Hogyan csökkenthető étkezéssel a trigliceridszint?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

A táplálékokban és a szervezetünkben jelen lévő zsírok egyik fő alkotóeleme a triglicerid, ami egy glicerinből és zsírsavakból álló vegyület. A testünk zsírraktáraiban és a vérben egyaránt megtalálható, mint energiaszolgáltató vegyület. A vérben keringő trigliceridek mennyisége fontos adat az egészségi állapotunkról, ezért mérése máig rutinvizsgálat a vérvételek során.

A trigliceridek szerepe szervezetünkben

A triglicerideknek a szervezetünkben nagyon fontos szerepük van. A zsírszövetben tárolt trigliceridek biztosítják az energia raktározását, a vér pedig a felhasználás helyére, az izmokhoz, illetve a májhoz szállítja, miközben megtörténik a szénhidrátok (cukor) és a zsírok (trigliceridek) átalakítása. A táplálkozás során bevitt nagymennyiségű szénhidrátból is képes a szervezetünk trigliceridet szintetizálni.

Mi az oka a magas trigliceridszintnek?

A vérben lévő (szérum) triglicerid mennyisége 1,7 mmol/liter (vagy 150 mg/dl) érték alatt számít ideálisnak, a legtöbb laborban is ehhez viszonyítják a kapott eredményt. 1,7 mmol/liter feletti érték esetén emelkedett a triglicerid szintje, 2,26 mmol/liter felett magas, 5,65 mmol/liter felett pedig nagyon magas, vagyis súlyos hypertrigliceridaemia áll fenn. Ennek oka lehet az étrend összetétele (túlzott mértékű zsír-, szénhidrát- és/vagy alkoholfogyasztás), egyes állapotok és betegségek (túlsúly, elhízás, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, hasnyálmirigy-gyulladás, köszvény), valamint a betegségekhez kapcsolódó gyógyszerszedés is eredményezhet magasabb trigliceridszintet (például vérnyomáscsökkentők, hormontartalmú gyógyszerek). 10 mmol/liter felett nagyon súlyos hypertrigliceridaemia áll fenn, melynek hátterében kezelésre szoruló hasnyálmirigy-gyulladás valószínűsíthető.

Mik leehetnek a magas trigliceridszint tünetei?

Az emelkedett trigliceridszintnek (hypertrigliceridaemia) önmagában nincs tünete, viszont kimutatása esetén mihamarabb kardiológiai kivizsgálás szükséges, ugyanis – bár vitatott mértékben, de mindenképpen – kockázatot jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulására.

Milyen étrenddel lehet csökkenteni a trigliceridszintet?

Mire figyeljünk a zsírok kapcsán?

Emelkedett trigliceridszint esetén javasolt csökkenteni a magas zsírtartalmú ételek fogyasztását, azon belül is a telített zsírsavakat tartalmazó triglicerideket, mint például a sertészsír, kacsazsír, libazsír, kókuszzsír, stb.

A napi kalóriabevitel kb. 25%-a származzon zsírokból, egyenletesen elosztva a nap folyamán, ami egy étkezés alkalmával legfeljebb 15 gramm zsírt jelent.

Az ételkészítés során kevesebb állati eredetű zsírt használjunk, részesítsük előnyben a növényi olajokat (pl. olívaolaj, lenmagolaj), amelyek esszenciális, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, ugyanis ezek (elsősorban az omega-3-zsírsavak) bizonyítottan jó hatással vannak a vér trigliceridszintjére.

Magas telítetlenzsír-tartalmuk miatt hetente többször érdemes fogyasztani halakat (például pisztráng, lazac, hering, szardínia, busa, tonhal, hekk).

Mire figyeljünk a szénhidrátok kapcsán?

Az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) ajánlása szerint a trigliceridszintet csökkentő étrend szénhidráttartalma alacsony, hiszen a fölöslegben bevitt szénhidrátból is keletkezik triglicerid.

Az egyszerű szénhidrátok (például kristálycukor, fruktóz, glükóz), finomított lisztből készült pékáruk, gabonafélék és tésztafélék fogyasztását vissza kell szorítani, ugyanis gyorsan lebomlanak és hozzájárulnak a vér magasabb trigliceridszintjéhez.

Érdemes figyelni a termékek címkéjén feltüntetett összetevőket és tápanyagtáblázatokat, amelyekből megtudhatjuk az adott termék egyszerűcukor-tartalmát és zsírtartalmát.

A párolt fehér rizs és a burgonyapüré, sült krumpli gyorsan felszívódó szénhidrátokban gazdag, emiatt kevésbé ajánlott gyakori, nagy mennyiségű fogyasztásuk. A cukrozott üdítőitalok és hozzáadott cukrot tartalmazó gyümölcslevek szomjoltásra nem ajánlottak.

Az étrend alapját a teljes kiőrlésű, finomítatlan gabonafélék és tésztafélék, zöldségek és gyümölcsök adják, hiszen magas rosttartalmuk jó hatással van a vérzsírszintek csökkentésében. A zsíros húsok és felvágottak helyett zsírszegény húsfélék (csirke-, pulykamell) és húskészítmények (pl. sonkafélék, tavaszi felvágott stb.) ajánlottak. Tejtermékek közül a zsírszegény, sovány termékeket válasszuk a boltban. Cukor helyett édesítésre ajánlottak a különböző édesítőszerek, mint például nyírfacukor (xilit) vagy a stevia. (A xilit kutyákra nézve mérgező, ezért házikedvencünket ne engedjük hozzáférni!) Korlátozzuk az alkoholfogyasztást, hiszen az alkohol teljes mellőzése jelentősen csökkenti a trigliceridszintet.

Az ideális testsúly elérése, megtartása és a rendszeres testmozgás is fontos

Törekedjünk az egészségesebb, aktívabb életmódra, a túlsúly leadására, amellyel sokat tehetünk a normális trigliceridszint eléréséért. Csökkentsük az elfogyasztott ételek és adagok mennyiségét, ezáltal kevesebb kalóriát viszünk be szervezetünkbe.

Kövesse orvosa utasításait!

Az emelkedett trigliceridszint számos betegséggel összefüggésbe hozható, de fontos tisztában lenni azzal is, hogy a magas trigliceridszint csak az egyik tényező, emellett egyéb életmódbeli, illetve környezeti hatások is közre játszhatnak azok kialakulásában. Amennyiben vérvételi laboreredményében magasabb trigliceridszint mutatkozik, keresse fel háziorvosát, kezelőorvosát, aki a további kivizsgálásokat, esetleges gyógyszeres kezelését elrendeli. Mielőtt bármilyen étrend-kiegészítő szedése mellett dönt, kérje ki orvosa véleményét!

Tovább

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.