatásban végzett beavatkozás során, az orrsövény porchártyáját leválasztjuk, majd lehetőség szerint annak megkímélésével, a közte lévő elferdült porcot, csontot eltávolítjuk. Az orrpolipokat endoszkóp ellenőrzése mellett távolítjuk el.

Mindenképp azt ajánlom, hogy vesse alá magát ismételt fül-orr-gégészeti vizsgálatnak, ha közelebb szeretne kerülni a diagnózishoz.

(WEBBeteg - Dr. Nedró Zoltán, fül-orr-gégész adjunktus)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Fül-orr-gége Központ - Dr. Moric Krisztina, fül-orr-gégész, allergológus
Dr. Pándi Ottó, fül-orr-gégész
Budai Allergiaközpont - Dr. Koppány Judit, fül-orr-gégész
Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
Fül-orr-gége Központ - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.