Már az általánosban fogyókúráznak a gyerekek

Független Hírügynökség
megjelent:

A fiatalok csaknem fele elégedetlen a testével, már az általános iskolában a gyerekek 25 százaléka, legalább egyszer fogyókúrázott, a középiskolásoknál ez az arány több mint 40 százalék - derült ki a szombaton véget ért kétnapos Magyar Evészavar Kongresszuson.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, 3 ezer fővárosi fiatalt kérdezett meg a 7-18 éves korosztályból. Az életmódjukra és táplálkozási szokásaikra vonatkozó felmérés szerint, a fiatalok rendszertelenül esznek, 25 százalékuk nem reggelizik, és nagyon magas azoknak az aránya, akik sok édességet, chipset, cukros üdítőt fogyasztanak.

Különösen a nőket érinti az evés-, és testképzavar: egy felmérés szerint a magyar nőknek, csupán 6 százaléka elégedett teljesen a testével. Bár többségük elégedett az arcával, nem tud kibékülni a hasával. Komoly problémát okoz, hogy azok közül, akik korrigálni akarnak nem tetsző testrészükön és fogyókúrába kezdenek, csak néhányan kérnek segítséget szakembertől.

A kongresszuson bemutatott vizsgálat szerint, bizonyos csoportokban az átlagnál sokkal nagyobb az evészavar kockázata. Így például a szépségiparban dolgozók körében gyakori a diétázás, a testedzés, a fogyasztó és vízhajtó tabletták használata. Hasonló problémákat tárt fel a magyar élsportolók körében végzett felmérés is: itt is az átlag sokszorosa azoknak az aránya, akik anorexiások és bulimiások.

A témában végzett kutatások szerint, az eddig hagyományosan női problémának számító evészavarok, az utóbbi évtizedben a férfiakat is utolérték. Például a férfi amatőr testépítők evési szokásai, önértékelése is kórosan eltér az átlagos életvitelt folytatóktól. A tökéletességre való törekvésük azonban gyakran jóval többet árt, mint használ.

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.