Köhögés elleni módszerek vírusos fertőzés esetén

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Tél környékén nagyon gyakori a légúti fertőzésekkel járó köhögés, pedig lehet ellene védekezni, illetve a gyógyulási folyamat is felgyorsítható és enyhíthetők a tünetek.

A köhögés gyakran akut vírusfertőzés tünete. A vírusok gyulladást váltanak ki az orr, az orrmelléküreg, a torok és a gége nyálkahártyáján, ez ingerli azokat a receptorokat, amik olyan jeleket küldenek az agyba, melyek köhögést idéznek elő Ennek száraz ingerköhögés a következménye, majd három-négy nap múlva a beteg kevés nyákot köhög fel, mely többnyire átlátszó vagy fehéres, de lehet sárgás-zöldes színe is.

Hogyan csillapítható a köhögés?

Az első napokban a köhögési ingert köhögéscsillapítókkal lehet enyhíteni. Ha néhány nap múlva elkezd felszakadozni a váladék, akkor alkalmazhat köptetőket a köhögés ellen, ezek feloldják a letapadt nyákot, és segítik annak távozását a légutakból.

A tünetek enyhítésére leggyakrabban alkalmazott gyógynövényi kivonatok borostyánból, kakukkfűből, dél-afrikai muskátliból vagy kankalinból készülnek. Ezek duzzanatlohasztó, gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak. A gyógyszertárakban cseppek, oldatok, tabletták formájában is kaphatóak.

Felnőtteknek hatékony segítséget jelenthet az illóolajos inhalálás, de ez a módszer csecsemőknél semmiképp sem alkalmazható, kisgyermekeknél is csak az orvos javaslata mellett.

Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?

Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha a köhögés elhúzódóvá válik, magas láza van, vagy vért, illetve véreset köhög. Keresse fel orvosát akkor is, ha köhögése tartós, kínzó és fárasztó, nem enged aludni. Bővebben: Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?

A köhögéscsillapítás alapelvei

A köhögés csak tünet, a legfontosabb mindig az alapbetegség kezelése.

  • Köhögéscsillapító gyógyszereket csak száraz köhögés esetén szabad szedni, és akkor is csak az orvos utasítása szerint! A köhögési inger csillapításában segíthetnek a szopogató tabletták is.
  • Hurutoldókat, váladékoldókata nyákos köhögés ellen lehet alkalmazni, ezek hígítják a váladékot, így megkönnyítve annak felköhögését.
  • Ne dohányozzon, ez irritálja a nyálkahártyák, fokozza a köhögést és késlelteti a gyógyulást.
  • Igyon elég folyadékot, több mint két litert naponta.
  • A száraz levegő is fokozza a torok irritációját, lassítja gyógyulását. Köhögés ellen használhat radiátorra akasztható párologtatót.
  • Ha bakteriális felülfertőzés alakul ki, az antibiotikumokkal kezelhető hatékonyan.

Bővebben Köhögéscsillapítók gyógyszerkeresőnkben

Óvatosan a köhögéscsillapítással!

Száraz köhögést szabad csak csillapítani, mert ha a produktív köhögést csillapítjuk, a letapadt váladék felszakadását, kiköhögését gátoljuk. Száraz köhögés ellen ne adjon váladékoldót, mert ez is fokozza a köhögési ingert, illetve értelemszerűen egyszerre ne adjon köhögéscsillapítót és váladékoldót!

Forduljon orvoshoz, ha a köhögés nyolc napon belül nem enyhül, illetve hamarabb, ha láz, vagy levertség, izomfájdalmak kísérik.

Dohányosoknak nehezebb

A dohányosoknál gyakrabban fordulnak elő köhögéssel járó felső légúti fertőzések, ennek magyarázata, hogy náluk a légutak öntisztító mechanizmusa már nem működik, mivel a csillószőröket a dohányzás megbénítja. A vírusoknak így könnyű dolguk van. Ebből kifolyólag a fertőzések leküzdése is hosszabb időt vesz igénybe. Egy megfázás alkalmat szolgáltathat a dohányzásról való leszokásra. Ha a gyorsabb gyógyulás érdekében a betegség alatt leteszi a cigarettát, többé ne is gyújtson rá! Sokaknak sikerül így leszokniuk.

Részletesen: ezt teheti a köhögés ellen

Allergiásoknál nagyobb a kockázat

Az allergiásoknál szintén magasabb a légúti fertőzések kockázata. A pollenallergiások télen nem szenvednek a kellemetlen tünetektől. De azok, akik a porra, illetve a poratkára vagy az állatszőrre, esetleg a penészgombára allergiások, megfelelő kezelés nélkül egész évben mutathatnak tüneteket. Mindkét csoportra igaz, hogy megfelelő kezelés hiányában az orr nyálkahártyája megduzzad, és ebben az állapotban kiszolgáltatott a kórokozóknak.

Tanácsok a fertőzés terjedése ellen

Hideg, nyirkos időben könnyű elkapni a köhögést okozó vírusfertőzéseket. A felső légutak nyálkahártyája lehűl, vérellátottsága csökken.

  • A megelőzés legjobb módja, ha hazaérkezve és evés előtt mindig kezet mos meleg szappanos vízzel.
  • Ha már elkapta a fertőzést, akkor ügyeljen rá, hogy a papírzsebkendőt használat után mindig dobja el, ne használja többször ugyanazt!
  • Ha Ön vagy valaki a családban köhög, rendszeresen szellőztessen!
  • Önmaga és mások védelmében is a legjobb, ha otthon kúrálja ki a betegséget.
  • Ha nagyon hideg van, a legjobb, ha a sálat a szája elé teszi, esetleg az orrát is betakarja vele.

Kapcsolódó A köhögés lehetséges okai

WEBBeteg.hu logóSzerző: Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: apotheken-umschau.de; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Olasz Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.