Krónikus orrdugulás - Mi okozhatja?

szerző: Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus - Budai Allergiaközpont
frissítve:

A gyakori náthás panaszok mellett, az allergia tünete is lehet, sok esetben mégsem ez áll az orrdugulás hátterében. Krónikus panaszok esetén javasolt a kiváltó okokat felderíteni, mert a túlzott orrcsepphasználat csak tovább ront a már meglévő tüneteken.

Az orrdugulás anatómiája

Az orrüreg elsődleges feladata a belélegzett levegő felmelegítése, párásítása, valamint tisztítása, melyhez nagy nyálkahártya-felületre van szükség. A melegítést és a párásítást is bő érhálózattal éri el a szervezet. Ez az erekben bővelkedő nyálkahártya az, ami a legkisebb gyulladásra is jelentős térfogat-növekedéssel válaszol, ezzel elzárva a levegő útját.

Az orrcsepp is gátolt orrlégzést okoz

Az orrcseppek a nyálkahártya térfogatának csökkentésével biztosítják a szabad légzést. A készítmények használatával az orrnyálkahártya vérellátását biztosító erek összehúzódnak, ilyen módon az érintett területen csökken a véráramlás, s az addig jelentősen duzzadt nyálkahártya mérete lecsökken.

A készítmények huzamosabb időn át történő alkalmazásával azonban épp ellenkező hatást érhetünk el.

Az orrcseppek a gyors és látványos hatásuk miatt sajnos kedveltebbek a kelleténél, és a praxisban nagyon sok esetben látunk általuk tönkre tett, már orvos által is nehezen kezelhető nyálkahártyát – figyelmeztet dr. Augusztinovicz Monika, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész orvosa.

A megfelelő vérellátottság biztosítására ugyanis a nyálkahártya szöveti szabályozó rendszere az ereket tágulásra készteti, így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy az orrcseppek használata még nagyobb elzáródást eredményez. A recept nélkül kapható orrcseppek használata a betegtájékoztatóban leírt időn túl tehát nem javasolt.

A krónikus orrdugulás 3 leggyakoribb kiváltó oka

A krónikus orrdugulás leggyakoribb okozói a légúti allergiák, az orrpolip, vagy heveny felső-légúti gyulladások lehetnek.

Az allergiás panaszok enyhítésére a szakorvos által felírt, receptre kapható szerek nyújtanak hosszú távú megoldást.

Az orrpolip és az orr-melléküregeket érintő krónikus gyulladások diagnosztizálásában nyújtanak segítséget az olyan vizsgálati eszközök, mint a röntgen, vagy CT vizsgálat. Segítségükkel képet kaphatunk az érintett szervek állapotáról, és meghatározható az orrdugulást kiváltó ok is.

Az orr-melléküregek gyulladásának hátterében, rendszerint felsőlégúti fertőzés, általában banális nátha áll, de szénanátha és a felső fog gyökerének gyulladása is okozhatja. Az orrdugulás kezelése ilyen esetekben tehát komplex módon, a kiváltó okok megszüntetésével valósulhat meg.

A polipok és megnagyobbodott orrkagylók okozta orrdugulás kezelésében pedig a polipok eltávolítása, az orrkagyló kisebbítése játszik központi szerepet.

Tovább

(Budai Allergiaközpont - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus)

Cikkajánló

Orrdugulás
Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé, és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt. Ehhez viszont ép strukturális és funkcionális viszonyok szükségesek, hogy az orr megfelelően szeleljen, vagyis átjárható legyen.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.