Ünnepi kalóriák: Nem muszáj meghízni

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Hogyan élje túl az ünnepeket súlygyarapodás nélkül? Decemberben mindenhonnan kalóriák leselkednek ránk, ám ha követi tanácsainkat, megúszhatja az ünnepeket súlygyarapodás nélkül!

  • Még a buli előtt kapjon be valamit! Egy darab zsírszegény sajt, egy marék sárgarépa vagy zeller, esetleg egy kis tál müzli a buli előtt sokat segít abban, hogy ne legyen éhes és ne essen kísértésbe az ünnepi (büfé) asztalnál.
  • Ragaszkodjon a kis adaghoz! Nem kell, hogy megvonja magától a finom falatokat, csak arra figyeljen, hogy kis adagot fogyasszon belőlük. Jó vizuális útmutató lehet, ha elképzeli, mennyi étel fér tölcsérként összetett tenyereibe. Ne lépje túl ezt a mennyiséget!
  • Vigyázzon az alkohollal! A bor és a pezsgő is sok kalóriát tartalmaz, de ez nem jelenti azt, hogy nem koccinthat az ünnepek alatt. Figyeljen arra, hogy itala hideg legyen, és keverje azt kétharmadnyi vízzel, vagy szódavízzel. Ezzel a módszerrel jelentősen csökkentheti a bevitt kalóriamennyiséget.
  • Figyeljen arra, mit vesz el a büféasztalról! A tányérján főként friss zöldségek, saláták legyenek, és csak kevés szénhidrát tartalmú kenyér, péksütemény vagy tészta. Ragaszkodjon a kis adaghoz, mindig csak annyi ételt vegyen el, hogy lássa a tányér alját.
  • Hagyjon elég időt az étkezésre! A tudatos táplálkozás a súlygyarapodás megelőzésének kulcsa. Lassan egyen, és mindig várjon 15 percet, hogy megbizonyosodjon arról, tényleg szeretne még egyszer szedni az ételből.
  • Koncentráljon az egészséges előételekre! Még a kis falatnyi ünnepi ételek is rengeteg kalóriát tartalmazhatnak. Hagyja ki a kagylótésztába töltött finomságokat, és válasszon helyettük nyers zöldséget mártogatós szósszal.
  • Nem kell üresen hagyni a tányért! Csak azt vegye el az asztalról, amit tényleg szeretne, és ha valami miatt az sem ízlik, ne egye meg! Ne vigyen be egyetlen olyan kalóriát se a szervezetébe, melyet nem élvez!
  • Ne feledje a testmozgást!
    Még az ünnepek alatt is próbáljon meg napi 30-60 percet mozogni! A rendszeres testmozgás biztos módja a súlygyarapodás elkerülésének.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.