Mikor hizlal jobban az evés?

MTI
megjelent:

Aki éjjel még egyszer a hűtőbe nyúl, súlyos következményekkel kell hogy számoljon - derítették ki amerikai kutatók. Az éjszakai evéstől, ugyanis sokkal jobban gyarapodik a súlyunk.

Az amerikai Evanston (Illinos állam) északnyugati egyetemén, az alvást és a napi ritmust kutató munkacsoport kísérletekkel vizsgálta, milyen hatással van az étkezés időpontja a testsúlyra.

Elhízott vagyok?

Kalkulátorunk segítségével kiszámolhatja testtömegindexét, amiből kiderül, optimális testsúllyal rendelkezik-e. Testtömegindex kalkulátor

Hat héten át figyeltek meg két egércsoportot, amelyek azonos kalóriatartalmú táplálékot fogyasztottak, és hozzávetőlegesen ugyanannyit is mozogtak. A két csoport közti egyetlen különbség az étkezés időpontja volt - egyikük éjjel, másikuk nappal kapott enni.

Az eredmény szerint, a táplálkozás időpontja jelentősen befolyásolta az egerek testtömegét. Azok az állatok, amelyek csak nappal jutottak táplálékhoz, jóval többet nyomtak, mint éjszaka falatozó fajtársaik - tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása. Mivel az egerek éjjeli életmódot folytatnak, számukra az éjjeli táplálkozás a normális; a nappali a nyugalmi időszakban történt.

Még nem teljesen tisztázott a szokatlan étkezési időpontok okozta súlygyarapodás háttere, de a kutatók feltételezik, hogy a testhőmérséklet, a jóllakottságért felelős hormonok, és az alvási viselkedés játszanak fontos szerepet benne.

Hasonló jelenség figyelhető meg az embernél is. Annak, aki nem reggelizik, hanem helyette éjjel eszik többet, átlagosan magasabb a testtömegindexe. Ezért úgy vélik a kutatók, hogy eredményeik alkalmazhatók az emberre is - írják az Obesity című szaklapban. Összefüggés kell, hogy legyen a belső óra, a táplálkozás ideje és a zsír beépítése között.

A rossz időben történő evés, azonban nem egyedüli oka a súlygyarapodásnak. A túlsúlyosakból gyakran hiányzik a jóllakottság természetes érzése, ami egy az ember vadászó-gyűjtögető időszakából eredő génre vezethető vissza. Akkoriban az energiát raktározó hájréteg segített a túlélésben. A mai karcsú egyének már nem rendelkeznek ezzel a génnel.

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.