Száraz köhögés: mi okozza, hogyan kezelje?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos frissítve:

Száraz köhögésnek nevezzük azt a köhögéstípust, amely nem jár felköhögött váladékkal, és jellemzően rohamokban tör elő. Amennyiben ilyen panaszokat tapasztal, azt leggyakrabban valamilyen gyulladás (garat, légcső, tüdő) okozza, de a gyakori okok között szerepelhet a reflux, a COPD, sőt a szívelégtelenség is, bár ez utóbbi inkább produktív, azaz váladékkal járó köhögést okoz.

A panaszok jellegének ismerete hozzásegíti orvosát a diagnózis felállításához.

A köhögés általában a szervezet védelmi reakciója. A köhögési reflex annak érdekében jelentkezik, hogy az ingerlő idegen anyag távozzon a légutakból. Idegen anyag lehet valamely kórokozó, vagy akár nyák is.

Köhögés - A téma cikkei

6/1 A köhögés lehetséges okai
6/2 Mit árul el a köhögés jellege?
6/3 A száraz köhögés
6/4 A hurutos köhögés és kezelése
6/5 Az elhúzódó (krónikus) köhögés okai
6/6 Köhögéscsillapítás gyermekeknél

A száraz köhögés lehetséges okai

Száraz köhögés esetén a légutak nyálkahártyáját elsősorban valamilyen gyulladás (kezdődő garatgyulladás, légcsőgyulladás, tüdőgyulladás) ingerli, amit a legtöbbször valamilyen fertőzés, vagy allergén okoz. Az okoktól függően a száraz köhögés mellett jelentkezhetnek egyéb tünetek is, így például torokfájás, nátha, kaparó érzés a torokban. A kísérő tünetek segítenek az orvosnak a pontos diagnózis felállításában.

Köhögési ingert kiválthatnak bizonyos gyógyszerek is, pl. bizonyos típusú vérnyomáscsökkentők (ACE-gátlók, béta-blokkolók), illetve a légutakba került idegen anyag (por, gázok, kemikáliák stb.) is.

Ha a köhögés elhúzódó vagy rendszeresen visszatér, számos krónikus betegségre is gondolhat az orvosa:

  • reflux, ahol a gyomor visszaáramló savas tartalma ingerli a garatot és akár a légutakat is,
  • krónikus szívelégtelenség - a köhögés ziháló, főleg fizikai megterhelés esetén, a szív rossz pumpafunkciója miatt jelentkezik
  • tüdőfibrózis - ritka, de a környezeti ártalmak hatására növekvő jelentőségű betegség, ahol a kötőszövet felszaporodása miatt csökken a légzőfelület
  • lupus erythematodes
  • krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) - a betegség kezdeti tünetei között a köhögés mellett a köpetürítés, nehézlégzés lehet jellemző
  • asztma - jellegzetes a rohamszerű nehézlégzés, fulladás és száraz köhögés
  • a légutakat ingerlő megnagyobbodott pajzsmirigy, vagy a légutakat érintő daganat szintén okozhat ilyen tüneteket.

Nagyon fontos annak a megfigyelése és kezelőorvosának tájékoztatása, hogy mely napszakban jelentkezik a köhögés. Az asztma például jellemzően éjjel és hajnalban jelentkező száraz köhögéssel jár. Ezzel szemben az akutan jelentkező folyamatos ingerköhögés leggyakrabban légzőszervi gyulladást jelez.

Bővebben Mire utalhat, ha egy bizonyos napszakban köhögünk?

Pszichogén ingerköhögés

Ha semmilyen szervi eltérés, betegség nem mutatható ki, előfordulhat, hogy az ingerköhögés pszichés okokra vezethető vissza. Pszichés okokra utalhat, ha az érzelmi megterhelés hatására fokozódik a köhögés, ugyanakkor az alvást nem szakítja meg köhögési inger.

A WEBBeteg szakértői is beszámolnak számos esetről saját orvosi gyakorlatukból, amikor pl. gyermekek szorongása jelentkezett köhögés formájában. Erre gyakran csak számos vizsgálat és terápiás próbálkozás (köptetők, antibiotikumok stb.) után derül fény.

Érdekesség Pszichogén köhögés - Valóban létezik?

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

A háziorvos annak érdekében, hogy megtudja, mi okozza a száraz ingerköhögést, először kikérdezi és alaposan megvizsgálja a beteget. A kivizsgálás során szükség lehet mellkasi röntgenvizsgálatra, légzésfunkciós vizsgálatra, laborvizsgálatra, allergia vizsgálatra, fül-orr-gégészeti vizsgálatra, CT-re (pl. orrmelléküregi vagy tüdőterületekről), komolyabb esetben hörgőtükrözésre (bronchoscopia). A tüdőfunkció vizsgálatából (légzésfunkció) következtetni lehet a tüdőkapacitásra, és kimutathatja a légutak esetleges szűkületét is. Ez utóbbi vizsgálatok már a tüdőgyógyászaton történnek.

Gyakori kérdések az orvos válaszol rovatból

Mi a különbség a száraz, ugató köhögés és a krupp között? Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász válasza

Majdnem minden évben igen erős száraz köhögés kap el, láz nélkül. Igen fárasztó és fájdalmas. Mi okozhatja? Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus válasza

Hogyan kezelhető a száraz köhögés?

A terápia elsősorban a köhögést kiváltó betegség gyógyítására irányul. Mivel a köhögés a légutak megtisztítását szolgálja, a legtöbb esetben nem szabad erőltetni a köhögés elfojtását gyógyszerekkel! Legfontosabb mindig az ok keresése, és az oki terápia, hiszen például egy reflux okozta köhögésnél a köhögéscsillapítók mit sem hatnak, a panaszt nem szüntetik meg.

Száraz köhögés esetén mindazonáltal köhögéscsillapító gyógyszerek szedése lehet indokolt, különösen akkor, ha a panasz tüdőeredetű, és a beteg éjszakai alvását akadályozza. A köhögéscsillapítók a köhögési reflex gátlásán keresztül fejtik ki hatásukat.

A köhögéscsillapító gyógyszerek nem szedhetők tovább egy hétnél, egyeseknél fennáll a hozzászokás veszélye. Ezenkívül mellékhatásként székrekedés vagy az autóvezetést megakadályozó koncentrálóképesség-csökkenés jelentkezhet, így csak indokolt esetben ajánlható a használata. Veszélyes lehet a használatuk akkor is, ha a háttérben olyan váladékképződéssel járó betegség van, ahol fontos lenne ennek a felköhögése. Ilyenkor a váladék a légutakban pangva akár tüdőgyulladást is okozhat.

Gyógyszeresen a száraz köhögést váladékoldókkal lehet befolyásolni, ezeket addig célszerű alkalmazni, míg a száraz köhögés hurutossá nem válik.

A gyógynövényi hatóanyagú tabletták közül száraz köhögés ellen hatásosak a lándzsásútifű-, az orvosizilíz- vagy az izlandizuzmó-kivonatot, vagy fenyőrügyszirupot tartalmazó szerek. A szopogató tabletták (különösen, amelyek sót is tartalmaznak) szintén enyhülést hozhatnak a panaszokra, ám a gyógyszerek és a gyógynövénykivonatot tartalmazó készítmények együttes alkalmazásáról mindig kérdezzük meg orvosunkat, együtt ugyanis ártalmasak is lehetnek.

A házi praktikák is hatásosak lehetnek a száraz köhögés ellen, így segíthet a meleg fürdő, a sós vízzel való gargalizálás, a citromos tea és a méz is.

Mivel a dohányzás is okozhat ingerköhögést, próbáljon meg leszokni e káros szenvedélyről!

Tovább

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító, Onmeda.de
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.