A jegestea vesekövet okozhat a férfiaknál

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

A jegestea népszerűsége világszerte növekszik, köszönhető ez annak is, hogy egyre több ízben és kiszerelésben kapható. A férfiak azonban, jobb, ha vigyáznak, mivel egy új felmérés eredménye szerint náluk növeli a vesekő kialakulásának kockázatát.

A vesekő nem más, mint olyan, a vesében termelődött kristályok, melyek a húgyutakon át a hólyagig vándorolnak, komoly fájdalmakat okozva. A vesekő jelei lehetnek az émelygés, hányás, a vesére nehezedő nyomásérzet, attól függően, milyen nagy a kő, és milyen régóta van szervezetben. A vesekő általában a lakosság 10 százalékát súlytja, és a férfiaknál négyszer gyakoribb az előfordulási aránya mint a nőknél.

A kutatást a Chicagói Loyola Orvosi Egyetem urulógusai végezték, akik felfedezték, hogy a vesekő egyik fő alkotóeleme az oxalát, a jegesteában is nagy koncentrációban van jelen. Ezek szerint a vesekőre hajlamos férfiak legjobb, ha kerülik a népszerű ital fogyasztását.

A víz a legjobb szomjoltó

A szomjoltásra és a kiszáradás megelőzésére, az orvosok szerint továbbra is a víz a legjobb, ám ha ezt mindenképpen ízesíteni szeretné, adjon hozzá citromot, vagy fogyasszon limonádét. A limonádé azért is javasolt, mert a benne lévő citrátok megakadályozzák a vesekőképződést, illetve lassítják a folyamatot az arra hajlamosak esetében.

Ezt az eredményt látszik alátámasztani az is, hogy a veseköves megbetegedések száma, a nyári hónapokban ugrásszerűen növekszik. Ebben egyrészt szerepet játszik a nyári hőség miatti dehidratáltság is, mikor a vesék nem jutnak elegendő folyadékhoz a szervezet megtisztításához, így működésük csökken, ami a vesekőképződést segíti elő, illetve ilyenkor fogyasztjuk a legnagyobb mennyiségben a jegesteát.

Hogyan előzzük meg a vesekőképződést?

Ha meg akarja előzni a vesekőképződést, a következőket kell betartania:

  • Gondoskodjon a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről, lehetőleg víz vagy limonádé formájában!
  • Kerülje a jegesteát és szódavizet azok magas ásványianyag- és oxalát tartalma miatt!
  • A magas proteintartalmú ételek és a túlzott C-vitaminfogyasztás(több mint napi 1000mg), szintén hozzájárulnak a kőképződéshez, ezért óvatosan fogyassza őket!
  • A vesekőre hajlamosak ne használjanak nagymennyiségű antacidot (savlekötőt)!
  • B-vitamin és magnézium fogyasztásával, csökkenthető az újabb vesekövek kialakulásának esélye, illetve a már meglévők okozta fájdalom

Azt mondják, a vesekő által okozott fájdalom, csak a szüléssel hasonlítható össze. Ennek megítélése egyéntől függő, ám nem árt az óvatosság!

Tovább Vesekövet okozhata sok jeges tea

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Healthnews

Cikkajánló

Vesekő
A vesekőbetegség a környezeti hatások és örökletes tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakul ki. A kőképződést elősegítő és gátló tényezők egyensúlyának felborulása kőképződéshez vezet.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.