• A rendszertelenül étkezők nagyrésze fiatal

        Szerző:
        WEBBeteg

        A legtöbben otthon készített ételt fogyasztunk, nem túl változatos a táplálkozásunk, de szívesen kipróbálunk új recepteket – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából, amelyet a cég a WEBBeteg egészségportál megbízásából készített.

        A magyar lakosság táplálkozási, étkezési szokásait vizsgáló felmérés szerint a megkérdezettek nagy része a napi háromszori étkezést követi (56%), a naponta ötszöri étkezők aránya 25%, és ez utóbbiak jelentős része nő. A válaszadók 19%-a ugyanakkor teljesen rendszertelenül étkezik, ezen belül is jellemzően a 35 év alattiak (25%).

        Déli főétkezés: inkább a nők viszik otthonról az ebédet

        A válaszadók átlagosan 44%-a érzi változatosnak étkezését és az életkor előrehaladtával nő azok aránya, akik ezt valóban így gondolják, míg leginkább a fiatalabb érzik a változatosság hiányát.

        A jövedelem növekedésével párhuzamosan emelkedik az étkezésüket változatosnak tartók aránya, és hasonlóan vélekednek a naponta ötször étkezők is.

        Hirdetések

        A felmérésben résztvevők 3%-a boltban vásárolt hideg ételt, 8%-a rendelt ételt, 73%-uk pedig otthon készült meleg ételt fogyaszt ebédre. Azok körében, akik boltban vásárolt hideg ételt fogyasztanak vagy teljesen változó, hogy épp milyen formában étkeznek, az átlagosnál alacsonyabb az étkezésüket változatosnak gondolók aránya.

          

        A nőkre inkább (78%), a férfiakra kevésbé (67%) jellemző az otthon főzött étel főétkezésként való fogyasztása, a korral pedig nő azok aránya, akik főfogásként otthon készített ételt esznek (az 55 év felettiek 85%-a teszi ezt). Nem meglepő adat, hogy a nagyvárosokban, megyeszékhelyen élők között a legmagasabb az ételt rendelők aránya (16%).

        Az idősebbek is nyitottak az új receptekre

        Helyes táplálkozás - de hogyan?

        Az egészséges táplálkozás sosem lehet egyoldalú, hiszen szervezetünknek számos vitaminra, nyomelemre, zsírsavra van szüksége. Összeszedtük, mi mindent kell étrendjükbe iktatni, ha étkezéseikkel egészségüket akarják szolgálni.

        A megkérdezettek 20%-a általában recept alapján, míg a többség (63%) saját kútfőből főz, de általában jellemző rájuk, hogy szívesen kipróbálnak új recepteket is.

        Az életkor előrehaladtával csökken azok aránya, akik általában recept alapján és nő azoké, akik legtöbbször saját kútfőből főznek. Érdekesség, hogy a saját receptet követők körében az átlagosnál magasabb azok aránya, akik változatosnak is érzik étkezésüket.

        A receptek keresése döntően az interneten történik (65%), és a netes keresgélés különösen a fiatalokra jellemző (76%), de az idősebbek fele is szívesen böngész ilyen céllal a világhálón.

        Ahhoz, hogy egy „kinézett” recept sikeres legyen, nagyon fontos a fogyasztók visszajelzése alapján, hogy abban minden lépés, részletesen, a kezdők számára is érthető módon legyen leírva (5-ös skálán mérve átlag 3,99-es osztályzat). Hasznos lehet, ha a végeredményt kép is illusztrálja (3,52), és sokak számára már az sem elhanyagolandó szempont, hogy a recept kategorizálva van különböző diétáknak megfelelően (3,17).

        A kutatásról

        A kutatásról A kutatás online kérdőíves módszerrel 2014 februárjában zajlott, összesen 504 ember részvételével. A válaszadók 47%-a férfi, 53%-a nő volt, életkor alapján 33%-uk legfeljebb 35 éves, 36%-uk 36-55 év közötti lakos, míg 33%-uk ennél idősebb. A minta összetétele régió, településtípus alapján vegyes, életkor-nem alapján súlyozottan reprezentálja a felnőtt lakosságot.

        (Szinapszis Kft.)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Látászavar, szédülés?

        Dr. Kapocsi Judit

        A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

        Gyümölcsök és puffadás

        Dr. Hidvégi Edit

        Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

        Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával

        Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.

        Táplálkozási trendek: holnap és ma

        A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

        A szelénhiány négy tünete

        Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?

        Néhány gondolat a fűszerekről

        A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást.

        A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

        Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

        Thai ízek - Étkezési trendek

        Míg régen az olasz konyha volt a legfelkapottabb, legkedveltebb a magyarok körében, a mai fiatalok inkább a thai konyha különleges ízeit kedvelik. A thai konyha nemcsak a bőséges zöldséghasználat miatt egészséges, de mivel magas hőmérsékleten csak rövid ideig hőkezelik az ételeket, sokkal több vitamin és ásványi anyag marad meg bennük.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA