• Hívószavak az élelmiszercímkéken - Amikre valóban érdemes odafigyelni

    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    Szerző:
    WEBBeteg

    Az élelmiszercímkék fontos információval szolgálnak a vásárlók számára a megvenni kívánt termékről, és segítenek egészségesebben táplálkozni, ezért nem árt azokat még a boltban átolvasni. Cukormentes? Energiaszegény? Gluténmentes? Kinek és mire érdemes odafigyelnie vásárlás során?

    A címkéken tájékozódhatunk például a termékek összetételéről, tápanyagtartalmáról, a bennük esetlegesen előforduló allergénekről, és a minőség megőrzési időről is. Az egészségtudatos vásárlók arra is felfigyelnek, ha valamilyen egészségre vonatkozó állítás szerepel a csomagoláson, azonban ezek a megjelölések szigorú feltételeknek kell, hogy megfeleljenek, nem lehet bármit ráírni a termékekre.

    Olvasson tovább! E-számok, adalékanyagok és tápérték

    Csalogató hívószavak a csomagoláson

    A gyártók felfigyeltek arra, hogy fokozódik a társadalom egészségtudata, ezért igyekeznek speciális igényeket is kielégíteni a termékeikkel, és az eddig csak a betegek számára ajánlott élelmiszereket is próbálják egyre szélesebb körben elérhetővé tenni. Olyan hívószavakkal látják el a csomagolást, amelyek jelzik a termék egy vagy több tulajdonságát, például energiaszegény, cukormentes, zsírszegény, esetleg vegán, bio, laktózmentes, gluténmentes stb.. Az Európai Unió által szabott szigorú szabályoknak kell megfelelni ahhoz, hogy ezek a jelzők felkerülhessenek az élelmiszerekre.

    Hirdetések

    A szervezetünk egészséges működésére vonatkozó állítások nem lehetnek megtévesztőek, és olyan jótékony hatást sem lehet feltűntetni, amellyel az adott termék nem rendelkezik. Nem szerepelhetnek olyan jelölések a csomagoláson, amelyek túlzott fogyasztásra ösztönzik a vásárlót. Csak olyan egészségre vonatkozó állítás szerepelhet a címkén, amelyeket kutatások vizsgáltak, és tudományosan is bizonyítottak.

    Az élelmiszereken előforduló legismertebb terméktulajdonságok az alábbiak:

    • cukormentes,
    • nem tartalmaz hozzáadott cukrot,
    • energiamentes/energiaszegény,
    • csökkentett kalóriatartalmú,
    • zsírszegény/sovány/light,
    • csökkentett nátriumtartalmú,
    • csökkentett szénhidráttartalmú,
    • magas rosttartalmú,
    • magas omega-3-zsírsav-tartalmú,
    • bio-/ökológiai gazdálkodásból származó,
    • laktózmentes,
    • gluténmentes.

    Ezeket az állításokat az 1924/2006/EK és 1047/2012/EK európai uniós rendeletek szabályozzák.

    Olvasson tovább! Változások az élelmiszercímkéken

    Amikor betegség indokolja a speciális táplálkozást

    A táplálkozással befolyásolható megbetegedések esetén (például cukorbetegség, lisztérzékenység, laktózérzékenység) ezek nagyon fontos jelölések a diagnosztizált betegek és hozzátartozójuk számára, hiszen így könnyedén tudnak választani számukra megfelelő élelmiszert, és a szabályzásoknak köszönhetően biztosak lehetnek a termékek minőségében.

    Egy átlagember számára, aki nem szenved táplálkozási megbetegedésben, szabad választása van, hogy például zsíros, vagy épp zsírszegény tejterméket tesz a kosarába. Sokan akkor is cukormentes, vagy energiamentes élelmiszer mellett döntenek, ha épp nem küzdenek súlyfelesleggel, de azt mindenképpen szeretnék megelőzni. Ezt megtehetik, hiszen így elkerülhető a felesleges kalóriabevitel például egy pohár üdítő elfogyasztásával. A magas rosttartalmú, vagy magas omega-3-zsírsav-tartalmú termékek fogyasztása egészséges emberek számára is ajánlott. Az ökológiai gazdálkodásból származó termékek is jó választás a mindennapi étkezésekhez.

