Butamirat és a gyógynövényalapú köhögés elleni készítmények: együtt ártalmasak lehetnek

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész frissítve:

Mivel az egyik leggyakoribb légúti panasz a köhögés, a gyógyszerek mellett számtalan házi praktika is létezik, amely segíthet enyhíteni a tüneteinket. Fontos azonban tudni, hogy az általunk választott természetes módszer milyen jellegű kölcsönhatást eredményezhet az orvos által felírt készítménnyel együtt alkalmazva.

Nem minden köhögés egyforma

A köhögésnek két típusa létezik, amelyekre különféle kezelés szükséges. Az egyik az úgynevezett nem produktív, vagyis száraz köhögés, amelynek tüneti kezelésére szolgáló hatóanyag a butamirat. Ez a vegyület gyerekek esetében is alkalmazható szerekben (például köhögéscsillapító szirupban és cseppekben) van forgalomban Magyarországon. Felnőttek részére nyújtott hatású tabletta formájában érhető el a patikákban.

A köhögés másik típusa a produktív (hurutos) köhögés, amelynek fennállása esetén, valamint köptető hatású készítmények használatakor a butamirat alkalmazása ellenjavallt. Amikor a betegnek váladék van a tüdejében, a hörgőiben, de nem tudja felköhögni, akkor köptetőt ír fel az orvosa. Egyszerre alkalmazva azonban a köhögéscsillapító butamirattal, a váladék pangása alakulhat ki a köhögési reflex gátlása miatt, ami szövődményekhez vezethet.

A köhögés és köhögéscsillapítás

A gyermekorvosi rendelőkben megfordulók több mint 50 százaléka panaszkodik köhögésre a hideg idő beköszöntével. Ez a sokszor egyszerű tünet nagyon megnehezíti mind a gyermekek, mind a szüleik nappalait, éjszakáit. Fontos, hogy utána járjunk, mi okozza a köhögést, hiszen számos betegség tünete lehet, illetve környezeti hatás is kiválthatja.

Gyógynövények lehetséges kölcsönhatásai butamirat tartalmú gyógyszerekkel

A gyógyszeres terápiát kiegészíthetjük a generációról-generációra szálló természetes módszerekkel, ám érdemes ezeket megosztani a kezelőorvosunkkal is, miután vannak olyan hatóanyagot tartalmazó növények, amelyek a számunkra megkönnyebbülést és gyógyulást ígérő gyógyszer hatását túlzottan megnövelhetik.

Ilyen növényi alapanyag például az aranygyökér, a ginseng, valamint a mámorbors (kava). Mindhárom növényt az idegi állapot normalizálására, szorongásos tünetek csökkentésére alkalmazzák. Butamirat tartalmú készítménnyel azonban a köhögéscsillapító hatás nem kívánt mértékben fokozódhat, így e növények korlátozott fogyasztása, illetve kerülése javallott a gyógyszeres terápia idején.

A téma cikkei: köhögés ellen

A köhögés nem biztos, hogy ártalmatlan

A köhögéssel járó állapotot szinte mindenki megtapasztalhatta már enyhébb vagy épp komolyabb formában élete során. A szezonális megbetegedések miatt sokaknál minden évben megjelenő panaszról van szó, emiatt hajlamosak lehetnek a kezelést is fél vállról venni. Azonban ennek ellenére sem szabad elhanyagolni ezt a tünetet, hiszen nem megfelelő kezelés esetén könnyen okozhat komolyabb szövődményeket is.

A butamirat tartalmú gyógyszereket megtekintheti a WEBBeteg Gyógyszerkeresőjében

WEBBeteg logóWEBBeteg - Molnár Judit újságíró-szerkesztő
Lektorálta: Dr. Málypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.