• Miért éppen a cikória?

        Szerző:
        WEBBeteg

        A sokféleképpen hasznosítható növény ma reneszánszát éli, s nem hiányozhat az egészségesen táplálkozók asztaláról.

        3 tipp a kiegyensúlyozottabb életmódra való áttéréshez

        Ha szeretnénk egy kicsivel jobban érezni magunkat a bőrünkben, fittebbek, kiegyensúlyozottabbak akarunk lenni vagy megszabadulni egy-két plusz kilótól, nem kell az egész kamra tartalmát a kukába dobni, elég csupán, ha egy-két alapanyagot cserélünk valami újra.
        3 tipp a kiegyensúlyozottabb életmódra való áttéréshez>>

        Erősen megosztó növény a cikória, amelyet szinte mindenki ismer, hiszen a mai felnőttek gyermekkorából nem hiányozhatott a reggeli étkezésekkor kínált cikória kávé. Egyesek immár hallani nem akarnak róla, elég volt akkor (esetleg kakaó híján) meginni a cikória kávét, más pedig alig várja, hogy újra és újra találkozzon a gyermekkor ízeivel.

        Tehát tényleg sokan ismerjük, míg általában nem tudjuk, milyen rengeteg jó tulajdonsága van a növénynek, nem véletlenül válik névadóvá manapság az egészséges táplálkozást hirdető büfék, éttermek körében.

        A cikória sokféleképpen hasznosítható növény: vastagabb gyökeréből készül az így vagy úgy, de mégis feledhetetlen pótkávé, ami természetesen koffeinmentes. Levelei felhasználásával változatosabbá tehetjük ételeinket, hiszen készíthetünk belőle salátákat, süthetjük csőben, vagy egyszerűen dinsztelhetjük, de kiváló rakott ételekhez – sokan azonban nehezen barátkoznak meg vele kesernyés íze miatt.

        Hirdetések

        Ma már sokkal könnyebben beszerezhető a cikória, áruházak salátapultjain, esetleg zöldségesnél tudjuk megvásárolni. A cikória főidénye novembertől márciusig tart, tehát éppen akkor halmoz el minket vitaminokkal, ásványi anyagokkal, amikor a szerényebbé válik a zöldség- és gyümölcskínálat.  Főleg Franciaországban és Belgiumban kedvelt növény, úgyis emlegetik, mint a legbelgább zöldség, vagy hívják belga endíviának is.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A növényről bátran állíthatjuk, hogy az egészséges táplálkozás egyik megtestesítője. Magas az inulin tartalma, vagyis vízben oldódó rost tartalma, antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Kedvező táplálkozás-élettani tulajdonságai miatt az olyan gyakori ételérzékenységekben is fogyasztható, mint a laktóz intolerancia, fruktóz malabszorpció, hisztamin érzékenység. Ez utóbbi esetben azok is bátran kávézhatnak, akik  egyébként nem ihatnának kávét hisztamin intoleranciájuk miatt.

        A cikóra az 1600-es évektől ismert és széles körben használt gyógynövény, kezdetben máj- és epepanaszok kezelésére, húgyúti fertőzések kezelésére használták, sőt: élelmezési tulajdonságait is kihasználták, ugyanis a növény rügyeit savanyúságként, virágát és levelét salátaként fogyasztották. A porított, majd pörkölt gyökerét pedig pótkávéként használták fel.

        A történelmi múlttal bíró cikória ma egyre inkább reneszánszát éli, s nem hiányozhat az egészségesen táplálkozók élelmiszer repertoárjából.

        (etelerzekenyseg.hu)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Banyapúp - Mit tehetünk?

        Feövenyessy Krisztina

        A mozgásszegény életmódnak köszönhetően bárkinél és bármikor kialakulhat.

        Életmódváltás 50 felett

        Curves

        A változókor minden nőt érint, de nem mindenki éli meg kellemetlenül a tüneteket. (x)

        Antioxidánsok, szabadgyökök és a...

        A hibátlan bőr, az egészséges haj és köröm nagyrészt adottság, azonban életmódunkkal mi is sokat tehetünk megőrzéséért. És bár...

        Természetes és szintetikus vitamin - Nem...

        Néhány alapvető fontosságú dologról sosem hallunk a szintetikus vitaminok reklámhirdetéseiben, pedig sok embert érdekelne bizonyára az a...

        Menopauza: alternatív kezelési módok

        Számos alternatív kezelési módot ismernek a menopauza tüneteinek enyhítésére, ezek közül néhány hatását már tudományosan is...

        A kínai étterem szindróma avagy a...

        Az egyik legismertebb élelmiszer-adalékanyag az E621, a nátrium-glutamát, amelyet a gyártók ízfokozás gyanánt adnak a termékekhez....

        Mit kell tudni a táplálásterápiákról?

        Amíg a táplálkozás egy egészséges embernél általában tudatos, belső indíttatás által vezérelt (például éhség), élvezettel teli...

        Fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatos...

        Van néhány olyan állítás a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatosan, amik a köztudatban sajnos igen elterjedtek, emiatt számos nő fél a...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA