• Epehólyag és epeutak megbetegedései esetén ajánlott táplálkozás

        Az epehólyaggal, epeutakkal kapcsolatos betegségek esetén rendkívül nagy figyelmet kell szentelni a helyes táplálkozásra. A jellemző megbetegedések az epekőbetegség (cholelithiasis), valamint az epehólyag és epeút akut és krónikus gyulladása (cholecystitis, cholangitis).

        Általánosságban elmondható, hogy e betegségek előfordulásának valószínűségét növeli a magas szénhidrát- és zsírbevitel, az egyszerű cukrok és édességek (növelik az epe koleszterinkoncentrációját), kevés gyümölcs és zöldség fogyasztása, az erős, fűszeres ételek, valamint a rendszertelen étkezések. A fehérjék fogyasztása kedvezően befolyásolja az állapotot, hiszen növelik az epesav-koncentrációt, így csökken a koleszterinkicsapódás veszélye.

        Az epekőképződés kockázatát csökkentő étrend nem más, mint a rendszeres, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, mely során az étrend alapját a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a zöldségek, gyümölcsök képezik, kiegészítve sovány húsokkal és húskészítményekkel, halakkal, valamint a tejjel és tejtermékekkel.

        Hirdetések

        Milyen ételeket fogyasszanak és melyeket kerüljenek az epebetegek?

        Rendszeres, kis mennyiségű ételek fogyasztásával elkerülhető az epehólyag nagymértékű összehúzódása, az epepangás és a kőképződés. A legfontosabb, amit be kell tartani, az a növényi és állati eredetű zsiradékok mennyiségi megszorítása. Különösen veszélyes a forró, bő zsírban készült ételek, valamint a majonéz fogyasztása, és szigorúan tilos a használt zsiradékot más ételhez újra felhasználni. Ételek elkészítéséhez javasolt konyhatechnológia a diétás rántás (hevítés nélküli növényi olaj és liszt), egyszerű vagy kefires habarás, alufóliában, sütőzacskóban, grillen történő sütés. A szénhidrátbevitel megszorításra akkor van szükség, ha a beteg elhízott, egyébként kiválóan beilleszthetők az étrendbe.

        A betegek részére elsősorban a magasabb rosttartalmú termékek ajánlottak a pangó epesavak megkötésére, valamint a székrekedés megszűntetésére. Adható a búzaliszt (finom és teljes kiőrlésű lisztek), puffasztott termékek, zabpehely, búzakorpa. Könnyíti az emésztést, ha enyhén szikkadt, másnapos kenyeret és pékárut eszik a beteg. A friss, meleg, zsírban gazdag péksütemények (pl. túrós béles, lekváros batyu, hájas tészták) súlyos epegörcsöt válthatnak ki, így tartózkodni kell fogyasztásuktól.

        A tésztaipari termékek közül azokat kell választani, amelyek könnyen emészthetőek, pl. 8 tojásos cérnametélt, kiskocka. Nehezen emészthető a spagetti, makaróni. Amennyiben koleszterin megszorításon van a beteg, a tojás nélkül készült durumtésztákból kell választani.

        A fehérjebevitel fedezésére a sovány húsok (pl. lebőrözött csirke- és pulykamell, sertéscomb, sertéskaraj, szűzpecsenye, marha bélszín) és húskészítmények (pl. gépsonka, prágai sonka, tavaszi felvágott) ajánlottak. Tengeri halakat is érdemes enni hetente egyszer az értékes omega-3-zsírsav-tartalmuk miatt. A napi húsmennyiség ne legyen több 100-150 g-nál, és érdemes minél vékonyabb szeletekre és merőlegesen vágni a húst, a jobb emészthetőség elérése érdekében. Nem fogyaszthatók a hurkák, kolbászok, téli szalámik, disznósajt, tepertő, szalonna, és a többi magas zsírtartalmú készítmények.

        A tej és tejtermékek egyéni tolerancia alapján illeszthetők az étrendbe. Ajánlott a tej (1,5%), kefir (0,2%), tejföl (8-12%), vajkrém (40%), joghurt, félzsíros vagy sovány túró (7,0 és 0,5%).  Sajtok közül a soványakat lehet enni (pl. Óvári, Köményes), 1-2 dkg mennyiségben, reszelve vagy vékonyra szeletelve, a jó emészthetőség miatt. A pirítósra vaj helyett margarint lehet kenni, de csak kis mennyiségben.

        A tojás fehérjéjének fogyasztásával nincs gond, de a sárgáját kerülni kell a magas zsírtartalom miatt.

        Az epekövességről és az epehólyag-gyulladásról bővebben

        A zöldségek és gyümölcsök az étrend alapját képezhetik, egyéni tolerancia alapján. A puffasztó zöldségek (pl. káposzta, karfiol, zöldpaprika, uborka, retek) és apró magvas gyümölcsök panaszt okozhatnak (pl. eper, málna, szőlő, ribizli). Ez a hatás csökkenthető hámozással, forrázással, besózással, vékonyra szeleteléssel, reszeléssel, kockázással. Édesítésre mesterséges édesítőszer javasolt, mivel az egyszerű cukrok növelik az epe koleszterin koncentrációját. A szárított zöldfűszerek javítják az étvágyat és elősegítik az emésztést. Az éhgyomorra ivott kávé fokozhatja az epekőképződést, emellett az alkoholos italoknak sincs helye az étrendben.

        Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg 
        Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Hasmenés

        WEBBeteg

        Hasznos tippek vírusos vagy bakteriális hasmenés esetére. Hogyan kezelje? (x)

        Hüvelyfertőzés?

        WEBBeteg

        Akár 10 másodperc alatt kiderítheted, mi okozza tüneteidet!

        Diéta epekövesség esetén

        Az epekőképződést a túlzott zsírbevitel, valamint a csökkent élelmirost-fogyasztás segíti elő, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a...

        Gyomor-bélrendszer és fogamzásgátló

        A fogamzásgátló tabletták szedésének emésztőrendszeri hatásai, gyomor és bélrendszeri betegségek mellett szedett fogamzásgátlók...

        Érszűkület: diétás tanácsok a...

        A szív- és érrendszeri megbetegedések hátterében a legtöbb esetben érelmeszesedés (atherosclerosis) áll. Ez az elváltozás mindaddig nem...

        Epekő: az epeköves panaszok és...

        Az epekő gyakori jelenség, az európai népesség 15 százalékát érinti. Az esetek háromnegyed részében az epekövek évekig nem okoznak...

        Az epehólyag műtéti eltávolítása

        Az epehólyag eltávolítása legtöbbször epekövesség (kolelitiázis), vagy epehólyag-gyulladás esetén válik szükségessé. Két fő típusa...

        Hogyan öregszik szervezetünk? - Az...

        Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA