Nem szelel az orrom, miért? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Huszonnyolc éves nő vagyok, egy éve jött elő a következő problémám: az orrlukaim kb. 10 százalékán kapok levegőt, gyakran mind a kettőn, aztán egyik pillanatról a másikra az egyik kitisztul, a másikon semmi, pár perc múlva megfordul. - A WEBbeteg Orvos válaszol rovatából.

Kedves Doktor Úr!

Huszonnyolc éves nő vagyok, egy éve jött elő a következő problémám: az orrlukaim kb. 10 százalékán kapok levegőt, gyakran mind a kettőn, aztán egyik pillanatról a másikra az egyik kitisztul, a másikon semmi, pár perc múlva megfordul. Amelyik el volt dugulva, azon kapok levegőt, a másikon nem. Hozzáteszem, az orrom teljesen tiszta, ki van száradva teljesen, most már egy éve. Elmentem a problémámmal egy fül-orr-gégészhez, aki adott egy krémet a szárazságra, meg valami cseppet, de semmi nem történt. Azóta a gyógyszertár összes orrcseppjét kipróbáltam már, hátha segít valamelyik, de semmi. Azt még el kell mondanom, hogy 17 éve dohányzom, általában orromon is fújom a levegőt, talán ez összefüggésben lehet vele. Most újra el szeretnék menni orvoshoz, csak félek, hogy megint leráznak egy krémmel. Milyen vizsgálatok léteznek, ami talán eredményt is hoz?
Válaszát előre is köszönöm: Hajnalka

Tisztelt Kérdező!

Egészséges orrlégzés mellett is előfordul, hogy a beteg észleli, hogy egyik oldalon erősebb az áramlás és a másikon gyengébb, majd ez megfordul, körülbelül 4 óra után.

Az orrfelek ilyen "ciklikus versengését", szakmai néven nazális ciklusnak hívják. Ha valakinek valami egyéb okból szűkebb az orrjárata, akkor ez az ingadozás különösen kellemetlen is lehet.

A dohányzás nem tesz jót az orrnyálkahártyának (sem).

Az orrnyálkahártya csillószőrei (csakúgy, mint az alsó légutak csillói), kifejezetten érzékenyek a füstre. Ha számuk csökken, a váladék nem fújható ki és nem vándorol az orrgarat felé, ez esetben orrát belül száraznak érezheti.

Rövid tanácsok

  • a dohányzás lehetőség szerinti csökkentése, illetve elhagyása
  • ha ez utóbbi nem megy, akkor legalább ne az orrán fújja ki a füstöt
  • párásítás otthonában (akár éjjel aludjon maszkban)
  • a szakember által is javasolt orrkenőcs használata
  • forduljon személyesen is szakemberhez!

Átfogó vizsgálatra van szükség

Meg kellene vizsgálni az orrát, lehetőség szerint minél több oldalról (úgy értem, a diagnosztika különböző eszközeivel). Először is egy fül-orr-gégészeti vizsgálattal anatómiai eltérések, fertőzések vagy allergia jelei láthatók. Az után orrmelléküreg röntgen vagy allergiateszt készítésére, esetleg orrváladék-tenyésztésre lehet szükség.

Az orr átjárhatóságának objektív vizsgálata, az akusztikus rinometriai vizsgálat, az országban néhány helyen elérhető. A vizsgálat lelete egy olyan görbe, amely az orrbemenettől mért távolság függvényében ábrázolja az orr keresztmetszetét.

Az orr szárazsága lehet egy ma már igen ritka kórkép (özéna) tünete, amelyet elsősorban a túlzott légáramlás okoz.

Az is előfordulhat, hogy "a gyógyszertár összes orrcseppének" kipróbálása, károsította orrnyálkahártyáját és egy egészen nehezen megszakítható ördögi kör, a gyógyszer által kiváltott orrgyulladása (rinitisz medikamentóza) áll fent.

(WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész szakorvos)

Cikkajánló

Orrdugulás
Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé, és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt. Ehhez viszont ép strukturális és funkcionális viszonyok szükségesek, hogy az orr megfelelően szeleljen, vagyis átjárható legyen.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.