• Fül-orr-gégészeti megbetegedések

   • Cikkek

    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
    2017-09-16 09:41
    Betegség
    A forró nyári napok után üdítően hat a nyár végi, ősz eleji hűvösebb idő. Megkezdődött az iskola, és itt van az őszi kirándulások, majd a szüret ideje is.
    Betegségek megértése
    Dr. Horváth Tamás - ENT House
    2017-09-18 14:55
    A szédüléses betegségek kivizsgálásához - leszámítva egy-egy nagyon egyértelmű esetet - hozzátartozik valamilyen, a koponyát belülről ábrázoló képalkotó vizsgálat elvégzése. Ez vagy koponya-MRI, vagy koponya-CT-vizsgálatot jelent. A kettő között a különbség kissé leegyszerűsítve az, hogy az MRI a lágy részeket ábrázolja jobban, míg a CT a csontos struktúrákat. 
    Egészségmegőrzés
    Dr. Horváth Tamás - ENT House
    2017-09-16 13:11
    Egész gyakori és érdekes tünet, hogy a hallójárat tisztítása közben egyes betegek köhögnek. Ez az úgynevezett Arnold-reflex.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
    2017-09-15 18:56
    Az arckoponyát alkotó csontok közül az arccsont része az orrmelléküregek legnagyobbika, az arcüreg. Az orrmelléküregek légtartalmú terek az agy- és arckoponyát alkotó csontokon belül, amelyek összeköttetésben állnak az orrüreggel. Ezek közül a legfontosabbak az arcüreg, a rostasejtek, a homloküreg és az ékcsonti üreg, iköböl. Az előbbi kettő orrmelléküreg gyulladása a leggyakoribb mind gyermekeknél, mind felnőtteknél. Gyermekek esetében az utóbbi két üreg gyulladására hat éves kor alatt - fejlődéstani okokból - nem is igen kell számítani.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos
    2017-09-13 21:41
    Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé, és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt. Ehhez viszont ép strukturális és funkcionális viszonyok szükségesek, hogy az orr megfelelően szeleljen, vagyis átjárható legyen.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg összeállítás - Dr. Csányi Márta, fül-orr-gégész
    2017-09-08 05:21
    A legtöbb kórokozó cseppfertőzéssel, azaz a belélegzett levegő útján jut a szervezetünkbe. A mandulák immunrendszerünk fontos részei, melyek az első védelmi vonalat képezik a kórokozók leküzdésében, ezért nem is szabad komoly indok nélkül megválni tőlük.
    Élet betegséggel
    Budapesti Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter
    2017-09-03 20:01
    Az iskoláskor eléréséig 20 gyermekből egynél tapasztalható az egyik fület érintő halláscsökkenés. - derült ki a Washington University School of Medicine kutatói által készített felmérésből.
    Betegségek megértése
    Dr. Horváth Tamás - ENT House
    2017-09-02 02:51
    Manapság a népesség 5-20 százaléka szenved az allergiás náthától, lassan szinte mindenkinek van olyan rokona, ismerőse, aki szénanáthás, és a média is tele van allergiaellenes gyógyszerek reklámjával.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - B. M. , szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2017-08-31 02:51
    A mandulaműtét után jelentkező fájdalom távolról sem olyan rossz dolog, mint mindaz, amit egy meglévő begyulladt mandula okozhat. Mindemellett az operációt követő esetleges fájdalom enyhítésére is megvan a lehetőség.
    Panaszok
    Oxygen Medical - Dr. Augusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész
    2017-08-22 21:41
    A torokfájás- és gyulladás nem csak a téli hónapokban jelentkezhet, sőt nyaranta közel félmillióan élik át a tüneteket - a patikusok becslése szerint. Az okokról, a tünetekről és az orvosi kontroll jelentőségéről dr. Augusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész szakorvos beszélt.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!