• Mivel helyettesíthetjük a tiltott ételeket?

        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Szerző:
        WEBBeteg

        Ha táplálékallergiában vagy táplálékintoleranciában szenvedünk, elsődleges szempont egy olyan terápia tartása, amellyel a tüneteket előidéző élelmi anyagokat, élelmiszereket vagy adalékanyagokat elkerülhetjük. Az élelmiszerek pontos összetevőit megtalálhatják a betegek a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankban.

        Ételallergia már csecsemőkorban is - Milyen tünetek utalnak rá?

        Ételallergiás panaszok már csecsemőkortól, tápszeres és anyatejes babáknál egyaránt jelentkezhetnek. Milyen tünetek esetén gondoljunk ételallergiára? Mikor forduljunk orvoshoz? - erről kérdeztük dr. Hidvégi Edit gyermekgasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát. Ételallergia már csecsemőkorban is - Milyen tünetek utalnak rá?>>

        Állati eredetű alapanyagok közül panaszt okozhat többek között a tehéntej, a tojás, a húsok, a halak és a tenger gyümölcsei. Tehéntejfehérje-allergiában el kell hagyni az étrendből a tehén-, a kecske- és a juhtejet, és az ezekből készült tejtermékeket, a tejet tartalmazó élelmiszeripari termékeket, és keresztreakció miatt a marhahúsokat is. Helyettük választhatóak növényi tejek, például kókusztej, mandulatej, szójatej, rizstej zabtej, tejföl helyettesítésére házi tejfölt készíthetünk olajos magvakból. Laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység, laktáz enzim hiánya) esetén laktózmentes tejet és tejtermékeket kell választani.

        A tojásérzékenyek nem fogyaszthatják a tojássárgáját és a fehérjét sem. Keresztreakció is felléphet, ha szárnyas húst fogyaszt a beteg, így ezeket is kerülni kell tünetek jelentkezése esetén. A tojás helyettesítésére kiváló a tojáshelyettesítő por, ugyanakkor tejfehérje érzékenyek ezt nem alkalmazhatják. A durumlisztből készült tészták nem tartalmaznak tojást, így ezek beilleszthetőek az étrendbe.

        Hirdetések
        Keresztreakciók - Mit ne együnk?

        A keresztreakció egy allergén-specifikus jelenség, mely légúti allergia esetén különböző, főleg növényi eredetű ételek fogyasztásakor jelentkezhet. A keresztreakció törzsfejlődéstanilag távoli növényfajok esetében is előfordulhat. Keresztreakciók - Mit ne együnk?>>

        A húsok közül erősebb allergén a hal, a csirke-, a sertés- és a marhahús. Kevésbé allergizál a pulykahús és a nyúlhús. Halallergia fennállása esetén egész életen át tartó diétát kell tartani, amely során a halat teljesen ki kell iktatni az étrendből. Nagyfokú húsallergia esetén zöldségekkel, szójával, és tejtermékekkel pótolhatjuk a húst.

        A növényi eredetű anyagok közül hazánkban a leggyakoribb a szójaérzékenység. A szójafehérjét számos termékben felhasználják, például húskészítményekben, tejdesszertekben, pékárukban, édességekben és csecsemőtápszerekben, ezért az összetevőket és a hivatalos listát figyelve az adott terméket nem szabad fogyasztani.

        Az olajos magvak közül a legerősebb allergén a földimogyoró. Elkerülő étrendje teljes életre szól, mely során a müzliféléket, magkeverékeket, süteményeket, csokoládékat, stb. is ki kell iktatni. Allergia lehetséges mandulára, dióra, szezámmagra, pisztáciára, és mákra is.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Gabonafélék fehérjéire is lehetünk allergiásak, amely diétája lehet időleges, vagy hosszú távú. A lisztérzékenységgel ellentétben nem feltétlenül kell minden gabonát egy teljes életre kiiktatni. Kerülni kell többek között a búzalisztből készült pékárukat, a búzasört, az édességeket, kekszeket, tésztákat, készételeket, gabonapelyheket, búzadarát, a korpát és a rozst is. Válasszunk helyette rizslisztet, és abból készült termékeket, magvak lisztjét, szójalisztet, kukorica- és burgonyakeményítőt.

        Az allergiát kiváltó zöldségeket és gyümölcsöket ki kell iktatni az étrendből, és más gyümölcs- és zöldségfélét fogyasszunk helyettük.

        (WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Látászavar, szédülés?

        Dr. Kapocsi Judit

        A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

        Gyümölcsök és puffadás

        Dr. Hidvégi Edit

        Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

        Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával

        Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.

        Voksán Virág hipoallergén ételt ad a kutyájának

        A DJ kiskutyájának minőségi ételére ugyanúgy hangsúlyt fektet, mint a sajátjára. Kiko csak csirkefehérje-mentes és hipoallergén ételt kap. A magas hústartalom fontos, de legalább olyan fontos, hogy minél kevesebb búzát, kukoricát és glutént tartalmazzon a kutyatáp, mert ezekre az állatnak nincs igazán szüksége. A csirkehús-allergia gyakori a kutyáknál, ezért a csirkehús etetése az arra érzékeny kutyáknál kerülendő. Emellett a mesterséges adalékanyagok sem tesznek jót az állatoknak.

        Táplálkozási trendek: holnap és ma

        A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

        A szelénhiány négy tünete

        Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?

        Néhány gondolat a fűszerekről

        A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást.

        A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

        Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA