Az alultápláltság a túlsúlyos embereket is érintheti

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

Az alultápláltság (malnutríció) önmagában is gyógyítandó állapot. Ha egyéb betegséghez kapcsolódik, akkor nagymértékben megnöveli a felépülési idő hosszát és rontja a gyógyulás mértékét, ezért mindig kiemelt figyelemmel kell követni a beteg személyek testtömegváltozását, tápláltsági állapotát és étkezési szokásait.

A téma cikkei

2/1 Az alultápláltság a túlsúlyos embereket is érintheti
2/2 Gyógytápszerekkel az alultápláltság ellen

Kiket érinthet az alultápláltság?

Az alultápláltság kialakulása nem csupán azokat sújtja, akik szociálisan hátrányos helyzetűek, anyagi nehézségekkel küzdenek, és nem tudják a mindennapra szükséges, megfelelő mennyiségű és minőségű ételt elfogyasztani, hanem számos más csoport esetén is gondolni kell az elégtelen tápanyag-ellátottságra. Például:

  • diétázók, fogyókúrázók, vegán érendet követők, akik a kívánt testtömeg elérése érdekében drasztikus, esetleg szélsőséges étrendeket követnek, amelyekből fontos tápanyagok, vitaminok és nyomelemek hiányoznak;

  • idősebb korú személyeknél csökken az ízérzékelés és az étvágy, romlik a táplálékok felszívódási hatékonysága, valamint krónikus betegségek nehezíthetik a táplálékfelvételt;

  • krónikus megbetegedések esetén (például daganatok, gyomor- és bélbetegségek, szív- és érrendszert érintő problémák, idegrendszeri gondok, nyelési és rágási nehezítettség, különböző kezelések, műtétek miatti éhezés);

  • akut megbetegedések esetén (például súlyos hányás, hasmenés, láz, égés, szepszis)

  • kórházban tartózkodás során, ha az étkezés nem megfelelő a beteg számára, például hideg, ízetlen, kevés, rossz minőségű étel, nem a megszokott időben történő étkezés stb.;

  • a várandós kismamák szervezete több jó minőségű tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot igényel, mint terhesség előtt, hogy a méhben egészséges magzat fejlődhessen, szervezete felkészüljön a kihordásra, szülésre és a későbbi szoptatásra;

  • a csecsemők és kisgyermekek fokozott tápanyagigénnyel rendelkeznek, mely nélkülözhetetlen az egészséges és megfelelő ütemű fejlődésükhöz és növekedésükhöz. Alultápláltság esetén nem csupán fizikai, hanem szellemi fejlődésük és teljesítőképességük is károsodhat;

  • az alkoholisták, a drogfüggők, a hajléktalanok az esetek döntő többségében elhanyagolják a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozást.

Meglepő, de a túlsúlyosak is lehetnek alultápláltak

A közhiedelemmel ellentétben nem csupán a klinikailag egyértelmű, alacsony testtömegű, anorexiás betegek lehetnek alultápláltak, hanem a túlsúlyos emberek is szenvedhetnek rejtett malnutrícióban. Az ő esetükben egy vagy többféle tápanyag relatív hiánya léphet fel (ezt nevezik minőségi éhezésnek), amelynek oka többek között az egyoldalú táplálkozás lehet.

Hogyan ismerhető fel?

A diagnózis felállítása általában valamilyen orvosi vagy kórházi ellátás alapján történik, hiszen sokszor ránézésre nem egyértelmű az alultápláltság ténye. Az alultáplált személyek közel fele nem is tud arról, hogy valamilyen tápanyaghiányban szenved. Akkor fordul orvoshoz, ha hirtelen fogyást, rosszullétet tapasztal, de akadnak olyanok is, akik nem mennek szakemberhez, hiszen örülnek egy kis fogyásnak.

Ezt olvasta már? Miért kell kezelni az elhízást?

Az alábbi tünetek utalhatnak alultápláltságra:

  • csökkenő testtömeg,

  • fáradékonyság, levertség,

  • depresszió,

  • csökkent életkedv, érdektelenség,

  • inaktivitás,

  • megváltozott személyiség.

Ezek a tünetek lassan és fokozatosan alakulnak ki. Az alultápláltság kezelése önmagában is szükséges lenne, de általában akkor válik egyértelművé, amikor valamilyen társbetegség kezelése történik.

Táplálásterápia: kulcs az alultápláltság kezelésére

Kórházi dietetikusok az orvosokkal egyeztetve állítják össze az egyénre szabott étrendet, és meghatározzák, pontosan milyen táplálásterápia szükséges személyre szabottan a beteg számára, figyelembe véve az adott társbetegsége(ke)t, a szükséges kezeléseket, és a beteg állapotát.

A táplálásterápia formái

  1. Együttműködő beteg számára elegendő lehet a javasolt, tápanyagban és energiában gazdag étrend pontos betartása (dietoterápia).

  2. Ha indokolt, akkor különböző orvosi gyógytápszerek (por vagy folyadék formájában) adásával lehet kiegészíteni az étrendet, amely fogyasztása történhet szájon keresztül, iható formában, vagy szondán keresztül, közvetlenül az emésztőrendszerbe vezetve (enterális táplálás).

A gyógytápszerek összetétele sokféle lehet, amelyekkel sok más táplálkozási igényt is ki lehet elégíteni, mint például gluténérzékenység, laktózintolerancia, cukorbetegség stb. A tápszereknek magas az energia- és tápanyagtartalma, továbbá vitamin- és ásványianyag-összetétele igazodik a napi szükséglethez.

Az alultápláltság gyógyítása, és a testtömeg normalizálása lassú folyamat, hosszú távon kitartást, türelmet és együttműködést igényel a beteg részéről.

Nagyon fontos (lenne) a betegek szűrése, időben történő, korai felismerése már a háziorvosi körzetben is, hiszen ezzel javítható lenne a betegek (és a társadalom) életminősége, és az élethossza, valamint csökkenthető lenne a kórházi kezelések száma és költsége.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.