• Az orvos válaszol: Az orrsövény-plasztika

    Szerző:
    WEBBeteg

    Erős orrsövény-ferdülésem van, és meg szeretném műttetni. Aggaszt, hogy hasonló műtéten átesettek szerint, igen nagy a pörkösödés és egyéb szövődmények esélye. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

      Tisztelt Cím!


    Erős orrsövény-ferdülésem van, és meg szeretném műttetni. A problémám az, hogy nem tudok áttekinthető képet adni arról, hogy hol, milyen módszerrel dolgoznak. Hallani kéthetes (hazai intézet), illetve 3-4 napos gyógyulással (Ausztria) járó megoldásról. Aggaszt, hogy hasonló műtéten átesettek szerint, igen nagy a pörkösödés és egyéb szövődmények esélye. Szeretnék tanácsot kérni abban, hol lehetséges kis kockázattal és viszonylag rövid gyógyulással járó beavatkozást végeztetni? Válaszukat köszönöm.

    A fül-orr-gégész válasza

    Az orrsövény-ferdülés műtétjére, a kb. 100 éve leírt és igen hatékony műtéti módszert használjuk (submucosus septumresectio) leggyakrabban. A műtét helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban  történik.

    Az orrnyálkahártya felületi érzéstelenítése után, az orrsövény porcának mindkét oldalára a csont-, illetve a porchártya alá fecskendezünk érzéstelenítő oldatot, lapszerint egyenletesen eloszlatva. Ezt a lépést általános érzéstelenítés esetén sem hagyjuk ki.

    Az orrbemenettől körülbelül 1-1,5 cm-re az egyik orrfélben ejtünk metszést, a porcról leválasztjuk a porchártyát, majd hátrébb a csonthártyát - ugyanis ezek épségére ajánlatos vigyázni. Ezután egy kicsit "feljebb" ejtünk a porcon is egy metszést, és így átjutva az ellenoldali orrfél porc- és csonthártyáját is leválasztjuk. Ekkor a porclemez már jól látható - és eltávolítjuk a középvonalból kilógó porcrészleteket, és ha kell, az orrfenéken gyakori csontos tarajt.

    A porc- és csonthártyát, és a nyálkahártyát visszafektetjük (a korábbi ferdeséget okozó csont- és porcrészletek jelenléte nélkül). Az orrfelekbe mindkét oldalon réteges tampont helyezünk, ezt általában egy-két nap múlva távolítjuk el. Ha nincs vérzés, a beteg hazaengedhető, az orr érzékenysége azonban még hetekig fennmarad. A műtét hatékonyan javítja az orrlégzést, azonban ferde orrok esetén nem ajánlott végezni.

    Septoplastica

    A másik műtéti módszer, a körülbelül 50 éve ismert orrsövény-plasztika (septoplastica), amelynek első lépései az előző műtétével egyeznek. Tudni érdemes róla, hogy nem típusműtét, valamennyi műtét egyénre szabott. A metszés máshol történik, mint az előző típusnál - hiszen ekkor az orrsövény egészét kell megmozgatnunk.

    A műtét során igyekszünk minél kevesebb porcot eltávolítani, esetenként a porcot úgy alakítani, hogy az visszailleszkedjen függőleges síkba. Képzelje csak el: amennyiben a porc homorú oldalán, egymással párhuzamos metszéseket ejtünk, a domború oldalon megmaradó szövetek szöveti nyomása kiegyenesíti a homorulatot. A domború oldal felől is elérhetjük a domborulat kiegyenesedését ék keresztmetszetű, keskeny, párhuzamos porclécek eltávolításával.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Esetenként az orrsövény porcának pótlására - megerősítésére is szükség lehet -, ilyenkor a korábban eltávolított csont vagy porcdarabkákból, néha (főleg korábban már operált orrokon) egyéb területekről (pl. bordaporc) veszünk megfelelően formálható szövetet, és azt ültetjük be a beteg orrába.

    Szövődmények

    Ahogyan valamennyi műtétnek, az orrsövény műtétének is lehetnek szövődményei.

    Képződhet véralvadék a nyálkahártyalemezek között, az orrsövény később kilyukadhat (ez gyakoribb a submucosus resectio esetén - ilyenkor a hiány peremén gyakori a pörkösödés), felléphetnek fertőzések, szűkületek, összenövések.

    Véleményem szerint az ajánlható műtéti típus, a beteg orrának és orrsövényének állapotától függ. A 3-4 napos gyógyulás nem reális. Az Önnek mondott ausztriai adat, inkább csak a bentfekvési időre vonatkozik. Én a betegeimnek a műtéttől számított 6-8 hétre ígérek fájdalmatlan orrfúvást.

    Üdvözlettel: 
    Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész szakorvos

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Nehezen kapok levegőt! Orrsövényferdülésem lehet?

    Gyermekkoromban kivették az orrmandulámat, mert nagyon szuszogtam. Akkor a probléma megoldódott, viszont serdülőkoromban ismét előjött a szuszogás. Nem vagyok se náthás, se allergiás. Lehet, hogy orrsövényferdülésem van? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Mitől lesz orrhangzós a beszéd?

    A leggyakrabban persze náthától, de olykor olyan oka is lehet, aminek kezeléséhez műtétre is szükség lehet. Az egyéb kiváltó okokról dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert kérdeztük.

    Műtéti megoldások a horkolás kezelésére

    Horkolásgátló spray, speciális párna, orrszárnytágító. Bizonyos termékek gyors megoldást ígérnek a horkolás megszüntetésére, alapos kivizsgálás nélkül azonban alkalmazásukkal akár el is fedhetjük a valódi, súlyosabb problémát. Milyen esetben jelentenek megoldást az alternatív eszközök és mikor van szükség műtétre?

    Miért alszik a gyermekem nyitott szájjal? - Az orvos válaszol

    Az öt éves lányom nyitott szájjal alszik, és napközben is sűrűn nyitva van a szája. Kisebb korában a rendelésen megállapították, hogy az orrmandulája nagyobb a kelleténél. Az édesapjának orrsövényferdülése van - ez a probléma örökölhető? Mit tegyünk? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Dr. Katona Erzsébet audiológus főorvos - Önéletrajz

    Dr. Katona Erzsébet audiológus főorvos önéletrajza

    Kérdések és válaszok az orrsövényferdülésről

    Hajlamosak vagyunk a szaglást kevésbé fontos érzéknek tekinteni a hallásnál, az ízérzékelésnél vagy a tapintásnál, pedig az orrunk az egyik legsokoldalúbb testrészünk: a szaglás és a légzés szerveként védekező funkciót lát el, valamint a beszédképzésben is részt vesz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.