Miért éppen a cikória?

Ételérzekenység
megjelent:

A sokféleképpen hasznosítható növény ma reneszánszát éli, s nem hiányozhat az egészségesen táplálkozók asztaláról.

Erősen megosztó növény a cikória, amelyet szinte mindenki ismer, hiszen a mai felnőttek gyermekkorából nem hiányozhatott a reggeli étkezésekkor kínált cikória kávé. Egyesek immár hallani nem akarnak róla, elég volt akkor (esetleg kakaó híján) meginni a cikória kávét, más pedig alig várja, hogy újra és újra találkozzon a gyermekkor ízeivel.

Tehát tényleg sokan ismerjük, míg általában nem tudjuk, milyen rengeteg jó tulajdonsága van a növénynek, nem véletlenül válik névadóvá manapság az egészséges táplálkozást hirdető büfék, éttermek körében.

A cikória sokféleképpen hasznosítható növény: vastagabb gyökeréből készül az így vagy úgy, de mégis feledhetetlen pótkávé, ami természetesen koffeinmentes. Levelei felhasználásával változatosabbá tehetjük ételeinket, hiszen készíthetünk belőle salátákat, süthetjük csőben, vagy egyszerűen dinsztelhetjük, de kiváló rakott ételekhez – sokan azonban nehezen barátkoznak meg vele kesernyés íze miatt.

Ma már sokkal könnyebben beszerezhető a cikória, áruházak salátapultjain, esetleg zöldségesnél tudjuk megvásárolni. A cikória főidénye novembertől márciusig tart, tehát éppen akkor halmoz el minket vitaminokkal, ásványi anyagokkal, amikor a szerényebbé válik a zöldség- és gyümölcskínálat. Főleg Franciaországban és Belgiumban kedvelt növény, úgyis emlegetik, mint a legbelgább zöldség, vagy hívják belga endíviának is.

A növényről bátran állíthatjuk, hogy az egészséges táplálkozás egyik megtestesítője. Magas az inulin tartalma, vagyis vízben oldódó rost tartalma, antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Kedvező táplálkozás-élettani tulajdonságai miatt az olyan gyakori ételérzékenységekben is fogyasztható, mint a laktóz intolerancia, fruktóz malabszorpció, hisztamin érzékenység. Ez utóbbi esetben azok is bátran kávézhatnak, akik egyébként nem ihatnának kávét hisztamin intoleranciájuk miatt.

A cikóra az 1600-es évektől ismert és széles körben használt gyógynövény, kezdetben máj- és epepanaszok kezelésére, húgyúti fertőzések kezelésére használták, sőt: élelmezési tulajdonságait is kihasználták, ugyanis a növény rügyeit savanyúságként, virágát és levelét salátaként fogyasztották. A porított, majd pörkölt gyökerét pedig pótkávéként használták fel.

A történelmi múlttal bíró cikória ma egyre inkább reneszánszát éli, s nem hiányozhat az egészségesen táplálkozók élelmiszer repertoárjából.

(etelerzekenyseg.hu)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.