• A jód olyan ásványi anyag, amely fontos szerepet tölt be az emberi szervezet működésében. A pajzsmirigy kiszűri a jódot a véráramból és elraktározza, ezért fontos, hogy a táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben vigyük be a szervezetbe, ha valamilyen pajzsmirigyproblémánk van.

        Pajzsmirigy-alulműködés
        A téma cikkei

        6/1 A pajzsmirigy-alulműködés okai
        6/2 A pajzsmirigy-alulműködés tünetei
        6/3 A jód szerepe és a jódpótlás
        6/4 Pajzsmirigyhormon-értékek értelmezése
        6/5 A pajzsmirigyhormon pótlása

        6/6 Életmód pajzsmirigybetegek részére

        A jód magzati és fiatalkorban elengedhetetlen a megfelelő testi és szellemi fejlődéshez (0-1 év között 40-60 mikro gramm, 2-3 év: 70 µg, 4-6 év: 90 µg, 7-10 év: 120 µg, 11 év felett 150 µg, terhesség alatt 175 µg, szoptatás alatt 200 µg).

        A pajzsmirigy hormonjai szabályozzák a szervezet anyagcsere-folyamatait, az energiaforgalmat és a hőszabályozást. Fokozzák a zsírok és fehérjék lebontását, emelik a vércukorszintet. Az idegrendszer normális működéséhez szükségesek.

        Diéta pajzsmirigy-túlműködés esetén

        A pajzsmirigy túlműködése (hyperthyreosis) fokozott hormonelválasztást okoz, melynek következménye a felgyorsult anyagcsere, nagyobb étvágy, de ennek ellenére csökken a testsúly, alacsony a szérum káliumszint, hasmenés, verejtékezés lép fel.

        Hirdetések

        A pajzsmirigy-alulműködés megnehezíti a diétázók dolgát

        Ha az áhított fogyás a rendszeres sport és az egészséges táplálkozás hatására sem következik be, annak oka a pajzsmirigy alulműködése is lehet, hiszen a pajzsmirigynek jelentős szerepe van az anyagcsere szabályozásában. Bővebben a pajzsmirigy-alulműködés és a sikertelen diéta kapcsolatáról

        A diéta célja az állapot romlásának megakadályozása, a hasmenés megszüntetése és a szérum káliumszint növelése. Az étrend energiabő (45-50 kcal/ttkg), fehérjedús (1,2-1,3 g/ttkg), zsiradék- (1,2-1,3 g/ttkg) és szénhidrátbő (7-8 g/ttkg), emellett káliumban gazdag (3500 g/nap), hogy a megnövekedett energiaigényt fedezni lehessen. Az A-vitamin (máj, tojássárgája, sajt, tej, vaj, tonhal) és a ß-karotin (sárgarépa, kel, bimbóskel, sütőtök, paradicsom, pirospaprika) szabályozzák a pajzsmirigy helyes működését, így ezen ételek fogyasztását előtérbe kell helyezni.

        Az étrend alapját a tej és tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, főzelékfélék, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek és gabonák alkossák. Mivel az alapanyagcserét fokozzák a húsok és húskészítmények, így azokból kevesebbet szabad enni, és ugyanezen okokból egyáltalán nem javasolt a kávé, erős tea, energiaitalok, kóla és az alkoholos italok, valamint a fűszeres ételek fogyasztása.

        Bővebben A pajzsmirigy-túlműködésről részletesen

        Diéta pajzsmirigy-alulműködés esetén

        A pajzsmirigy elégtelen működése esetén beszélünk hypothyreosisról, pajzsmirigy-alulműködésről, amely során kevesebb hormon termelődik. Gyermekkorban kretenizmus, felnőtt korban mixoedema a neve. A betegség egyik leggyakoribb formájának, a jódhiányos pajzsmirigy-alulműködésnek a megelőzésében a legnagyobb szerepe a táplálkozás útján bevitt jódnak van. Naponta kb. 100 µg/nap jódra van szükség a hiány elkerülésére, amelyet jódozott konyhasó, jódozott ivóvíz, vagy jodidtabletta formájában lehet bevinni a szervezetbe.

        Mások kérdezték

        Gyakori kérdések Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdései közül

        Ha túl sok jódot fogyaszt a beteg, nem kell aggódni, hogy káros az egészségre, mert a fölösleg a veséken keresztül kiürül a szervezetből. A diétázás célja a jódpótlás mellett a beteg testsúlyának és koleszterinszintjének normalizálása, a székrekedés megszűntetése.

        Az étrend energiaszegény (25-30 kcal/ttkg), telített zsírsavakban szegény és normális koleszterintartalmú (300 mg/nap), vitamin és rost dús kell, hogy legyen. A legtöbb jódot a tengeri halak (tőkehal, lazac, hering) és kagylók tartalmazzák, a legkevesebbet a gyümölcsök, de ezek fogyasztása elengedhetetlen a rostok miatt. Néhány zöldségféle is gazdag jódban, például a bab, spenót, paradicsom, és karfiol, de a fejes- és kelkáposztától, retektől, repcétől tartózkodni kell, mivel a jód hasznosulását gátló anyagokat tartalmaznak. A húsok és húskészítmények jódtartalma függ attól, hogy milyen takarmánnyal etetik és milyen vízzel itatják az állatokat.

        Bővebben A pajzsmirigy-alulműködésről részletesen

        A pajzsmirigyhormon szabályozására, termelődésére és hasznosulására teljes életmódunk, táplálkozásunk hatással van. Fontos ezért tudni azt is, hogy milyen egyéb gyógyszerek vagy élelmiszerek befolyásolhatják és milyen irányban a hormonszintünket.

        Bővebben Gyógyszerszedési kisokos pajzsmirigybetegek részére

        Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg összeállítás
        Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Egyéb forrás: orvostkeresek.hu

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Ha száraz a baba bőre

        Bepanthen

        Ne várja meg, hogy szteroidot tartalmazó készítményeket kelljen használni! (x)

        A glikémiás index

        Dr. Borsi-Lieber Katalin

        Eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki.

        Táplálkozási tippek stresszes...

        A legfontosabb az alapos rágás, a nyugodt étkezés és a sok gyümölcs, na meg persze zöldség. Igyon sok folyadékot, lehetőleg másfél...

        Idősek táplálkozása a rehabilitáció...

        A fejlett társadalmak korosodása miatt a gerontológia és a geriátria egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. A gerontológia (gero =...

        Rákos betegek táplálkozása - Mit...

        A betegség alatti túlzott fogyást nem mindig maga a betegség okozza: előfordulhat, hogy a hátterében a gyógyszeres kezelés áll, de a...

        Demencia és étkezés: megoldások...

        A szellemi leépülés előrehaladásával egyre nagyobb gondot jelent a betegek táplálása. Az agyban található idegsejtek károsodásával...

        Élelmiszerfüggőség - Mit lehet tudni a...

        Az élelmiszerfüggők nemcsak többet esznek, mint az átlagosan táplálkozó emberek, hanem válogatás nélkül, nagy mennyiségben fogyasztanak...

        Mit kell tudni a glikémiás indexről?

        A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt...

        A szépséghez az agyműködés is...

        A vonzó megjelenéshez egy sziporkázó, eszes, vicces elme is hozzátesz. De mitől lesz valaki okos és szellemes? Egyfelől a genetika és...

        Több mint TestŐr előzetes

        A rosthiányos táplálkozás elősegítheti a vastagbél daganatos megbetegedését. Mit kell és mit nem kell enni az egyensúly...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA