• Amikor aranyat ér a csend...

    Szerző:
    WEBBeteg

    Állandó sípolás, zakatolás, megmagyarázhatatlan hangok – több mint fél millió ember tudna Magyarországon mesélni a fülzúgás őrjítő erejéről. Márpedig ha nem fordulunk idejében orvoshoz, akár életük végéig elkísérhetnek a hangok. A korai kezelés ez esetben rendkívül fontos.

    Fülzúgás

    A felnőtt lakosság 3-5 százalékát érinti a szubjektív, belsőfül vagy idegrendszer eredetű krónikus fülzúgás – leggyakrabban a nők panaszkodnak tinnitusra. A különböző okok miatt kialakult tünet sokaknál okoz stresszt, jelent mindennapi problémát, ezáltal jelentősen ronthatja az életminőséget. Fülzúgás: van megoldás>>

    Képzeljük el, mi történne, ha egyik nap arra kelnénk, hogy minden ésszerű ok nélkül cseng a fülünk? Legyintenénk, és várnánk, hogy elmúljon, majd végigszenvednénk a napot az állandó zaj mellett, este pedig teljesen kimerülve bújnánk ágyba, abban a reményben, hogy másnapra nyoma sem lesz a hangnak. Ha másnap is megismétlődne ugyanez, még mindig bíznánk az idő gyógyító erejében, és csak hetek, hónapok után mennénk el szakorvoshoz.

    A probléma az, hogy ekkorra a teljes felépülés esélye jelentősen csökken. Ezt bizonyítja az a közel félmillió ember is, aki ma Magyarországon tinnitustól (fülzúgás) szenved, és akinek az állandó zaj megkeseríti életét.  

    A fülzúgás különböző formákat ölthet: egész nap hallhatjuk az állandó sípolást, vagy csak időközönként térhet vissza a megmagyarázhatatlannak tűnő hang. Az idegesítő zaj, és a kétes eredetű jelenség feszültté teszi az embert, így alig tud koncentrálni, nehezen alszik el este, és állandóan azon jár az esze, mikor szűnik már meg az elviselhetetlen sípolás.

    Hirdetések

    A fülzúgás sajnos nemcsak az idősek körében lép fel, a fiatal generációt is egyre gyakrabban érinti. Legtöbben pont életkorukra hivatkozva nem veszik komolyan a problémát, hiszen remélik, hogy fiatal szervezetük hamar legyőzi a kellemetlen tünetet, és a zaj egy két nap után, esetleg egy kis pihenés hatására elmúlik – fejti ki dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Pedig az egy-két napnál hosszabb ideig tartó fülzúgással már érdemes orvoshoz fordulni. Míg a fülzúgás kialakulásától számított első három hónapban a gyógyulási arány 80 százalékos, addig a fél évnél régebb óta fülcsengéstől szenvedő betegek esetében már alig lehet tenni valamit az állandó sípolás leküzdésére.

    A tinnitus kiváltó oka legtöbb esetben gyulladás, a belső fül keringészavara vagy akut zajártalom. A beszűkült, elzáródó hajszálerek ugyanis a szükségesnél kevesebb vért, azzal pedig kevesebb oxigént és  tápanyagot tudnak a belső fül csiga szervében található és a hangok feldolgozásáért felelős érzékeny szőrsejtekhez szállítani.

    (Well pr)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Fülzsírdugó - Ezért alakul ki nyáron gyakrabban

    A melegben a fülben található verejték- és faggyúmirigyek intenzívebben dolgoznak, ezért ebben az időszakban azoknál is jelentkezhet, akik egyébként nem hajlamosak a fülzsírdugó kialakulására.

    Hallóideg-daganat a fülzúgás, halláscsökkenés hátterében?

    A hallásért és egyensúlyérzékért felelős agyidegen lassan kifejlődő, jóindulatú tumor az életet nem veszélyezteti, áttétet nem ad, de idejében történő felismerése fontos. Egyoldali hallásromlás, fülzúgás és szédüléses panaszok esetén ezért akusztikus neurinóma irányában is vizsgálódni kell.

    Mi a teendő fülzúgás esetén? - Amikor nyaki eredetű a probléma

    A fülzúgás sajnos 100 emberből négyet-ötöt is érint, megkeserítheti a mindennapokat, és gyakran teszi lehetetlenné a nyugodt pihenést is. Az esetek jó részében a tünetek mögött stressz, zajártalom, fertőzés vagy fül-orr-gégészeti probléma áll, de gyakran előfordul, hogy mozgásszervi okokra, leginkább a gerinc nyaki szakaszának érintettségére vezethető vissza az idegőrlő búgó, zúgó vagy zakatoló hang jelentkezése.

    Zúg a füle? Ezek lehetnek az okai

    Zúgás, csengés, ciripelés, duruzsolás - ha tapasztalta már ezeket a hangokat egy csendes szobában ülve, ahol a zajok nem külső forrásból eredtek, akkor valószínűleg fülzúgásban szenved.

    A fülzúgás okai és kezelése

    A fülzúgás (tinnitus) búgó, csengő, csiripelő, esetleg zakatoló hang hallása külső hang hiányában. Lehet egy- vagy kétoldali, de sokszor a fejében érzi a beteg - mintha belülről szólna.

    Szeretné elkerülni a fülzúgást? Fogadja meg a tanácsokat

    A fülzúgás tünetei gyakrabban jelentkeznek idősebbeknél, de nem a kor az egyetlen rizikótényező.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.