A hangszalaggyulladás tünetei és kezelése

Dr. Zaránd Rajmund
szerző: Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész - WEBBeteg
frissítve:

A hangszalagok - leggyakrabban vírusos eredetű - akut gyulladása a rekedtség vezető tünetével jár. Általában felső légúti hurutok kapcsán észleljük. Hogyan történik a kivizsgálás? Miért fontos, hogy a rekedtséget kivizsgáltassuk? Hogyan kezelhető a hangszalaggyulladás?

Gégetükri képben a jól mozgó hangszalag hámja erezett, vaskos, esetleg fibrines lepedék is látszik. A rekedtség hátterében számos ok állhat, amelyek közül a daganatokat mielőbb ki kell zárni. Ezért (különösen 3 hétnél hosszabban fönnálló) rekedtség esetén föltétlenül szükséges a gégevizsgálat, melyet a szakorvos gégetükörrel végez.

Hogyan történik a gégevizsgálat?

A fül-orr-gégészeti vizsgálat részeként iskolás kortól, a beteg kooperációja mellett indirekt laringoszkópia, vagyis gégetükrözés végzendő. Ennek során a laza testtartásban ülő páciens a nyelvét kinyújtja, azt a vele szemben elhelyezkedő orvos egy gézlap segítségével megfogja, eközben 10-25 mm átmérőjű (párásodás ellen) meglangyosított tükörrel a lágyszájpadot enyhén megemelve a hangszalagokat látótérbe hozza. A vizsgálat során a beteget „he” vagy „hi” szócska kimondására kérjük, akár több alkalommal is, hogy a hangszalag mozgását is meg tudjuk figyelni. A vizsgálat 10-30 másodpercig tart, segítségével a nyelvgyök, az algarat és a gége, esetleg a gége alatti alsó légúti terület kisebb része is látótérbe kerül. Nagyon heves garatreflex, illetve hosszabb (pl. foniátriai) vizsgálat esetén a garatot helyi érzéstelenítő sprayvel be lehet érzésteleníteni. Utóbbi miatt 1-2 órán át inni sem szabad a vizsgálat után.

Mi a vizsgálat célja?

A tumoros megbetegedés elkülönítése a gyulladásoktól, esetleges hangképzési zavarok, refluxbetegség gyanújának fölismerése.

A hangszalaggyulladás kezelése

A gége és az algarat, illetve a nyelvgyök daganatainak elsődleges kezelése sebészi. A gyulladások miatt a nemzetközi statisztikák sem javasolnak antibiotikumokat (kivéve az igen ritka tuberkulotikus vagy szifiliszes fertőzéseket), csak kiegészítő terápia szükséges (beszédtilalom, sok folyadék, hideg inhalálás fiziológiás sóoldattal, nyákoldók). A gégediéta a beszédtilalmon kívül a fűszeres, alkoholos, jéghideg, tűzforró ételek és italok kerüléséből, illetve a dohányzás tilalmából áll.

Milyen gyorsan várható gyógyulás?

A vírusos hangszalaggyulladás a felső légutak vírusfertőzéseihez hasonló módon 3-10 nap alatt teljesen gyógyul, ha az orvosi utasításokat a beteg betartja. Ellenkező esetben akár 1-2 hét alatt is tud műtétet igénylő hangszalagcsomó visszamaradni a gégében.

Lehet-e a rekedtség hátterében más ok is?

A leggyakoribb vírusfertőzés, illetve a daganatos elváltozásokon kívül még számos okból lehet egy páciens rekedt. Elsődleges a hangszalagokat érő akut vagy krónikus irritáció: maró anyagok, füst belégzése, leggyakrabban dohányzás, illetve refluxbetegség. Itt a krónikus irritáció, illetve gyulladás talaján néhány évtized alatt daganat is kialakulhat, ezért rendszeres kontroll szükséges.

Bővebben A fej és a nyak daganatai

Igen ritkán fejlődési rendellenesség vagy tumorszerű szövetnövekedést okozó vírusfertőzés (pl. HPV) is okoz rekedtséget. Itt érdemes megemlíteni a dohányzás okozta krónikus gyulladás speciális formáját, a Reincke-oedemát. Ennek eltávolítása is műtéttel történik.

Ha műtét szükséges (finomabb diagnosztika, kisebb elváltozás eltávolítása), azt leggyakrabban a száj felől, altatásban, ún. mikroszkópos direkt laryngoszkópia során végezzük, mely értelemszerűen nem jár bőrmetszéssel a nyakon. A nagyobb nyaki föltárások a veleszületett rendellenességek és a daganatok esetén jönnek szóba.

Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.