• Epehólyag és epeutak megbetegedései esetén ajánlott táplálkozás

        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Szerző:
        WEBBeteg

        Az epehólyaggal, epeutakkal kapcsolatos betegségek esetén rendkívül nagy figyelmet kell szentelni a helyes táplálkozásra. A jellemző megbetegedések az epekőbetegség (cholelithiasis), valamint az epehólyag és epeút akut és krónikus gyulladása (cholecystitis, cholangitis).

        Általánosságban elmondható, hogy e betegségek előfordulásának valószínűségét növeli a magas szénhidrát- és zsírbevitel, az egyszerű cukrok és édességek (növelik az epe koleszterinkoncentrációját), kevés gyümölcs és zöldség fogyasztása, az erős, fűszeres ételek, valamint a rendszertelen étkezések. A fehérjék fogyasztása kedvezően befolyásolja az állapotot, hiszen növelik az epesav-koncentrációt, így csökken a koleszterinkicsapódás veszélye.

        Az epekőképződés kockázatát csökkentő étrend nem más, mint a rendszeres, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, mely során az étrend alapját a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a zöldségek, gyümölcsök képezik, kiegészítve sovány húsokkal és húskészítményekkel, halakkal, valamint a tejjel és tejtermékekkel.

        Hirdetések

        Milyen ételeket fogyasszanak és melyeket kerüljenek az epebetegek?

        Rendszeres, kis mennyiségű ételek fogyasztásával elkerülhető az epehólyag nagymértékű összehúzódása, az epepangás és a kőképződés. A legfontosabb, amit be kell tartani, az a növényi és állati eredetű zsiradékok mennyiségi megszorítása. Különösen veszélyes a forró, bő zsírban készült ételek, valamint a majonéz fogyasztása, és szigorúan tilos a használt zsiradékot más ételhez újra felhasználni. Ételek elkészítéséhez javasolt konyhatechnológia a diétás rántás (hevítés nélküli növényi olaj és liszt), egyszerű vagy kefires habarás, alufóliában, sütőzacskóban, grillen történő sütés. A szénhidrátbevitel megszorításra akkor van szükség, ha a beteg elhízott, egyébként kiválóan beilleszthetők az étrendbe.

        A betegek részére elsősorban a magasabb rosttartalmú termékek ajánlottak a pangó epesavak megkötésére, valamint a székrekedés megszűntetésére. Adható a búzaliszt (finom és teljes kiőrlésű lisztek), puffasztott termékek, zabpehely, búzakorpa. Könnyíti az emésztést, ha enyhén szikkadt, másnapos kenyeret és pékárut eszik a beteg. A friss, meleg, zsírban gazdag péksütemények (pl. túrós béles, lekváros batyu, hájas tészták) súlyos epegörcsöt válthatnak ki, így tartózkodni kell fogyasztásuktól.

        A tésztaipari termékek közül azokat kell választani, amelyek könnyen emészthetőek, pl. 8 tojásos cérnametélt, kiskocka. Nehezen emészthető a spagetti, makaróni. Amennyiben koleszterin megszorításon van a beteg, a tojás nélkül készült durumtésztákból kell választani.

        A fehérjebevitel fedezésére a sovány húsok (pl. lebőrözött csirke- és pulykamell, sertéscomb, sertéskaraj, szűzpecsenye, marha bélszín) és húskészítmények (pl. gépsonka, prágai sonka, tavaszi felvágott) ajánlottak. Tengeri halakat is érdemes enni hetente egyszer az értékes omega-3 zsírsavtartalmuk miatt. A napi húsmennyiség ne legyen több 100-150 g-nál, és érdemes minél vékonyabb szeletekre és merőlegesen vágni a húst, a jobb emészthetőség elérése érdekében. Nem fogyaszthatók a hurkák, kolbászok, téli szalámik, disznósajt, tepertő, szalonna, és a többi magas zsírtartalmú készítmények.

        A tej és tejtermékek egyéni tolerancia alapján illeszthetők az étrendbe. Ajánlott a tej (1,5%), kefir (0,2%), tejföl (8-12%), vajkrém (40%), joghurt, félszíros vagy sovány túró (7,0 és 0,5%).  Sajtok közül a soványakat lehet enni (pl. Óvári, Köményes), 1-2 dkg mennyiségben, reszelve vagy vékonyra szeletelve, a jó emészthetőség miatt. A pirítósra vaj helyett margarint lehet kenni, de csak kis mennyiségben.

        A tojás fehérjéjének fogyasztásával nincs gond, de a sárgáját kerülni kell a magas zsírtartalom miatt.

        Az epekövességről és az epehólyag-gyulladásról bővebben


        A zöldségek és gyümölcsök az étrend alapját képezhetik, egyéni tolerancia alapján. A puffasztó zöldségek (pl. káposzta, karfiol, zöldpaprika, uborka, retek) és apró magvas gyümölcsök panaszt okozhatnak (pl. eper, málna, szőlő, ribizli). Ez a hatás csökkenthető hámozással, forrázással, besózással, vékonyra szeleteléssel, reszeléssel, kockázással. Édesítésre mesterséges édesítőszer javasolt, mivel az egyszerű cukrok növelik az epe koleszterin koncentrációját. A szárított zöldfűszerek javítják az étvágyat és elősegítik az emésztést. Az éhgyomorra ivott kávé fokozhatja az epekőképződést, emellett az alkoholos italoknak sincs helye az étrendben.

        (WEBBeteg.hu - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        A vérzékenység okai

        Dr. Tomonkó Magdolna

        A vérzékenység a banális vérzésektől az életveszélyes betegségekig terjedhet.

        D-vitamin

        MOOT

        Mennyi D-vitaminra van szükségünk a legfrissebb hazai ajánlás szerint?

        Sütés, főzés, párolás, grillezés - Mit válasszunk

        A legtöbben jól tudják, milyen ételek tesznek jót az egészségnek, és mik ártalmasak: sokszor halljuk, hogy fogyasszunk brokkolit, paprikát...

        Tények és tévhitek az édesítőszerekről

        A cukorral és az édesítőszerekkel kapcsolatban számtalan tévhitről hallhatunk, olvashatunk, olykor egymásnak ellentmondó információkkal is...

        Epekő: az epeköves panaszok és kezelésük

        Az epekő gyakori jelenség, az európai népesség 15 százalékát érinti. Az esetek háromnegyed részében az epekövek évekig nem okoznak...

        Az epehólyag műtéti eltávolítása

        Az epehólyag eltávolítása legtöbbször epekövesség (kolelitiázis), vagy epehólyag-gyulladás esetén válik szükségessé. Két fő típusa...

        Szenvedélyek rabságában

        A cím nem egy szerelmi történetet takar, bár ezek a kapcsolatok is sajnos gyakran életreszólóak. Tönkrement házasságok, széthullott...

        Függőség: mit lehet tenni?

        Egy korsó sör elfogyasztását a barátokkal a hétvégén, néhány szelvénnyel játszott LOTTO-játékot természetesen nem tekintünk...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA