Olivaolaj: mérsékelt adagban jobban hat

WEBBeteg
megjelent:

Az olivaolaj nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, hanem olyan hatóanyagot is tartalmaz, mely telítettségérzetet okoz. Ám ha valaki túl sokat fogyaszt, a mechanizmus nem működik - mutatták ki amerikai tudósok patkányokat vizsgálva.

Az olivaolaj segíthet megnyújtani az étkezések közötti időtartamot. A telítetlen zsírsavak gondoskodnak arról, hogy minél tovább érezzünk jóllakottságérzete, és minél később éhségérzetet, köszönhetően az olajsav emésztőrendszerbe való jutása során felszabaduló oleoil-etanolamidnak (OEA).

Az olajsav és az éhségérzet közötti összefüggést, a kutatók patkányokon mutatták ki: a rágcsálók emésztőszervébe zsírsavat juttattak, így stimulálták az OEA termelődést. Szénhidrátok és fehérjék esetében ez nem működött, s akkor sem, ha túl sokat ettek az állatok. Az oleoil-etanolamid termelődéshez olajsavra van szükség - mondta Daniele Piomelli, a kaliforniai egyetem munkatársa a "Cell Metabolism" című szakfolyóiratnak.

Hatóanyag, mely szabályozza az étvágyat

"Tanulmányunk során az oleoil-etanolamid termelődését, olyan élettani kulcsfontosságú mechanizmusként azonosítottuk, ami összeköti a táplálkozással járó zsírfelvételt az étkezések közötti telítettségérzéssel. Ez a felfedezés és további kutatások, segíthetnek egy új hatóanyag kifejlesztésében, mely korlátozza, vagy ellenkezőleg, meghozza az étvágyat" - mondta Piomelli.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.