A vegetarianizmus árt a csontfejlődésnek

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Egyre többen figyelnek oda az egészséges táplálkozásra, sokan azonban - talán a média hatására - úgy vélik, hogy elég bioboltból vásárolt élelmiszereket fogyasztani, és ez önmagában megoldást jelent a betegségek megelőzésére. Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű.

Egyrészről, bizonyos egészségesnek hitt ételek és táplálékkiegészítők bevizsgálatlanul kerülnek a polcokra, és még több méreganyagot és tartósítószert viszünk a szervezetbe, abban a hitben élve, hogy mindent megtettünk egészségünkért, más részről súlyos vitamin- és ásványi anyag hiány alakulhat ki kellő odafigyelés hiányában.

Kevesen tudják, hogy milyen veszélyeket rejt magában a szigorúan egyoldalú vegetáriánus táplálkozás. Sokan úgy vélik, hogy saját és gyermekük egészségét megvédik azáltal, hogy húsmentesen táplálkoznak, és kevés kalóriát vesznek magukhoz. Épp ellenkezőleg. Bizonyos idő után az alacsony fehérje- és kalóriabevitel, súlyos anyagcsere-zavarokat okoz.

Gyermekeknél veszélyesebb

A már kifejlődött felnőtt szervezetet is megterhelik a kialakuló anyagcsere-változások, de a még fejlődésben lévő gyermekszervezet nagyobb veszélynek van kitéve.

Sajnos néhány szigorú vegetáriánus diétán élő szülő úgy gondolja, hogy jót tesz a gyermekének azzal, ha húsmentes, alacsony energiatartalmú étrendet biztosít számára. Másik probléma az alacsony fehérje- és kalória-bevitel mellett, a vitaminhiányok kialakulása.

A negatív hatások közül az egyik legszembetűnőbb a csontállomány szerkezetének megváltozása. Felgyorsul a csontszövet állományának lebomlása, már fiatal korban csontritkulás alakul ki. Ezek következtében kis trauma hatására is eltörik a csont, és a törések gyógyulása is akadályozottá és elhúzódóvá válik. Ez a folyamat kifejezetten gyerekek esetében veszélyes. A gyermek- és serdülőkorban fiziológiásan végbemenő folyamatok, azaz a csont- és fogfejlődés komoly zavart szenved.

A már kialakult károsodás, egy bizonyos pont után visszafordíthatatlanná válik, és a gyermek csont- és fogszerkezetében súlyos deformitások alakulnak ki.

Az egészséges táplálkozás a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást jelenti, és nem egyenlő a vegetarianizmussal. Ha bármilyen meggyőződésből a vegetarianizmus mellett dönt valaki, akkor a vitamin- és ásványi anyag-pótlásra, a fehérje- és kalóriabevitelre fokozottan érdemes figyelni. A hiánytünetek kialakulása előtt, ajánlott rendszeresen orvosi szűrővizsgálatokon részt venni, és szükség esetén a még tünetet nem okozó, de már kialakulóban lévő vitamin- és ásványi anyag hiányokat megfelelően kezelni.

(Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.