• A cukorfogyasztás állandósítja az éhségérzést!

        Szerző:
        WEBBeteg

        A cukor és más szénhidrátok tehetők felelőssé az agyban található, étvágyunk szabályozásáért felelős sejtek gyorsabb elöregedéséért. A folyamat következménye: éhség és túlsúlyosság - ahogy arról a "Nature" című tudományos folyóirat is beszámolt.

        Éveink szaporodásával az étvágyunk kordában tartásáért is felelős sejtek, folyamatosan elöregednek és elhalnak. A természetes folyamatot a sok cukor- és szénhidrátfogyasztás jelentősen felgyorsíthatja, s mivel étvágyunknak a szükséges sejtek híján nincs ami megálljt parancsoljon, megnő a túlsúlyosság kialakulásának kockázata.

        Hirdetések

        Zane Andrews, az ausztráliai Monash Egyetem kutatója, az agy által kibocsátott éhségszignálok, és az étvágyszabályozás összefüggéseinek elemzésekor fedezte fel, hogy bizonyos táplálékok különösen gyorsan felboríthatják szervezetünk éhségérzetének természetes szabályozását, és a kiegyensúlyozottságot az állandósult bevitelre ösztönző inger válthatja fel.

        - A jelenség egyenes arányú - mondja az ausztrál endokrinológus -, minél több cukort és szénhidrátot fogyaszt valaki, annál több, az étvágyszabályozásért felelős sejt pusztul el, s következésképpen a folyamat előrehaladásától függően, annál több élelmet vesz magához.

        A kutató szerint a legkritikusabbnak a 25 és az 50 év közötti életkor tekinthető.

        Nincs jóllakottság-érzés

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Üres gyomor esetében, a ghrelin nevű hormon éhségérzetről küld jelzést az agyba. Egy kielégítő mennyiségű táplálékot tartalmazó étkezés után, a POMC elnevezésű idegsejtek is bekapcsolódnak a folyamatba azzal, hogy a jóllakottság érzését jelentik agyunknak.

        A cukor és szénhidrátok által azonban megbontott mechanizmus következtében, a jóllakottság-jelzés elmarad, s egyáltalán nem tudjuk megítélni, hogy mennyire vagyunk telítettek akkor sem, ha már a szükséges táplálékmennyiség többszörösét is vettük magunkhoz.

        A kontroll szempontjából elengedhetetlen sejtek elhalásában látja Zane Andrews annak az okát, hogy a középkort elérve, miért hízik meg hirtelen olyan sok ember.

        Ez a jelenség az előző két-három évtized óta még erősebben tapasztalható, mivel ez idő alatt étrendünkben jelentősen nőtt a szénhidrát és cukor mennyisége.

        (WEBBeteg; Forrás: focus.de, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Egészségünk biztosítása

        Generali Biztosító

        Az egészségbiztosítást érdemes már akkor megkötni, amikor egészségesek vagyunk. (x)

        A helyes fogápolás

        Anaftin Baby

        Gondoskodjon idejében a helyes fogápolási szokások kialakításáról! (x)

        Tények és tévhitek a szénhidrátokról

        Számtalan olyan diétáról olvashatunk manapság, amelyben kisebb-nagyobb mértékben száműznünk kell étrendünkből a szénhidrátokat....

        Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel...

        A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden...

        1 evőkanál étolaj egyenlő 5 alma?...

        Már mindenki hallott arról az általános tényről, hogy nem szabad túlzásba vinni egyik élelmiszer fogyasztását sem, mert ezzel rengeteg...

        Tej és tejtermékek: Ön tudta?

        A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt...

        Időskori táplálkozás

        Ahogy idősödik az ember, úgy nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is bekövetkeznek, ami hatással van a táplálkozásra is.

        Az energiamentes édesítőszerek...

        Az utóbbi évtizedben egyre jobban elterjedt a kalóriamentes és alacsony kalóriatartalmú (ún. nemnutritív) édesítőszerek alkalmazása mind...

        Cink: miért van rá szükség?

        Cinket csekély mennyiségben ajánlott fogyasztani, de mégis elengedhetetlen szervezetünk működéséhez. Melyek a kedvező élettani hatásai?

        A vitaminhiány okozta hajhullás

        Ha valakinek hullik a haja, természetes, hogy tudni akarja az okát. Ezek azonban nagyon különbözőek és sokrétűek lehetnek, éppen ezért...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA