• Halláskárosodás és egészséges életmód - Összefüggések

    Szerző:
    WEBBeteg

    A 48-59 éves amerikaiak körülbelül 21 százaléka szenved valamilyen fokú halláskárosodásban, és az arány a 80 éven felüliek körében a 90 százalékot is eléri. Pedig a szakemberek szerint a halláskárosodások jelentős része megelőzhető lenne.

    A halláskárosodás kialakulásához hozzájáruló tényezők között szerepel a zajos munkakörnyezet, a hallássérült szülő, és valószínűleg a szívbetegség is. A halláskárosodás kommunikációs nehézségekkel, rossz életminőséggel, demenciával és kognitív problémákkal is összefüggésben áll.

    Hirdetések

    Kutatási eredmények

    A halláskárosodásnak nem feltétlenül kell az öregedés elkerülhetetlen velejárójának lennie, és az eredmények arra utalnak, hogy talán ha egészségesebb életmódot folytatunk, például olyan életmódot, ami csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, megelőzhetjük vagy késleltethetjük a halláskárosodás kialakulását, nyilatkozta az Archives of Otolaryngology - Head & Neck Surgery folyóirat online kiadásában közzétett kutatás vezetője, Scott D. Nash, a Wisconsin Orvostudományi Egyetem kutatója.

    A szív-érrendszeri betegségek és a hallásvesztés közötti összefüggés egyik lehetséges magyarázata az lehet, hogy a véráramlás a kardiovaszkuláris betegségek esetében tapasztalható zavarai,, illetve változásai következtében, kevesebb oxigén jut a belső fülbe vagy a hallópálya más területeire.

    Befolyásoló tényezők

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Nash munkatársaival, 3285 férfi és nő adatait elemezte, és az eredmények alapján kiderült, hogy a résztvevők 14,1 százaléka szenved valamilyen fokú halláskárosodásban. A halláskárosodás a férfiak és a kevésbé iskolázott személyek, valamint a zajos környezetben dolgozó és a fülműtéten átesett alanyok körében volt a leggyakoribb.

    A szívbetegség is a halláskárosodást befolyásoló tényezők között szerepelt. Ha pedig az alany valamelyik szülője halláskárosodásban szenvedett, a gyermek a hallásvesztés jelentősen magasabb kockázatával rendelkezett, mert a halláskárosodás a kutatók szerint nagymértékben örökletes betegség.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Mi a demencia?

    A demencia a tévhittel ellentétben nem egy konkrét betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely olyan tüneteket foglal magába, melyek hátterében különböző betegségek állhatnak.

    A demencia típusai és a várható életkilátások

    A demencia kifejezés olyan gyűjtőfogalom, amely számos szellemi leépüléssel járó kórképet foglal magába. A demencia tünetei közé általában a memóriazavar, a kommunikációs nehézségek, az ítélőképesség hanyatlása és a személyiségváltozás tartozik. A korai tünetek gyakran különösen fontosak a különböző típusú demenciák egymástól való megkülönböztetésére.

    Az Alzheimer-kór és tünetei

    Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi.

    Szív- és cukorbetegség fogkőtől?

    A tudomány már régóta ismeri a rossz szájhigiénia és a különböző egészségi problémák közti összefüggéseket. Fogaink és ínyünk egészségének, épségének egyik alapköve a fogkövek szakszerű eltávolítása, amelyről dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos beszélt.

    Megelőzhető-e az Alzheimer-kór?

    Ajánlott a rendszeres szellemi tréning, valamint az agyi erek (és egyben a szívkoszorúerek) elmeszesedésére hajlamosító rizikófaktorok kiiktatása, továbbá a fej sérüléseinek kerülése. Ezen túlmenően a tudomány még nem tudja biztosan, mit tehetnénk az Alzheimer-kór megelőzéséért.

    Alzheimer-kórral járó kellemetlenségek

    A gondolkodási és kognitív funkciók Alzheimer-kórral járó beszűkülése jelentősen megnehezíti az érintettek mindennapjait. Hazánkban jelenleg kétszázezer ember szenved ebben a betegségben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.