• Tévhitek a zsírokról és az olajokról

        Szerző:
        WEBBeteg

        Ma már mindenki számára jól ismert tanács, hogy mérsékeljük a zsiradékok - főképp a telített zsírsavakban gazdag állati eredetűek - fogyasztását, mert így csökkenthető az elhízás, valamint az ehhez könnyen társuló szív-érrendszeri betegségek, és egyéb szövődmények kialakulásának a veszélye.

        A zsír a legnagyobb energiát képviselő tápanyagunk, s egyben jól raktározható energiaforrásunk. Általánosságban javasolható, hogy az energia bevitel 15-30 százaléka származzon a zsírok energiájából.

        Hirdetések

        Egy evőkanál olaj kb. 10 g, ami 90 kcal energiát képvisel, s ez a felnőtt ember napi átlagos energia bevitelének megközelítőleg 4-5 százaléka. Valójában 1 g olaj, éppúgy 9 kcal energiát szolgáltat a szervezetnek, mint 1 g zsír.

        A zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitaminok) táplálékból való felszívódásához elengedhetetlenek a zsiradékok, de az epesavak termelődéséhez, és egyes hormonok előállításához szintén fontosak.

        Zsír vagy olaj?

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A zsiradékok túlnyomórészt glicerinnek zsírsavakkal képzett vegyületeiből (főként trigliceridek) állnak. Mellettük különböző zsírszerű anyagok (lipoidok) is találhatók.

        A zsírsavak között megkülönböztetünk telített és telítetlen zsírsavakat.

        Elsősorban az állati eredetű élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztása miatt, hazánkban telített zsírsavakból nagy mennyiség jut a szervezetünkbe, s ez a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulása szempontjából fokozott kockázatot jelent.

        Telítetlen zsírsavakból viszont annál kevesebbet veszünk magunkhoz, így ezek arányát előnyös lenne növelni táplálkozásunkban, elsősorban a szív-érrendszerre kifejtett védőhatásuk miatt.

        A teljes cikk a daganatok.hu weboldalán olvasható>>

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Őszülés és hajhullás

        Prof. Dr. Balázs Csaba

        Valóban igaz, hogy a túlzott mértékű stressznek a hajunk látja kárát?

        Műtét utáni ápolás

        Nurse Háziápolási Szolgálat

        A beteg teljes felépüléséig több feladat is hárul a családtagokra.

        Tej és tejtermékek: Ön tudta?

        A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt...

        Mire utalhat a hirtelen hízás?

        Talán még azok sem szeretnének hirtelen nagy súlyt felszedni, akik kicsivel szeretnének gömbölydedebbek lenni. Bár a hirtelen fogyás sokkal...

        Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel...

        A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden...

        Krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban...

        Míg az akut hasnyálmirigy-gyulladást kórházi körülmények között kell figyelemmel kísérni, a krónikus állapot diétás terápiáját...

        A zsíros ételek csökkenthetik az...

        A zsíros ételek fontos szerepet játszhatnak az allergiás reakciók csökkenésében – állítják az Edinburghi Egyetem kutatói. A kutatók...

        Brideorexia - A menyasszonyok...

        A brideorexia az anorexiának azon fajtája, mely azokat a menyasszonyokat érinti, akik esküvőjük előtt nagyon gyorsan és egészségtelen...

        A bulimia és más táplálkozási zavarok -...

        A bulimia valójában mintegy háromszor gyakoribb jelenség, mint a korábban egyedüli evészavarként elfogadott anorexia, és jóval nehezebb is...

        Laboreredmények - Miért lehet...

        Akár általános ellenőrzésről, akár célzott kivizsgálásról van szó, a laborlelet kézhezvételekor mindenki azt szeretné látni a...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA