• Jól hallani jó! Harmadik lépés: a beállítások és a hallókészülék-tartozékok felfedezése

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amikor végre sikerül kiválasztani az egyén számára leginkább megfelelő hallókészüléket, új korszak kezdődik. Az első alkalommal készüléket viselők kipróbálják a különböző hallási helyzetekre alkalmazható beállításokat, és arra is rájönnek, milyen kényelmessé és egyszerűvé teheti az életüket egy-egy tartozék vagy alkalmazás. Dr. Fejérdy Tamás saját példájának megosztásával szeretné bátorítani mindazokat, akik még csak most gondolkodnak a hallásjavító megoldáson.

    Jól hallani jó! - A téma cikkei

    3/1 Első lépés: a hallássérülés felismerése
    3/2 Második lépés: a hallásvizsgálat és a hallókészülék kiválasztása
    3/3 Harmadik lépés: a hallássérülés felismerése

    Az összes általam kipróbált készülék pompásan működött. Nem állíthatom, hogy amit én választottam, az lenne a legjobb mindenki másnak is, de azt igen, hogy érdemes rászánni az időt és odafigyelést a leginkább testhezálló megoldás megtalálására. Az esetemben a Pure binax készülékpár tökéletesnek bizonyult! Tetszett a kicsisége és az észrevehetetlenül, egyszerűen végezhető távirányíthatósága. Változó hallási környezetekre optimalizált programokat kaptam hozzá, amelyek közül menet közben könnyedén ki tudom választani az éppen legmegfelelőbbet. Az okostelefonra telepített „touch control” alkalmazás szintén sokat tud, szívesen használom. S ha ehhez még hozzáadom a nyakba akasztható, decensen elegáns easyTek Bluetooth-os eszközt, akkor aztán tényleg hét nyelven beszél az egész konfiguráció! Be tudom állítani, hogy merre figyeljen/fókuszáljon az erősítés – előre, bármely oldalra, sőt, hátrafelé is. A hallókészülék-viselőkre hátulról csak barátságos megjegyzéseket érdemes tenni...

    Hirdetések

    Divatozzon bátran – a hallókészülékével

    Minden funkciót kipróbáltam a korábban már említett hallási környezetekben (konferencia, templom, boltozott kastélyszoba) és más helyeken. Vezetés közben pl. ki tudom zárni a külső zajok jó részét, és így már a hátsó üléseken ülő kedves utastársaimat is hallom, értem, ha hozzám beszélnek. Bizony, ez minőségileg sokkal jobb, mint a készülékek nélkül.

    S hogy hogyan alakultak a láthatósággal kapcsolatos hiúsági ügyeim? Az úgy volt, hogy a próbaidőszak elején mintegy „véletlenül”, engedtem megnőni a fülemet takaró őszülő hajszálakat, hiszen nem kell mindenkinek mindent látnia, nem igaz? Aztán egyszer csak ez már nem volt fontos. Most már szívesen beszélek más, hasonló kihívásokkal szembesülő kor- és embertársaimnak ezekről a kicsi, fül mögötti segédeszközökről, és igazán szívesen meg is mutatom, hogy milyenek. Merthogy mutatni kell, hiszen többnyire nem veszik észre, annyira nem feltűnőek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Olyanok lettek a számomra, mint a szemüveg. Ha rövidre nyíratnám a hajam, biztos vagyok abban, hogy akkor is vidáman használnám. Nálam mostanra az lett a hiúság tárgya, hogy milyen jól hallok ismét, hála ennek a kicsi készülékpárnak. Arra biztatok mindenkit, aki érintett lehet, hogy tessék megpróbálni, a jó hallás érdekében megéri a hallókészülékkel is „divatozni”, akárcsak egy tetszetős szemüveggel!

    (Siemens hallókészülékek - Forrás: Dr. Fejérdy Tamás DLA, okl. építészmérnök, okl. műemlékvédelmi szakmérnök, címzetes egyetemi docens)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A nagyothallás okai

    A nagyothallás kialakulása részben korhoz kötött folyamat (a 65 év felettiek egyharmada szenved halláscsökkenésben), ám egyes fertőzések, betegségek vagy gyógyszerek is állhatnak a halláskárosodás hátterében.

    Mi okozhat halláscsökkenést?

    Hallásromlás több okból is bekövetkezhet, lehet átmeneti vagy tartós. Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus orvost a halláscsökkenés gyakoribb kiváltó okairól és kezelésükről kérdeztük.

    Hogyan kezelje nagyothallását?

    A halláskárosodás nem fordítható vissza, a nagyothallás gyógyítása nem lehetséges. Nem szükségszerű azonban, hogy egy csendesebb, hangszigetelt világban éljen. Orvosával vagy egy audiológus segítségével a hallás korrigálható.

    A halláscsökkenés megelőzését fiatalon kell elkezdeni

    Hangos zajoktól szenvedhet valaki munkahelyi környezetben is, de sokan a szabadidős tevékenységek közben, a túl hangos zenehallgatás miatt válnak idővel halláskárosulttá. Később talán gyógyszerrel is kezelhető lesz a probléma, addig marad a megelőzés.

    Hallókészülékkel hallani - Boróka igaz története V. rész

    Amikor öt és fél évesen kiderült a kislányról, hogy hallássérült, felmérték, hol tart a beszédfejlődése. A különböző tesztek azt mutatták, hogy szókincsben nem volt lemaradása, de a nyelvtani mondatfűzéssel gondjai akadtak. Elkezdődött Boróka hallásgondozása: megkapta az első próbakészülékét. A hallókészülékkel való hallást azonban tanulni kell, nem elég csupán bekapcsolni a készülékeket. Kitartással és türelemmel viszont feltárulnak a hangzó világ titkai...

    Tabletta a nagyothallás megelőzéséért?

    A fülhallgatóval zenét hallgató tiniktől a zajos munkakörülmények között dolgozókig, egyre több ember szenved valamilyen mértékű nagyothallásban. Ezt a tendenciát szeretnék csökkenteni amerikai kutatók, egy vitaminokból és magnéziumból álló étrend-kiegészítővel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.