• Kecsketej: laktózérzékenyek is ihatják?

        Szerző:
        WEBBeteg

        Tudta, hogy a kecsketejben több D-vitamin van, mint a tehén tejében? És azt gondolta volna, hogy C- és A-vitaminban is igen gazdag? Folytatjuk tejes sorozatunkat.

        Előző két cikkünkben a tehéntejet vettük górcső alá, most a kecsketej van soron. Megkérdeztük a Semmelweis Egyetem dietetikusát és gyermekorvosát, hogy mondják el véleményüket erről a funkcionális táplálékról.

        Hirdetések

        Tejcukor

        Laktózt, azaz tejcukrot alig valamivel kevesebbet tartalmaz, mint a tehéntej, tehát nem jelent jobb alternatívát számukra. Azt viszont fontos kiemelni, hogy a legtöbb laktózérzékeny fogyaszthat bizonyos mennyiségű tejcukrot, azt azonban ki kell tapasztalnia, hogy mennyit, de jelen esetben mindegy, hogy kecske- vagy tehéntejből származik a tolerálható mennyiség – tudtuk meg Veresné dr. Bálint Mártától, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusától. Valamivel kevesebb laktózt tartalmaz a kecsketej, de nem számottevő a különbség. Sajnos az emésztése nem könnyebb, mindegy, miből származik, a tejcukor, az tejcukor.

        Gyakorlati tapasztalat, hogy a tejcukorra érzékenyek inkább a fermentált tejtermékeket (joghurt, kefír) tolerálják jobban, ezek lényegesen kevesebb tejcukrot tartalmaznak – mondja dr. Pálfi Erzsébet dietetikus.

        Zsírtartalom

        Ihatok tejet, ha cukorbeteg vagyok?


        Reggel nem javasolt a tej fogyasztása, mivel ekkor a csökkent inzulinérzékenység miatt kifejezett vércukoremelkedést okoz.

        Tízóraira vagy uzsonnára javasolt fogyasztani, egyszerre 2 deciliternél nem nagyobb mennyiséget. A napi mennyiség ne haladja meg a 4 deciltert.

        A kecsketej valamivel több esszenciális zsírsavat ("jó" zsírokat) tartalmaz, összehasonlítva a tehéntejjel, de még akkor sem számottevő mennyiség a szükséglethez képest. Ezek a zsírok döntő szerepet játszanak az immun-, az ideg-, valamint a szív-és érrendszer működésében, a betegségek megelőzésében.

        Több közepesen hosszú szénláncú (C4-C10) zsírsav található a kecske tejében. Ezek a zsírsavak gyorsan hasznosítható energiaforrást jelentenek, csökkent felszívó felület mellett is.

        A triglicerid a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóeleme, szintjét az össz-zsírmennyiség, a telített zsírsav (SFA) és a koleszterin mennyisége növeli. A kecsketejben mindegyikből több van.

        Dr. Pálfi Erzsébet elmondta azt is: nem állítható, hogy a kecsketej csökkentené a szervezet testzsírtartalmát, ahogyan ezt a sajtóban olvastuk.

        A kecsketej zsírdús tej, az átlag magyar fogyasztó a félzsíros, 2,8%-os tehéntejet fogyasztja, és nem a házitejet, amelynek zsírtartalma 3,6 százalékos, vagy ennél több. Tekintse meg táblázatunkat.

        100

        gramm

        Energia

        (kcal)

        Fehérje

        (g)

        Zsír

        (g)

        Esszenciális

        zsírsav

        (g)

        Koleszterin

        (mg)

        Szénhidrát

        (g)

        A kecsketej és a tehéntej összehasonlítása
        kecsketej 70 3,6 3,9 0,12 11 4,7

        tehéntej

        2,8 %

        60 3,4 2,8 0,13 10 5,3

        Albuminok, globulinok és kazeinek – ezek a proteinek nem emészthetőek jobban, mint a tehéntejben található ugyanilyen szerkezetű, és hasonló környezetben lévő fehérjék – válaszolta az általunk megkérdezett dietetikus.

        Vitaminok

        A-, B1, C- és D-vitaminból többet, B6-, B12-vitaminból és folsavból pedig kevesebbet tartalmaz a kecsketej, mint a tehéntej. A B2-vitamin tekintetében nincs különbség.

        Néhány vitamintartalom

        100

        gramm

        A-vitamin

        (μg)

        C-vitamin

        (mg)

        D-vitamin

        (μg)

        B1-vitamin

        (μg)

        kecsketej 60 5 0,25 50
        tehéntej (2,8%) 15 1 0,02 35
        tehéntej (3,6%) 20 1 0,06 30

         

         

         

         

         

         

         

         

        Kalcium és a többi

        Az ásványi anyagok közül a nátrium, illetve a kalcium és a foszfor nagyobb mennyiségben van jelen. Magnéziumot viszont kevesebbet tartalmaz, mint a tehéntej.

        Kecsketej és az allergia

        Fontos kérdés, hogy előfordulhat-e allergiás reakció a kecsketejjel szemben, egyes feltételezések szerint jóval ritkábban, mint a tehéntej esetében.

        A tejallergia a csecsemőket és a kisgyermekeket érinti a leginkább, de felnőttkorban is kialakulhat. A gyermekek nagyobb százaléka „kinövi”.

        Tápszerek


        Kecsketejet egyik jelentős tápszergyártó sem használ csecsemőtápszerekhez. Egyrészt allergizáló hatású, illetve a kecsketejben - a tehéntejben lévőkhöz képest - kevés úgynevezett magzatvédő folsav, valamint vérszegénység elleni B12-vitamin található - figyelmeztet dr. Arató András gyermekorvos.

        Legtöbbször kecsketejjel szemben is allergia alakul ki immunológiai keresztreakció következtében – közölte kérdésünkre dr. Arató András, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

        A tejfehérje-allergiásoknál rutinszerűen tiltják más állat tejét is, és az ebből készült termékeket is. A tehén, kecske, juh, bivaly, kanca tejének allergén fehérjéi között magas százalékban fennáll kereszt reaktivitás, azaz az eredeti allergiát kiváltó anyag okozta tünetekhez hasonló, vagy megegyező tüneteket váltanak ki a hasonló szerkezetű/összetételű anyagok, tehát egymással nem helyettesíthetők – magyarázza dr. Pálfi Erzsébet.

        A sajtóban sok helyen megjelent az az állítás, amely szerint a parlagfű okozta allergiát jól lehet kezelni a kecsketejjel, az állat vérében ugyanis a lelegelt növény allergén anyagainak hatására ellenanyag képződik. Nincs semmilyen klinikai vizsgálat, amely bizonyítaná, hogy valóban ellenanyag termelődik - tette hozzá a táplálkozási szakember.

         

        (WEBBeteg/T.A.,újságíró, SE)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Száraz szem - Mit tegyek?

        Dr. Őri Zsolt

        Általában nem veszélyes, de a panaszok akadályozhatják a normális életvitelt. (x)

        Ágy vagy szabad levegő?

        B. M., szakfordító

        Sportolhatunk akkor is, ha meg vagyunk fázva? Milyen mozgásforma ajánlott?

        A bélgáz kialakulásának okai és a...

        Mindenki termel bélgázt. A legtöbben úgy gondolják, hogy túl sokat is, és ha a gáz rossz időben és rossz helyen távozik, az...

        Mivel helyettesíthetjük a tejet?

        Míg a tejcukorérzékeny (laktózintoleranciás) betegek speciális (laktózmentes) termékekkel pótolják a tejet, addig a tejfehérje (például...

        Mit kell tudni a tejfehérje-allergiáról?

        Sokan nem tudják, hogy az ételallergia és az ételintolerancia különböző fogalmak, így a tejallergia (tejfehérje-allergia), azaz a...

        Depresszió és elhízás: a tyúk vagy a...

        A felesleges kilók, amelyeket - ha tetszik, ha nem - mindenhova magunkkal cipelünk, nemcsak szervezetünket terhelik meg rendkívüli módon, hanem...

        Az elhízás kezelési lehetőségei

        Inkább fogyjon kevesebbet tartósan, mint többet, amit visszaszed! A testtömeg lassú, folyamatos csökkentése (kb. heti fél, egy kilogramm) a...

        Sportolhatok, ha megfáztam vagy náthás...

        Sportolhatunk akkor is, ha épp meg vagyunk fázva? Milyen mozgásforma árt ilyenkor az egészségnek? A legfontosabb szabály, hogy lázas betegen...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA