A bakteriális agyhártyagyulladás kockázata gyerekeknél

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A bakteriális agyhártyagyulladással fertőzött gyerekek harmadánál– negyedénél tapasztalható halláscsökkenés – derült ki egy kutatásból. Ez azonban – az esettanulmányok retrospektív felülvizsgálata alapján - megelőzhető a korai, célzott antibiotikum kezeléssel.

Az agyhártyagyulladás (meningitis) azonnali orvosi beavatkozást igényel. Tünetei a magas láz, fejfájás, merev nyak, levertség, ingerlékenység, hányás, étvágytalanság.

Amint az az Archives of Otolaryngology-Head &Neck Surgery című szaklapban megjelent, a szenzorineurális halláskárosodás gyakoribb volt a Streptococcussal fertőzötteknél, mint a Neisseria fajok okozta fertőzések esetén, noha a különbség nem volt statisztikailag szignifikáns. A jelenség a hosszabb kórházi tartózkodással, rohamok fejlődésével, az agy-gerincvelői folyadék magas fehérje- és csökkent glükóz szintjével volt összefüggésbe hozható.

Antibiotikumos kezeléssel megelőzhető

A halláskárosodást nem tapasztaló fertőzött betegek háromnegyede már a kórházi kezelést megelőzően kapott antibiotikumot, míg a halláscsökkenést tapasztalók csak ötöde szedett antibiotikumot a kórházba kerülés előtt.

„A bakteriális meningitis okozta hallásvesztés pontos mechanizmusa nem teljesen tisztázott, és valószínűleg több tényező együttes hatása okozza” – írják a kutatók. A korai rehabilitáció csökkentheti a hosszú távú kedvezőtlen következményeket.

A vizsgálatban 171 gyereket vizsgáltak, akik életkora 3 hónap és 17 év között volt. A Streptococcus pneumoniae –t 92, míg a Neisseria meningitidis-t 65 betegnél izolálták. Az összes eset több mint 90%-ában ez a két organizmus volt felelős a megbetegedésekért.

A kutatók megállapították, hogy a klinikai tünetek különbözőek voltak, a fertőző organizmustól függően. A pneumococcus okozta agyhártyagyulladás fiatalabb betegeknél fordult elő, hosszabb kórházi kezelést igényelt, nagyobb volt a rohamok gyakorisága. Ezzel szemben a meningococcus fertőzés főként az iskolás korúakat érintette, magasabb fehérvérsejt számmal és csökkent glükóz értékkel párosulva.

A halláskárosodás előfordulása valamivel több, mint 30%-os volt, és magasabb arányban érintette a S. pneumoniae fertőzötteket. 134, utólagos hallásvizsgálaton átesett gyerekből 41-nek volt legalább enyhe, egyoldalú szenzorineurális halláskárosodása, kilenc gyereknél pedig súlyos, kétoldali halláskárosodást tapasztaltak. Jó hír, hogy a kezdeti, enyhe, egyoldalú halláskárosodásból többen is felépültek.

Az agyhártyagyulladás szövődménye is lehet! Belsőfül-gyulladás - Okok, tünetek, kezelés és megelőzés

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; forrás: medpagetoday; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Kulcsár Flóra, orvostanhallgató
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej-nyaksebész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.