• Táplálkozási tények és tévhitek magas vérnyomás esetén

        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Szerző:
        WEBBeteg

        Magas vérnyomással (hipertóniával) rendelkező betegek gyógyító terápiája általában a gyógyszeres kezelés, de emellett szükség van életmódbeli változtatásokra egyaránt, amellyel a rizikófaktorok csökkenthetőek. Ilyen, táplálkozással befolyásolható rizikófaktorok például az elhízás, az emelkedett vérzsír-értékek, a magas sófogyasztás, illetve a hiányos kálium, magnézium és kalcium bevitel.

        Néhány tény és tévhit a magas vérnyomásban szenvedő betegek helyes étrendjéről:

        1. „Csökkentenem kell a só fogyasztását, hogy alacsonyabb legyen a vérnyomásom” – tény.

        A sóban megtalálható nátrium felelős lehet a magas vérnyomás kialakulásáért. A nátriumszegény diéta elősegíti a vérnyomás alacsony szinten való tartását, valamint hozzájárul egyes gyógyszerek (például értágítók, ACE-gátlók és béta-receptor blokkolók) hatékonyságának növeléséhez. A konyhasóban szegény étrend összeállítása nem könnyű feladat, hiszen nem csak az ételek utólagos sózását kell kerülni, hanem már a főzés során is célszerű kevesebbet adagolni belőle az ételekhez. Mindemellett a sóval ízesített, és tartós élelmiszereket is kerülni kell, például a konzerveket, húskészítményeket, ételízesítőket, sajtokat, sós rágcsálnivalókat, péksüteményeket, savanyított termékeket, félkész- és készételeket. A kenyérnek is magas a sótartalma, ezért abból legfeljebb napi 150-200 gramm mennyiség ajánlott. A javasolt napi nátriumbevitel a betegek számára 2500-3000 mg. Mindennapi használatra az általános só helyett a nátriumcsökkentett termékek javasoltak. A nátrium mennyiségének csökkentése mellett figyelemmel kell lenni arra, hogy bizonyos ásványi anyagok (kálium, kalcium, magnézium) beviteli mennyisége kielégítő legyen, hiszen ezek megfelelő arányban elősegítik az optimális vérnyomás értékek megtartását.

        Hirdetések

        2. „Ha leadok pár kiló felesleget, csökkenni fog a vérnyomásom” – tény.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Az elhízottak több mint 60%-ánál alakul ki a magas vérnyomásos megbetegedés. Az egészséges testtömeg elérésével és megtartásával kimutathatóan és jelentősen csökkenhet a vérnyomás – akár annyira is, hogy szükségtelenné válik a gyógyszeres kezelés. Az energiaszegény étrend biztosítása érdekében kerülni kell az „üres kalóriákat”, vagyis az egyszerű szénhidrátok (például cukor, finomított búzaliszt), és a zsírban gazdag ételek és italok fogyasztását. Helyette fontos az élelmi rostok mennyiségének növelése zöldségek, gyümölcsök, és teljes kiőrlésű gabonaipari termékek formájában. A fogyókúra akkor helyes, ha a diéta mellett megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás is társul mellé. Napi fél óra intenzív mozgás erősen ajánlott a magas vérnyomás csökkentése érdekében, amely lehet kezdetben séta, könnyű tornagyakorlatok, kerékpározás, majd fokozatosan terhelve a szervezetet, át lehet térni nehezebb mozgásformákra is.

        3. Az alkohol nem befolyásolja a vérnyomást – tévhit.

        Hipertónia fennállása esetén korlátozni kell a mértéktelen alkoholfogyasztást, még egy pohár sör is megemelheti az értékeket.

        4. „A tengeri halak fogyasztása jó hatással van a vérnyomásomra” – tény.

        A tengeri halakban megtalálható telítetlen omega-3 zsírsavaknak tulajdonítható ez a jótékony hatás. A telítetlen zsírsavak előfordulnak növényi olajokban is (például olívaolaj, lenmagolaj), amelyek szintén kardioprotektív tulajdonsággal rendelkeznek. Ha a telített zsírokat tartalmazó sertészsír helyett a sütés-főzés során olívaolajat használunk, máris sokat tettünk a hipertónia ellen.

        Magas vérnyomás: Mit ehet, és mit kerüljön el? 

        A túlsúly leadása mellett a megfelelő, egészséges étrend betartása hozzájárulhat a magas vérnyomás kordában tartásához. A helytelen étkezési szokásokon lehet változtatni. Az első és legfontosabb lépés a sófogyasztás korlátozása kell, hogy legyen. Ez nem csupán azoknak tesz jót, akiknek főként a só okozza a magas vérnyomását, hanem valamennyi magas vérnyomású páciensnek a javára válik. A magas vérnyomás csökkentését szolgáló tabletták szedése mellett, sószegény ételek fogyasztása ajánlott. Magas vérnyomás: Mit ehet, és mit kerüljön el?>>

        (WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Mi az a divertikulózis?

        Dr. Mármarosi István

        Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

        Látászavar, szédülés?

        Dr. Kapocsi Judit

        A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

        Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával

        Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.

        Táplálkozási trendek: holnap és ma

        A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

        A szelénhiány négy tünete

        Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?

        Néhány gondolat a fűszerekről

        A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást.

        A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

        Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

        Thai ízek - Étkezési trendek

        Míg régen az olasz konyha volt a legfelkapottabb, legkedveltebb a magyarok körében, a mai fiatalok inkább a thai konyha különleges ízeit kedvelik. A thai konyha nemcsak a bőséges zöldséghasználat miatt egészséges, de mivel magas hőmérsékleten csak rövid ideig hőkezelik az ételeket, sokkal több vitamin és ásványi anyag marad meg bennük.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA