Nyakinyirokcsomó-megnagyobbodás és a fej-nyaki laphámrák

ENT House
megjelent:

A tartós, több hete, pár hónapja meglévő nyakinyirokcsomó-megnagyobbodás felnőttek esetében sokszor valamilyen fej-nyaki daganat áttétét jelentheti. Gyakran a nyirokcsomó-megnagyobbodás az első, sőt néha az egyetlen jele annak, hogy fej-nyaki laphámrákkal állunk szemben.

Azonban nem igazán vannak pontos statisztikák arról, hogy a felnőttek tartós nyaki nyirokcsomó megnagyobbodása milyen eséllyel jelenthet ténylegesen komoly és veszélyes betegséget, elsősorban rákot. Magyarul mennyire kell megijednie annak, akinek mondjuk hetek óta ott van egy nagyobb duzzanat a nyakán, miközben semmilyen más panasza nincsen.

Nemrég a Head & Neck-ben publikáltak egy cikket, amivel ezt a dolgot számszerűsíteni is tudjuk.

Német orvosok 326 olyan beteget vizsgáltak, akiknek az egyetlen panasza huzamosabb ideje fennálló nyakinyirokcsomó-megnagyobbodás volt. Mindegyiküknél aspirációs citológiai vizsgálatot végeztek, vékonytű-biopszia történt szövettani vizsgálat céljából. 61 betegnél találtak laphámrák áttétet, míg 62 betegnél lymphomát.

Tehát a betegek több, mint 1/3-ában rosszindulatú betegség állt a háttérben, ami kezelés nélkül fatális kimenetelt jelent.

A teljes cikket partnerünk az ENT House weboldalán olvashatja: Tartós nyakinyirokcsomó-megnagyobbodás, mint rosszindulatú betegség első jele

Cikkajánló

A nyirokcsomó-megnagyobbodás okai

Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
Nyirokcsomó
A nyirokcsomók a szervezetben elszórtan, a nyirokerek mentén elhelyezkedő, a nyirokrendszer részét képező szervek. Kb. 500-600 nyirokcsomó található a nyak, a hónalj, a mellkas, a has és az ágyék régiójában. Szűrő funkciót töltenek be, fő szerepük a kórokozókkal szembeni küzdelem.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.