Táplálékainkkal szervezetünk egészségéért! 1. rész

Bálint Cseppek
megjelent:

Hideg, nyálkás idő. Borús égbolt. Bár ez a tél nem az igazi fogcsikorgató hideg idő, mint amiről nagyanyáink meséltek, és nem az a tél, ami a nem is oly távoli Szibériában nehezíti meg az ott élők életét, de ugyanúgy figyelnünk kell egészségünkre. (x)

Amikor arról, beszélünk, hogy immunerősítés, a nátha és influenza megelőzése az első dolog, amihez nyúlunk az a C-vitamin. Ez az egyik vitaminfajta, amit az emberi szervezet nem képes előállítani így külső forrásból tudunk csak hozzájutni. Legegyszerűbb és legkényelmesebb megoldás a számos formában kapható C-vitamin készítmények alkalmazása, mégis sokkal jobb megoldás, ha a hiányzó tápanyagokat igyekszünk szervezetünkbe minél természetesebb, minél kevésbé feldolgozott formában hozzájutni. Próbáljunk mindig az évszaknak megfelelő tápanyag és vitaminforrásokat választani, melyek a legkevésbé feldolgozottak, hiszen így biztosan a legtisztább formában jutunk a nélkülözhetetlen és egészségünknek hasznos anyagokhoz.

C-vitamin, tiszta forrásból

Bálint CseppekTélen a citrusfélék jelenthetik az elsődleges C-vitaminforrást, mert bár nem ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint, de ezek azok a gyümölcsök, melyeket akár nap, mint nap fogyasztunk.

A C-vitamin ranglétra tetején a csipkebogyó áll, így a belőle készült lekvárok, szörpök, gyógyteák akár kis mennyiségű fogyasztása is fedezheti a napi C-vitamin szükségletet.

Egy következő lépcsőfokon a zöld és piros húsú paprikák állnak. Szentgyörgyi Albert a paprikából vonta ki a C-vitamint, így ezt az értékes zöldséget érdemes beépíteni a mindennapi élelmiszereink közé. A paprika mindemellett gazdag antioxidáns forrás, de béta-karotinban és luteinben is gazdag, melyek hozzájárulnak a szem egészségéhez is.

Kedvelt déli gyümölcseink, mint a kivi, a citrom, a narancs és a grapefruit a lista közepe felé helyezkednek el.

A C-vitaminnál azonban figyelnünk kell arra, hogy a hőhatás nagy ellensége, hiszen már 50 Celsius fok felett ez a vitamin semmivé válik. Így nem érdemes például a citromlevet a mézzel együtt a forró, lobogó teába tenni, hiszen így mind a citrom, mind pedig a méz elveszti értékes tulajdonságait.

Fokhagymával a vírusok ellen

Azonban az immunrendszerünk erősítéséhez nem elég csak a C-vitamin. Figyelnünk kell sejtjeink egészségére és az esetlegesen szervezetünkbe kerülő baktériumok, vírusok minél korábbi „kigyomlálására”. Ehhez nyújthat segítséget a fokhagyma, mely már régen ismert vírus- és gombaölő hatású növényfajta, illetve komplex összetevőinek köszönhetően jelentős antioxidáns hatással is bír.

De fokhagymából nem igazán tudunk elrágcsálni naponta 1-2 gerezdet, így jelenthet megoldás a Bálint Cseppek Pajzs csepp-je, mely a benne található fokhagymának és bíbor kasvirágnak köszönhetően hozzájárulhat az immunrendszer megerősítéséhez, a meglévő megfázásos betegségek tüneteinek enyhítéséhez.

Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet.

Ne lépje túl az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget!

(Bálint Cseppek)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.