    Olvasson tovább! Tápérték, biológiai érték és élvezeti érték

    Laktózmentes, gluténmentes - Akkor vegye, ha indokolt

    Egészséges személyeknek nincs szükségük laktózmentes vagy gluténmentes étkezésre. Ezek a speciális táplálékok kifejezetten a betegek számára készültek. A gabonafélék (gluténtartalom) és a tejtermékek (laktóztartalom) egyaránt az ideális étrend fontos pillérei, a bennük található értékes tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak szervezetünk optimális működéséhez. Ha valamilyen egészségügyi problémával küzdünk (pl. migrén, pajzsmirigyproblémák, meddőség stb.), akkor kizárólag orvosi tanácsadásra és szakember ellenőrzése mellett kezdjük el kihagyni étrendünkből a laktózt vagy glutént. Ezeknél a problémáknál még nem bizonyított a hatás, a közérzet és az állapot javulása lehet pusztán placebo, illetve a kontrollált étkezés már önmagában is egészségesebbé teszi az embert.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Pusztán „divatból” nincs szükség gluténmentes étkezésre. A gluténmentes termék nem jelent feltétlenül egészségesebbet vagy jobb minőségűt, hiszen ugyanúgy tartalmaznak egyszerű szénhidrátokat, keményítőt, glikémiás indexük is hasonló gluténtartalmú társaikhoz. Tehát ezektől a termékektől önmagukban nem várható testtömegcsökkenés.

    Kiegyensúlyozott táplálkozás

    Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz hozzátartozik, hogy megfelelő arányban fogyasztunk szénhidrátot, fehérjét és zsiradékot is, és ezekből fedezzük a szervezetünk napi energiaigényét. Manapság számos divatdiéta létezik, és hol egyik, hol másik tápanyagot kiáltják ki bűnbaknak. Orvosilag nem tanácsolt ok nélkül a zsírfogyasztást vagy a szénhidrátfogyasztást drasztikusan lecsökkenteni, mert a testünk úgy fogja érzékelni, hogy éhezik, és beindulnak a raktározási folyamatok, zsírtartalék fog felhalmozódni.

    A tápanyaghiányos étkezés komoly hiányállapotokhoz is juttathatja a szervezetet, károsítva annak egészségét.

    Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Verejtékmirigy-gyulladás

    Cs. K., fordító

    A betegséggel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

    Hidradenitis suppurativa

    Cs. K., fordító

    A szőrtüszőkből eredő gyulladásos kórkép ott alakul ki, ahol sok a verejtékmirigy is.

    Mi van az élelmiszercímkén? E-számok, adalékanyagok, tápérték...

    Mennyiség, származási ország, tápérték, adalékanyagok, E-számok - folytathatnánk a sort. Milyen információkkal kell ellátni az élelmiszerek címkéjét? Mit jelentenek a rövidítések? Kell-e tartanunk az E-számoktól? Részletesen az élelmiszercímkék kötelező elemeiről és azok jelentéséről.

    Legyen tudatos vásárló: ne csak nézze, olvassa is

    Az egészséges táplálkozás már jóval azelőtt elkezdődik, hogy leülnénk az asztalhoz és a szánkba vennénk az első falat ételt vagy az első korty italt. Jóval megelőzi a tervezett menü és a bevásárló lista összeállítása, illetve maga a bevásárlás. Az, hogy milyen termékek kerülnek a kosarunkba nagyban meghatározza étrendünk minőségét. Az élelmiszerek címkéin számos olyan értékes információt megtalálunk, amelyek segíthetnek az egészséges táplálkozás okos megvalósításában.

    Már 6 hónapos korban adhatunk allergéneket a babáknak

    Kisebb eséllyel lesz ételallergiás a gyermek, ha már 6 hónapos kora körül kap kis mennyiségben táplálékallergént is tartalmazó élelmiszert, mint ha csak később kóstolja meg például a tojást, a gabonaféléket vagy a tejtermékeket – mondja Dr. Arató András.

    Ételallergia csecsemő- és gyermekkorban

    A táplálékallergia csecsemő- és gyermekkorban ma már nem számít ritka betegségnek, ennek oka egyrészt az allergiás betegségek gyakoriságának általános emelkedése, másrészt a csecsemőkre és gyermekekre jellemző életkori sajátosságok.

    Diabétesszel élők figyelem! Július 20-tól változások lesznek a jelölésben!

    Ezidáig kizárólag hazánkban létezett az élelmiszerek diabetikus felirattal, illetve narancssárga pöttyel való megjelölése, amelyet 2016. július 20-tól – egy EU-s rendelkezés egységesítési szándéka folytán - Magyarországon megszüntetnek. A változás a fogyasztók számára kihívást jelent, hiszen az ezen időpont után gyártott termékek esetében csak az élelmiszercímkén feltüntetett részletes adatokból tájékozódhatnak.

    Éhezhet-e az agyunk? - Memóriavédő táplálkozási tanácsok

    A demencia, azaz az időskori elbutulás gyakorisága világszerte emelkedik, és hátterében gyakran állhat az Alzheimer-kór.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA