• Rizs, tészta vagy krumpli - Melyik köretet válasszam?

        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakértő
        Szerző:
        WEBBeteg

        Az egészségtudatos, vagy reform életmód hívei szerint nem feltétlenül illik bele a három legkedveltebb köret – a rizs, a tészta vagy a burgonya – a mindennapi táplálkozásba, legalábbis hagyományos módon elkészítve. Ugyanakkor ezekről a köretekről nem szükséges lemondanunk, ha egészségünk megengedi. Nézzük meg, mikor fogyaszthatjuk őket, milyen módon készíthetjük el, esetleg mi javasolható helyettük.

        Rizsből a barnát válasszuk

        A rizs az egészségesebb köretek közé sorolható (például esszenciális aminosav-tartalmának köszönhetően), kiváltképp a barna rizs, amelyet előállítás során kevesebb feldolgozási művelet ér, mint a fehér társát. A barna színét a rajta maradó korpának és csírának köszönheti, ezáltal több tápanyag, vitamin, ásványi anyag és élelmi rost marad meg benne, mint a több feldolgozási műveleten átesett, hántolt és fényezett fehér rizsben. Ilyen például a B1-vitamin-, mangán- és vastartalom, amely sokkal magasabb a barna rizsben, emellett gazdagabb E- és B-vitaminokban, káliumban és magnéziumban is.

        Ezt olvasta már? Miért nélkülözhetetlen a kálium?

        Elkészítésük függ a rizs fajtájától: a barna rizs főzési ideje hosszabb, mint a fehér rizsé, átlagosan 50-60 perc szükséges hozzá. Javasolt főzés előtt megmosni, beáztatni, és főzés közben lefedni, ezáltal csökkenthető az idő. Egészségesebb úgy elkészíteni, hogy főzés, illetve párolás előtt nem pirítjuk meg zsiradékon a rizsszemeket, és a főzés során kerüljük az ételízesítő használatát.

        Hirdetések

        A sportolók előszeretettel fogyasztják a rizst köretként sovány húsok mellé, de diétázók, fogyókúrázok számára is előnyösebb, mint például a főtt tészta. Lisztérzékenyek számára ideális, hiszen a rizs nem tartalmaz glutént. Cukorbetegek számára valamivel előnyösebb a barna rizs fogyasztása, mint a fehér rizsé, ugyanis kissé alacsonyabb a glikémiás indexe.

        Bővebben Mit kell tudni a glikémiás indexről?

        Ha a rizst szeretnénk helyettesíteni, akkor választhatunk köretként bulgurt vagy kuszkuszt, amelyek gyorsan elkészíthetőek, sokrétűen fűszerezhetőek, valamint felhasználhatóak egytálételekhez, rakott és töltött ételekhez is. A quinoa is kiváló köret, amely gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

        Nem kell lemondani a tésztáról sem

        A tésztafélék a világ minden részén népszerűek, és minden tájnak megvannak az egyedi jellegzetes tésztaételei. Hazánkban a búzalisztből és tojásból (1-8 db tojás/1 kg liszt) készült változatai mellett egyre inkább kezdenek elterjedni a durumtészták, vagyis a durumbúzából tojás nélkül előállított termékek. A tészták alapvetően köretként, illetve levesbetétként szerepelnek az étrendünkben, de nagyon változatosan használhatóak fel.

        Az egészségtudatos táplálkozás hívei körében a tészta nem örvend nagy népszerűségnek, amit magas egyszerű szénhidráttartalmának köszönhet. A hagyományos fehér búzalisztből készült termékek energia- és tápanyagtartalma függ a hozzáadott tojás mennyiségétől. Általánosságban elmondható, hogy minél kisebb méretű a tészta, annál könnyebb megemészteni, mint például a cérnametéltet, a széles metéltet vagy a betűtésztát.

        A fehér tésztafélék fogyasztása kellő mértékletességgel nem egészségtelen (max. 80-100 gramm étkezésenként), de még jobban tesszük, ha a boltok polcain immáron könnyen elérhető, barna színű, teljes kiőrlésű tésztaféléket választjuk, amelyek glikémiás indexe a rizsénél is alacsonyabb. A teljes kiőrlésű tésztafélék szénhidrátszegény diétába is kiválóan beilleszthetőek, magas rosttartalmuknak köszönhetően jó hatással vannak a vér koleszterinszintjére, és jótékonyan befolyásolják az emésztést, segítik a bélrendszer egészséges működését.

        Lisztérzékenyek számára a búzalisztből készült termékek nem fogyaszthatóak, de manapság már számukra is elérhetőek a gluténmentes tészták, például a rizstészta. Fogyókúrázók és cukorbetegek pedig választhatják az üvegtésztát is, amely a keleti ételkultúrából érkezett hozzánk.

        Olvasson tovább! Lisztérzékenyek táplálkozása: a gluténmentes diéta

        Jól tesszük, ha a köretként fogyasztott kis mennyiségű tésztát kiegészítjük párolt zöldségekkel is, amelyekkel gazdagabbá, nagyobb mennyiségűvé varázsoljuk az adagot, ezzel máris egy egészségesebb ételt kaphatunk. Tészta vagy nokedli helyett kipróbálhatjuk a hajdinát, amely pörköltek mellé is illik.

        Burgonyából nem csak sültkrumpli készülhet

        Ha meghalljuk a burgonya szót, mint köretet, a hasábburgonya és a krumplipüré képe ugrik be elsőre, amelyek hagyományosan elkészítve nem tartoznak az egészséges köretek közé. Némi változtatással, új ízek bevezetésével azonban könnyedén készíthetünk a burgonyából is egészséges köretet.

        A burgonya „rossz hírét” magas glikémiás indexének köszönheti, azaz fogyasztást követően hirtelen emelkedik a vércukorszint, és ez a hatás csak fokozódik, ha pürésítjük, vagy összetörjük. A héjában főtt vagy sült burgonya vitamin- és ásványi anyag-tartalma valamivel magasabb marad, mint a megpucolt és felszeletelt változatban, így célszerű ezt az elkészítési módot választani. Ha sült krumplit szeretnénk fogyasztani, akkor bő zsiradékban való kisütés helyett jobb választás a szeleteket sütőben megsütni, rozmaringgal fűszerezve tálalni. Ha újítanánk, akkor krumpli helyett kóstoljuk meg az édesburgonyát, vagy a csicsókát, amelyek elkészítési módja hasonlóan változatos, mint a burgonyáé.

        Legyen szó bármelyik köretről, fontos a mértékletesség, hiszen szénhidráttartalmuk teszi ki a tápanyagtartalmuk nagy részét, ami diétás étrend esetén fontos szempont lehet.

        Önnek ajánljuk A szénhidrát-mentes életmód veszélyeket rejt?

        Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
        Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Túlzott izzadás

        Dr. Bodnár Edina

        Mi okozza a hiperhidrózist, és mik lehetnek a következményei? Mit tehetünk?

        Verejtékmirigy-gyulladás

        Cs. K., fordító

        A betegséggel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

        Mit kell tudni a glikémiás indexről?

        A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki.

        Műanyag van a krumpliban?

        2017. december 11-én lépett hatályba, és pár hónap múlva már kötelező is alkalmazni az EU Bizottságnak azt a rendeletét, amely az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedéseket ír elő az érintett vállalkozások számára - számolt be a laboratorium.hu.

        A rizsből csak a hántolatlan az egészséges!

        A krumpliról már sokan tudják, hogy nem tesz jót a szervezetnek. De a rizsről is kiderült, hogy csak hántolatlan formában egészséges. A hatóanyag-kutató Varga Gábor azt mondja, hogy számos kutatás bizonyítja, hogy az állati eredetű élelmiszer megrövidíti az emberi életet.

        Egészséges étrendi tanácsok!

        Fontos, hogy alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasszunk, ez nem csak a cukorbetegek számára fontos, hiszen ha a vércukorszint nem nagyon emelkedik meg, elkerülhető a későbbi cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.

        Letisztult ízű és egyben egészséges a sushi!

        Több száz évvel ezelőtt tartósítási eljárásként savanyított rizsbe csomagolták a halat, akkor még a rizst az étkezés előtt kidobták és csak a halat ették meg. A 19. századtól fogyasztják a ma ismert formájában, de azóta is rengeteg apró dologban változott ez a tápanyagokban gazdag japán fogás.

        Letisztult ízű, és egyben egészséges a sushi!

        Több száz évvel ezelőtt tartósítási eljárásként savanyított rizsbe csomagolták a halat, akkor még a rizst az étkezés előtt kidobták és csak a halat ették meg. A 19. századtól fogyasztják a ma ismert formájában, de azóta is rengeteg apró dologban változott ez a tápanyagokban gazdag japán fogás.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA