Egészséges a vörös húsok és a belsőségek fogyasztása?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

Szervezetünknek szüksége van fehérjékre ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön, növekedjen és működjön.

Fehérjékből épülnek fel a sejtjeink, az izmaink (izomsejt), a bőrünk, a hajszálaink (kollagén), szerepük van a légzésben, az enzimek, a hormonok és az örökítő anyagok (például DNS) felépítésében. Létfontosságú, hogy étkezéseink során megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasszunk, amelyek lebontásából aminosavak keletkeznek, és ezeket az aminosavakat használja fel testünk saját fehérjéi képzéséhez.

Milyen forrásból származhatnak a táplálék fehérjék?

Elsősorban húsok formájában vesszük magunkhoz a fehérjét, de egyes növényeknek is magas a fehérjetartalma (például szója, hüvelyesek). A szervezetünk számára nélkülözhetetlen, esszenciális fehérjéket (amelyek előállítására képtelenek vagyunk) húsok fogyasztásával fedezhetjük teljes mértékben. Általuk teljes értékű, jó biológiai értékű és kiválóan hasznosuló fehérjékhez jutunk, valamint gazdag vitamin- és ásványi anyag-tartalommal is rendelkeznek.

Vörös hús: a szívbetegség és a rák kockázatát növeli

A vörös húsok vagy a hústermékek fogyasztása növeli a halálozás kockázatát, a fehér húsok fogyasztása viszont csökkenti, derítette ki egy 10 éven át végzett amerikai vizsgálat. Vörös hús: a szívbetegség és a rák kockázatát növeli

A vörös húsok csoportjába tartozik a sertéshús, a marhahús, a juhhús, a lóhús és a vadhúsok. Néhány évtizeddel ezelőtt egészségtelenebbnek tartották ennek a típusú húsnak a fogyasztását, mint a fehér húsét. Mára azonban már elfogadott az a tény, ha zsírszegény, reform konyhatechnológia szerint készítik el ezeket a húsételeket, akkor semmivel sem egészségtelenebb a fogyasztásuk, mint a fehér húsoké (például baromfi, hal, nyúl). A vörös húsok jellemzően magasabb telített zsírsav-tartalommal rendelkeznek (habár ez nemcsak a fajok között, hanem az állat egyes testrészei között is eltérő lehet), valamint magasabb a koleszterintartalmuk is. Emiatt kevésbé ajánlott a vörös húsok fogyasztása azon betegek számára, akik magas koleszterin-értékekkel rendelkeznek. Nem elhanyagolható az a tény, miszerint a B12-vitamint csak állati termékek (hús, tej, tojás) révén juttathatunk be a szervezetünkbe. B12 és B6-vitamin egyaránt nagy mennyiségben van jelen a vörös húsokban. Az ásványi anyagok közül pedig kiemelendő a vastartalom, amely a vörös húsok színét is adja, valamint a cinktartalmuk is jelentős. Ezek a húsból felszívódva kiválóan hasznosulnak szervezetünkben, szemben a növényi eredetű vassal.

A belsőségek közül a legértékesebb táplálékunk a máj, hiszen nagyon gazdag forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Fogyasztását azonban nem ajánlatos túlzásba vinni magas koleszterin-, és A-vitamin-tartalma miatt, 2 hetente egyszer javasolt enni. A szív, a tüdő, a velő és a vese koleszterintartalma sajnos még magasabb, mint a májé, rendszeres fogyasztásukat mellőzzük.

A vörös húsok fogyasztása egyáltalán nem egészségtelen, de figyeljünk arra, hogy főzés előtt lehetőleg távolítsuk el a látható zsírréteget, továbbá zsírszegény sütési móddal készítsük el őket, használjunk teflonserpenyőt, kuktát, vagy cserépedényt, grillezhetjük, pároljuk vagy főzve tálaljuk. Kerüljük a panírozott „rántott húst”, a bő zsírban sült pecsenyét. Itt is helytálló az a mondás, miszerint mindent lehet enni, de csakis mértékkel, odafigyelve az étel helyes elkészítésre és a mértéktartó mennyiségre.

Lásd még Növeli-e a vörös hús fogyasztása a diabétesz kockázatát?

(WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.