• A jód olyan ásványi anyag, amely fontos szerepet tölt be az emberi szervezet működésében. A pajzsmirigy kiszűri a jódot a véráramból és elraktározza, ezért fontos, hogy a táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben vigyük be a szervezetbe, ha valamilyen pajzsmirigyproblémánk van.

        Pajzsmirigy-alulműködés
        A téma cikkei

        6/1 A pajzsmirigy-alulműködés okai
        6/2 A pajzsmirigy-alulműködés tünetei
        6/3 A jód szerepe és a jódpótlás
        6/4 Pajzsmirigyhormon-értékek értelmezése
        6/5 A pajzsmirigyhormon pótlása

        6/6 Életmód pajzsmirigybetegek részére

        A jód magzati és fiatalkorban elengedhetetlen a megfelelő testi és szellemi fejlődéshez (0-1 év között 40-60 mikro gramm, 2-3 év: 70 µg, 4-6 év: 90 µg, 7-10 év: 120 µg, 11 év felett 150 µg, terhesség alatt 175 µg, szoptatás alatt 200 µg).

        A pajzsmirigy hormonjai szabályozzák a szervezet anyagcsere-folyamatait, az energiaforgalmat és a hőszabályozást. Fokozzák a zsírok és fehérjék lebontását, emelik a vércukorszintet. Az idegrendszer normális működéséhez szükségesek.

        Diéta pajzsmirigy-túlműködés esetén

        A pajzsmirigy túlműködése (hyperthyreosis) fokozott hormonelválasztást okoz, melynek következménye a felgyorsult anyagcsere, nagyobb étvágy, de ennek ellenére csökken a testsúly, alacsony a szérum káliumszint, hasmenés, verejtékezés lép fel.

        Hirdetések

        A pajzsmirigy-alulműködés megnehezíti a diétázók dolgát

        Ha az áhított fogyás a rendszeres sport és az egészséges táplálkozás hatására sem következik be, annak oka a pajzsmirigy alulműködése is lehet, hiszen a pajzsmirigynek jelentős szerepe van az anyagcsere szabályozásában. Bővebben a pajzsmirigy-alulműködés és a sikertelen diéta kapcsolatáról

        A diéta célja az állapot romlásának megakadályozása, a hasmenés megszüntetése és a szérum káliumszint növelése. Az étrend energiabő (45-50 kcal/ttkg), fehérjedús (1,2-1,3 g/ttkg), zsiradék- (1,2-1,3 g/ttkg) és szénhidrátbő (7-8 g/ttkg), emellett káliumban gazdag (3500 g/nap), hogy a megnövekedett energiaigényt fedezni lehessen. Az A-vitamin (máj, tojássárgája, sajt, tej, vaj, tonhal) és a ß-karotin (sárgarépa, kel, bimbóskel, sütőtök, paradicsom, pirospaprika) szabályozzák a pajzsmirigy helyes működését, így ezen ételek fogyasztását előtérbe kell helyezni.

        Az étrend alapját a tej és tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, főzelékfélék, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek és gabonák alkossák. Mivel az alapanyagcserét fokozzák a húsok és húskészítmények, így azokból kevesebbet szabad enni, és ugyanezen okokból egyáltalán nem javasolt a kávé, erős tea, energiaitalok, kóla és az alkoholos italok, valamint a fűszeres ételek fogyasztása.

        Bővebben A pajzsmirigy-túlműködésről részletesen

        Diéta pajzsmirigy-alulműködés esetén

        A pajzsmirigy elégtelen működése esetén beszélünk hypothyreosisról, pajzsmirigy-alulműködésről, amely során kevesebb hormon termelődik. Gyermekkorban kretenizmus, felnőtt korban mixoedema a neve. A betegség egyik leggyakoribb formájának, a jódhiányos pajzsmirigy-alulműködésnek a megelőzésében a legnagyobb szerepe a táplálkozás útján bevitt jódnak van. Naponta kb. 100 µg/nap jódra van szükség a hiány elkerülésére, amelyet jódozott konyhasó, jódozott ivóvíz, vagy jodidtabletta formájában lehet bevinni a szervezetbe.

        Mások kérdezték

        Gyakori kérdések Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdései közül

        Ha túl sok jódot fogyaszt a beteg, nem kell aggódni, hogy káros az egészségre, mert a fölösleg a veséken keresztül kiürül a szervezetből. A diétázás célja a jódpótlás mellett a beteg testsúlyának és koleszterinszintjének normalizálása, a székrekedés megszűntetése.

        Az étrend energiaszegény (25-30 kcal/ttkg), telített zsírsavakban szegény és normális koleszterintartalmú (300 mg/nap), vitamin és rost dús kell, hogy legyen. A legtöbb jódot a tengeri halak (tőkehal, lazac, hering) és kagylók tartalmazzák, a legkevesebbet a gyümölcsök, de ezek fogyasztása elengedhetetlen a rostok miatt. Néhány zöldségféle is gazdag jódban, például a bab, spenót, paradicsom, és karfiol, de a fejes- és kelkáposztától, retektől, repcétől tartózkodni kell, mivel a jód hasznosulását gátló anyagokat tartalmaznak. A húsok és húskészítmények jódtartalma függ attól, hogy milyen takarmánnyal etetik és milyen vízzel itatják az állatokat.

        Bővebben A pajzsmirigy-alulműködésről részletesen

        A pajzsmirigyhormon szabályozására, termelődésére és hasznosulására teljes életmódunk, táplálkozásunk hatással van. Fontos ezért tudni azt is, hogy milyen egyéb gyógyszerek vagy élelmiszerek befolyásolhatják és milyen irányban a hormonszintünket.

        Bővebben Gyógyszerszedési kisokos pajzsmirigybetegek részére

        Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg összeállítás
        Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Egyéb forrás: orvostkeresek.hu

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Az ágybavizelés kezelése

        Dr. Lesznyák Judit

        A 15 év alatti korosztály akár 10-20 százalékát is érintheti a probléma. (x)

        Éjszakai műszak

        Balogh Mária, újsáígró

        Az éjszakai műszak a feje tetejére állítja az ember bioritmusát!

        Táplálkozási tippek refluxos betegeknek

        A reflux betegségre jellemző tünetek – gyomorégés, rekedtség, köhögés, fejfájás – gyakran közvetlenül étkezés után vagy...

        Táplálkozási tippek stresszes...

        A legfontosabb az alapos rágás, a nyugodt étkezés és a sok gyümölcs, na meg persze zöldség. Igyon sok folyadékot, lehetőleg másfél...

        Demencia és étkezés: megoldások...

        A szellemi leépülés előrehaladásával egyre nagyobb gondot jelent a betegek táplálása. Az agyban található idegsejtek károsodásával...

        Gyomor- és nyombélfekély diéta

        Gyomor- és nyombélfekélyes betegek diétájában az alapszabály: sokszor egyen keveset. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2-3 óránként kell...

        Fehér liszt és fehércukor - mi az...

        A 21. században egyre inkább ellenzik a finomított búzaliszt és kristálycukor fogyasztását a szakemberek. Köszönhető ez annak, hogy...

        Mennyi energiára van szükségünk?

        Szervezetünk működéséhez energiára van szükség, amely az étkezések során elfogyasztott tápanyagokból származik. Napi...

        Egészséges reformsütik!

        A hagyományos cukrászreceptek mellett, egyre inkább igény van arra, hogy egy sütemény ne csak finom, édes, de egészséges is legyen. Ma már...

        Mik azok a superfoodok?

        Superfoodnak azokat az ételeket nevezik, amiknek kiemelkedően magas az antioxidáns-, vitamin- és ásványianyag-tartalma. Ilyenek például az...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA