• Elhízás - önmagában a mozgás nem old meg mindent!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az amerikaiak nem a mozgáshiány miatt kövérek, hanem azért, mert túl sokat esznek - állítja egy pénteken megjelent ausztrál tanulmány. A szerző felhívja a figyelmet, hogy a mozgás növelésével nem lehet ledolgozni az eltúlzott kalóriabevitelt.

    Boyd Swinburn, az ausztráliai Deakin Egyetem professzora megállapította, hogy az Egyesült Államokban a gyerekek átlagosan 4 kilóval, a felnőttek pedig 8 kilóval súlyosabbak, mint 30 évvel ezelőtt.

    Hirdetések

     WEBBeteg Testtömegindex kalkulátor


    Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. Normális súly esetén a BMI 18,5-24,9, túlsúly esetén 25-30, elhízásról 30 feletti BMI érték esetén beszélhetünk. 
    Tesztelje magát!>>

    A kutató kiszámította, hogy az átlagos táplálékbevitel alapján, az amerikaiaknak még nehezebbnek kellene lenniük.

    Ebből azt a következtetést vonta le, hogy a fizikai aktivitás nőtt a 70-es évekhez képest.

    Vagyis nem igaz az a feltételezés, hogy a mozgáshiány okozná az Egyesült Államokban járványszerűen terjedő kövérséget.

    Az ausztrál professzor szerint, ha az átlagos testsúly nagyobb lenne a táplálékbevitel alapján számítottnál, az tanúskodna a mozgás csökkenéséről.

    A fizikai aktivitás nem old meg mindent

      Mennyi kalóriára van szüksége?


    Energiaszükséglet kalkulátor >>

    Ha az amerikaiak vissza akarnának térni a hetvenes évekbeli karcsúságukhoz, akkor a gyerekeknek naponta 350 kilókalóriával kellene kevesebbet enniük. Ez egy doboz szénsavas üdítőital és egy kis adag hasábburgonya.

    A felnőtteknek 500 kilókalóriáról, vagyis egy Big Mac hamburgerről kellene lemondaniuk, számította ki Swinburn. Ha ez nem megy, akkor a gyerekeknek naponta két és fél órával, a felnőtteknek pedig két órával kellene többet gyalogolniuk. De a tudós szerint ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Ne várjuk azt, hogy a fizikai aktivitás növelése mindent megoldhat. Az amerikaiaknak kevesebbet kell enniük" - jelentette ki az ausztrál kutató az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

    Swinburn úgy véli, hogy megállapításai a többi fejlett országra is érvényesek.

    Az ausztrál tudós tanulmányát, Amszterdamban ismertették a kövérség kapcsán szervezett nemzetközi tudományos értekezleten.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

    Nem tudok hízni - Mi okozhatja a soványságot?

    Amikor a média, a fitneszvilág s a mindennapok reklámjai szinte egyfolytában a fogyást, a testsúlycsökkentést szajkózzák, talán kevesen gondolnak bele abba, hogy léteznek köztünk olyanok, akik számára éppen alacsony testsúlyuk okozza a legnagyobb problémát. Ők azok, akik sokszor bármit megadnának egy-egy felszedett kilóért cserébe, akik számos túlsúlyos társukhoz hasonlóan szégyellik testüket, csak éppen egy egészen másfajta látvány miatt.

    Gyorséttermi ebéd - Amit a dietetikus is megengedne

    Nem tiltja a dietetikus a gyorséttermi menüt, de hangsúlyozza: csak alkalomadtán, havonta néhány alkalommal ebédeljünk a kedvenc éttermünkben. Választhatunk sült krumplit és szendvicset, azonban a salátáról sem feledkezzünk meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA