A radikális fogyókúrából hízókúra lesz?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A radikális jellegű (azaz a vég nélküli koplaláson alapuló) fogyókúrák többsége alapvetően kudarcra van ítélve. Hogy miért? A tilosnak számító evés következtében stresszhelyzet jön létre, amely a vércukor-szintet növeli. Utóbbi pedig – ha tetszik, ha nem – még nagyobb étvágyat gerjeszt, s máris a további hízásnál tartunk…

A diétával járó stressz, sokak számára ismerős: „túl kövér vagy, ha így folytatod, menthetetlenül elhízol” vagy: „ha ezt is megeszed, az életben nem fogsz lefogyni…” Ilyen és hasonló mondatok nem csak az ismerősök szájából hangoznak el, hanem magunknak is hasonlókat mormogunk. Ám – tudományos kutatások eredményei szerint is – hatékonyan lefogyni nem éhezéssel, hanem az étkezési szokások gyökeres átalakításával lehet.

Ha mindehhez még elegendő mennyiségű testmozgás is társul, garantált a siker. A probléma azonban ott kezdődik, hogy a többség az egészséges táplálkozást úgy fogja fel, hogy az egyes ennivalókat a „megengedett” és a „tilos” kategóriába sorolja be.

Ám amikor tucatjára villan fel lelki szemeink előtt a „megkóstolnám, de nem szabad” feliratú lámpa, és minden egyes étkezés után a mérlegen kötünk ki, akkor nagyon hamar felüti fejét a fogyókúra-stressz, amely kezdeti motivációnkat nagyon gyorsan kudarcélménnyé változtathatja.

A Német Táplálkozásterápia és prevenciós Társaság megállapítása szerint a fogyókúra idején fellépő stressz azt eredményezi, hogy a szervezet a kortizol nevű hormon termelésébe kezd, amely nem marad következmények nélkül.

Testtömegindex (BMI)
Testtömegindex (BMI) kalkulátor kitöltése

A radikális fogyókúrából hízókúra lesz?

A pszichés feszültség úgy hat a vércukor-szintre, mint egy nagy adag édesség: beindul az inzulin-termelődés, és az annak eredményeként tapasztalható farkaséhségnek, már szinte lehetetlen ellenállni. Így az esetek többségében a radikális fogyókúrák akaratlanul is hízókúrába csapnak át…

A stressz megfelelő kezelése nem csak a mindennapi életben és a munkahelyeken nagyon fontos, hanem a táplálkozás során is döntő jelentőségű. Nem csak az fontos, hogy mi kerül a tányérra, hanem az is legalább ennyire lényeges, hogy azt hogyan fogyasztjuk el. Az egyes étkezésekkor elfogyasztandó ételek friss elkészítése, tálalása és komótos, az ízeket „kiélvező” elfogyasztása által csökkenthető a stressz.

E mentalitás kialakítása növeli a fogyókúra sikerének esélyét, hiszen sokkal könnyebb úgy ebédelni, hogy jól érezzük magunkat, mintsem hogy minden csak a tiltásokról szól.

Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy annak a számára, aki egészségesen táplálkozik és sportól is, apróbb „bűnbeesések” is megengedettek – egy kis édesség formájában. A kisebb mennyiségű és ritkább időzítésű csokoládé, ugyanis jóval kevésbé terheli meg a szervezetet, mint a drasztikus diéta hirtelen felrúgása, és az ebből következő mértéktelen habzsolás.

Mennyi kalóriára van szüksége?
Energiaszükséglet kalkulátor kitöltése

(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.