Mivel helyettesíthetjük a tiltott ételeket?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

Ha táplálékallergiában vagy táplálékintoleranciában szenvedünk, elsődleges szempont egy olyan terápia tartása, amellyel a tüneteket előidéző élelmi anyagokat, élelmiszereket vagy adalékanyagokat elkerülhetjük. Az élelmiszerek pontos összetevőit megtalálhatják a betegek a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankban.

Ételallergia már csecsemőkorban is - Milyen tünetek utalnak rá?

Ételallergiás panaszok már csecsemőkortól, tápszeres és anyatejes babáknál egyaránt jelentkezhetnek. Milyen tünetek esetén gondoljunk ételallergiára? Mikor forduljunk orvoshoz? - erről kérdeztük dr. Hidvégi Edit gyermekgasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát. Ételallergia már csecsemőkorban is - Milyen tünetek utalnak rá?>>

Állati eredetű alapanyagok közül panaszt okozhat többek között a tehéntej, a tojás, a húsok, a halak és a tenger gyümölcsei. Tehéntejfehérje-allergiában el kell hagyni az étrendből a tehén-, a kecske- és a juhtejet, és az ezekből készült tejtermékeket, a tejet tartalmazó élelmiszeripari termékeket, és keresztreakció miatt a marhahúsokat is. Helyettük választhatóak növényi tejek, például kókusztej, mandulatej, szójatej, rizstej zabtej, tejföl helyettesítésére házi tejfölt készíthetünk olajos magvakból. Laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység, laktáz enzim hiánya) esetén laktózmentes tejet és tejtermékeket kell választani.

A tojásérzékenyek nem fogyaszthatják a tojássárgáját és a fehérjét sem. Keresztreakció is felléphet, ha szárnyas húst fogyaszt a beteg, így ezeket is kerülni kell tünetek jelentkezése esetén. A tojás helyettesítésére kiváló a tojáshelyettesítő por, ugyanakkor tejfehérje érzékenyek ezt nem alkalmazhatják. A durumlisztből készült tészták nem tartalmaznak tojást, így ezek beilleszthetőek az étrendbe.

Keresztreakciók - Mit ne együnk?

A keresztreakció egy allergén-specifikus jelenség, mely légúti allergia esetén különböző, főleg növényi eredetű ételek fogyasztásakor jelentkezhet. A keresztreakció törzsfejlődéstanilag távoli növényfajok esetében is előfordulhat. Keresztreakciók - Mit ne együnk?>>

A húsok közül erősebb allergén a hal, a csirke-, a sertés- és a marhahús. Kevésbé allergizál a pulykahús és a nyúlhús. Halallergia fennállása esetén egész életen át tartó diétát kell tartani, amely során a halat teljesen ki kell iktatni az étrendből. Nagyfokú húsallergia esetén zöldségekkel, szójával, és tejtermékekkel pótolhatjuk a húst.

A növényi eredetű anyagok közül hazánkban a leggyakoribb a szójaérzékenység. A szójafehérjét számos termékben felhasználják, például húskészítményekben, tejdesszertekben, pékárukban, édességekben és csecsemőtápszerekben, ezért az összetevőket és a hivatalos listát figyelve az adott terméket nem szabad fogyasztani.

Az olajos magvak közül a legerősebb allergén a földimogyoró. Elkerülő étrendje teljes életre szól, mely során a müzliféléket, magkeverékeket, süteményeket, csokoládékat, stb. is ki kell iktatni. Allergia lehetséges mandulára, dióra, szezámmagra, pisztáciára, és mákra is.

Gabonafélék fehérjéire is lehetünk allergiásak, amely diétája lehet időleges, vagy hosszú távú. A lisztérzékenységgel ellentétben nem feltétlenül kell minden gabonát egy teljes életre kiiktatni. Kerülni kell többek között a búzalisztből készült pékárukat, a búzasört, az édességeket, kekszeket, tésztákat, készételeket, gabonapelyheket, búzadarát, a korpát és a rozst is. Válasszunk helyette rizslisztet, és abból készült termékeket, magvak lisztjét, szójalisztet, kukorica- és burgonyakeményítőt.

Az allergiát kiváltó zöldségeket és gyümölcsöket ki kell iktatni az étrendből, és más gyümölcs- és zöldségfélét fogyasszunk helyettük.

(WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)

Cikkajánló

Ételallergia
Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.