Hogyan öröklődik az ajakhasadék? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

A férjem testvérének ajakhasadékos kisbabája született. Arra lennék kíváncsi, hogy nálunk fennáll-e ilyen veszély? Mennyi az esélye, hogy öröklődik a szájpadhasadék? Már van egy közös egészséges gyermekünk. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Az ajak- és szájpadhasadék öröklődése

Az ajak - és szájpadhasadék, úgynevezett multifaktoriális meghatározottságú genetikai kórkép. Ez azt jelenti, hogy a "betegség" vagy "jelleg", sok gén által meghatározott (poligénes öröklődésű) és megjelenésében környezeti tényezőknek is szerepe van.

Ajak- és szájpadhasadékos babák szoptatása

Az ajak-és szájpadhasadék (népies nevén nyúlajak, farkastorok) fejlődési rendellenességek, kialakulásukban az arckoponya egyes részeinek egyesülési zavara áll. A hasadékok minden formája okozhat táplálási zavarokat.
Ajak- és szájpadhasadékos babák szoptatása

Egy családban minél több a kóros gén (anyában és apában), annál nagyobb a genetikai terheltség.

Feltehetően ez lehet a születendő kisbaba esetében is: anya és apa is hordozzák erre a jellegre hajlamosító géneket, és mindketten a kóros gének nagyobb hányadát "juttaták" az utódba.

Mivel az Ön és a férje családjára vonatkozó pontos adatok (ajak és szájpadhasadékkal kapcsolatban) nem ismertek. Azt tudjuk, hogy már van egy egészséges gyermekük, tehát az a legvalószínűbb, hogy tervezett gyermekük sem fogja ezt a jelleget örökölni!

Számszerű adatot ezekből pontosan nem lehet megadni, de genetikai szakrendelésen természetes meghatározzák.

Megnyugtatásként írom, hogy ennek a jellegnek az átlag populációban az előfordulási gyakorisága 1:700 -hoz, és későbbi életkorban, főként "csak" esztétikai hátránnyal bír.

Ajak- és szájpadhasadék (nyúlajak és farkastorok)

Az ajak-, illetve szájpadhasadék (népiesen nyúlajak és farkastorok), hazánkban is az igen gyakori fejlődési rendellenességek közé tartozik. Nagyjából minden 5-600 újszülöttből egyet érint ezen elváltozások valamelyike. Kialakulásuk annak köszönhető, hogy a magzat fejlődése során, a két oldalról, valamint középről növekvő, az orr- és szájüreget kialakító, és egymástól elválasztó szövetek nem nőnek össze megfelelően. Így – a fejlődési rendellenesség súlyosságától és lokalizációjától föggően – ajak-, illetve szájpadhasadék alakul ki, vagy a súlyossabb formákban a kettő egyszerre van jelen. Ajak- és szájpadhasadék (nyúlajak és farkastorok)

(WEBBeteg - Dr. Molnár Anna, gyermekgyógyász, onkológus szakorvosjelölt)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.