• Néhány fogyasztószer kivonását javasolták

    WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
    Szerző:
    WEBBeteg

    Kivonják a szibutramin-tartalmú fogyasztószereket? Az Európai Gyógyszerügynökség felülvizsgálta a szibutramin hatóanyag-tartalmú fogyasztószerek biztonságos alkalmazását, és az eredmények alapján javaslatot tettek a termékek forgalomból való kivonására. A javaslat, több Magyarországon is forgalomban lévő készítményt érint.

    A szibutramin-tartalmú szereket, elhízás kezelésére használják olyan pácienseknél, akik pusztán fogyókúra segítségével, nem tudnak tartós vagy jelentős fogyást elérni.

    Hirdetések

      Gyógyszerkereső


    A kereséshez írja be a keresendő gyógyszer nevét, hatóanyagát, esetleg valamely tulajdonságát! Gyógyszerkereső>>

    Hatását úgy fejti ki, hogy az agyban teltségérzetet vált ki, így a páciens kevesebbet eszik.

    Persze csak úgy hatékony, ha szedése megfelelő diétával és testmozgással párosul.

    Az Európai Gyógyszerügynökség szakértő bizottságának jelentése szerint, egy szibutraminnal végzett vizsgálat eredményei alapján, a szibutramin megnövelte a súlyos szív-érrendszeri mellékhatások (mint például szívroham vagy agyvérzés) kockázatát, az ilyen rizikófaktorokkal rendelkező pácienseknél.

    Az elérhető előnyt és a kockázatot mérlegelték a döntésnél

    WEBBeteg diéták, és tanácsok az egészséges élethez
    Diétázni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Akkor a WEBBeteg diétás tanácsai segíteni fognak Önnek!

    Ráadásul az elemzések szerint, a szibutraminnal elérhető súlycsökkenés mérsékelt a placebohoz viszonyítva, hiszen a páciensek átlagosan 2-4 kilogrammal többet fogytak a szibutramin-csoportban a placebo-csoportban lévőkhöz képest.

    Ráadásul nem biztos, hogy a szibutraminnal elért súlycsökkenést meg tudják-e tartani a páciensek a kezelés abbahagyása után.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Végül arra az eredményre jutottak, hogy a szibutramin-tartalmú szerek alkalmazásának előnyei, nem haladják meg a kockázatokat, így javasolták a gyártóknak, hogy a szibutramin hatóanyagú szerek forgalmazását függesszék fel egész Európában.

    Ez azonban csak javaslat, és nem felszólítás a forgalomból való kivonásra. A gyártónak lehetőséget adtak, hogy további adatokkal „megvédje” termékét, így a jövőben valószínűleg szigorúbb feltételekkel lehet majd alkalmazni a szibutramint, például tilos azoknak szedni, akik szív-érrendszeri rizikófaktorokkal rendelkeznek.

    (WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Védőoltások: mik lehetnek a következmények?

    A védőoltások alkalmazása a kockázat-haszon mérlegelésén alapszik. Mindennek van kockázata: egy oltás beadásának, egy gyógyszer bevételének, egy gépjárműben utazásnak vagy egy kirándulásnak is. Akkor alkalmazunk egy kezelést, akkor adunk védőoltást, ha az ebből eredő várható haszon, előny messze meghaladja a hátrányokat.

    Gyógyszerkölcsönhatások: amit tudni kell a gyógyszerszedésről

    Az összes gyógyszer betegtájékoztatójában találunk egy olyan bekezdést, melyben arra hívja fel a gyártó a figyelmünket, hogy mely gyógyszerekkel ne szedjük együtt az adott készítményt, vagy legalábbis fokozott óvatossággal járjunk el. Mi is a gyógyszerkölcsönhatás?

    Az altatók és mellékhatásaik

    Sokan szednek altatókat és álmatlanság elleni szereket, mert az alváshiány jelentősen kihat másnapi teljesítményünkre, befolyásolja közérzetünket, kapcsolatainkat. Ezeknek a gyógyszereknek azonban veszélyesebb mellékhatásaik lehetnek, mint gondolnánk.

    A rettegés foka - Avagy mit tegyünk a mellékhatásokkal?

    Nem merem bevenni a gyógyszeremet, miután elolvastam a betegtájékoztatót. Hogy engedélyezhetik azt a gyógyszert, ami ilyen súlyos mellékhatást okoz? Mire végigolvasom a mellékhatások listáját, meggyógyulok.

    14 étel, mely segíti a fogyást

    Szeretné csökkenteni a cukor iránti vágyát, az étvágyát? Akkor feltétlenül illessze az étrendjébe az alábbi ételeket, persze csak akkor, ha nem allergiás vagy nem szenved ételintoleranciától!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA